Jak na žádost o vydání věci v trestním řízení?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
24. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Byli jste donuceni, případně jste v rámci trestního řízení dobrovolně odevzdali věc, kterou byste teď rádi získali zpět? Jaká máte v tomto ohledu práva a jaký postup zákon předpokládá?

pistole, zabavená věc, vydání věci

Vydání a odnětí věci

V průběhu trestního řízení může dojít k zajištění různých věcí, které jsou důležité pro vyšetřování. Policie danou věc od majitele často požaduje vzhledem ke skutečnosti, že jej podezírá ze spáchání určitého trestného činu a dana věc byla buď přímo ke spáchání trestného činu použita, případně z ní lze získat důležité informace, podstatné pro trestní řízení. Ne vždy je ovšem majitel věci nějakým způsobem d zločinu “zapleten” či z něj podezírán. Můžete si představit například situaci, kdy mu bylo ukradeno auto, které bylo použito k únosu osoby, převozu kradených věcí apod.

Kdy může být vaše věc zajištěna?

Věci mohou být zajištěny, pokud splňují jednu z následujících podmínek:

  • Může sloužit jako důkaz: typicky například elektronická zařízení, dokumenty – listinné důkazy, zbraň, u nichž je např. třeba prokázat, zda mohla být vražednou zbraní .
  • Je nástrojem trestné činnosti: například nástroje použité k vloupání, padělatelské nebo kasařské náčiní či zbraň.
  • Je výnosem z trestné činnosti: například ukradené vzácné obrazy či knihy.
  • Je náhradní hodnotou za nástroj nebo výnos z trestné činnosti.

Takzvaná ediční povinnost (tedy povinnost požadovanou věc vydat) se přitom vztahuje na každého s výjimkou těch, kteří jsou vyňati z působnosti trestního řádu. Může se týkat jakékoliv věci vyjma listin, jejichž obsah se týká okolností, na které se vztahuje zákaz výslechu (nedošlo-li ke zproštění mlčenlivosti).

Máte problém týkající se trestního řízení?

Popište nám svou situaci a některý z našich advokátů se jí bude ihned zabývat. Do 48 hodin vám zašleme rozbor vašeho problému a návrh jeho řešení.

Typické a časté příklady zajištěných věcí

  • Mobilní telefon: obsahující komunikaci pachatelů, informaci o organizovaném zločinu, případně fotografie z místa činu či jiné důležité důkazní materiály.
  • Počítač nebo notebook: může obsahovat například důkazy o finančních podvodech, obchodu s bílým masem, organizovaném zločinu či jiné nelegální činnosti.
  • Automobil: Použitý například k převozu nelegálních substancí, ukradených předmětů nebo transportu pachatelů.
Tip na článek

Tip: Obecné povědomí o tom, co je trestný čin má asi většina z nás. „Vražda nebo krádež“, by zněla možná odpověď. Víte ale, že krádež může být i pouhým přestupkem, který se ani nezaznamená do rejstříku trestů? A tušíte, že rejstřík trestů je také státní úřad? Na trestné činy, jejich dělení a promlčecí lhůty jsme se zaměřili v našem dalším článku.

Jak probíhá proces zajištění věci?

Pokud máte u sebe věc, která může sloužit jako důkaz v rámci trestního řízení, můžete být vyzváni k jejímu předložení či vydání soudem, státním zástupcem nebo policejním orgánem. Jestliže nevyhovíte výzvě, může vám být věc odňata, případně mohou nastat i další následky nevyhovění jako je možnost uložení pořádkové pokuty, případně kárný postih. Je důležité, abyste při výzvě obdrželi písemné potvrzení o převzetí věci. Jde o protokol, který musí obsahovat přesný popis věci, která byla vydána či odejmuta.

K odnětí věci dochází v praxi také často během zajištění domovní prohlídky. Příkaz k jejímu provedení by pak měl rovněž zahrnovat výzvu k zajištění dané věci.

Není-li zajištěná věc již potřeba pro další řízení a nepřichází-li v úvahu její propadnutí nebo zabrání, vrátí se osobě, která ji vydala nebo které byla odňata. Existují však určité podmínky:

  • Automatické vrácení: Pokud je zřejmé, že věc již není potřeba, měla by být vrácena automaticky.
  • Na vyžádání: Pokud vám věc nebyla vrácena, můžete si o její navrácení zažádat. Orgán činný v trestním řízení musí o takové žádosti neodkladně rozhodnout.

Jak zažádat o vrácení odejmuté věci?

  • Písemná žádost: Podáte písemnou žádost na orgán, který věc zajišťoval (soud, státní zástupce nebo policejní orgán).
  • Uveďte důvody: V žádosti specifikujte, proč by měla být věc vrácena a že již není potřebná pro trestní řízení.
  • Čekání na rozhodnutí: Orgán musí rozhodnout neodkladně. Pokud je žádost zamítnuta, můžete ji po 30 dnech opakovat, pokud neuvedete nové důvody.

Pokud je vaše žádost zamítnuta a vy nesouhlasíte s rozhodnutím, máte právo podat stížnost. Tato stížnost má odkladný účinek, což znamená, že během jejího řešení nemůže dojít k definitivnímu rozhodnutí o vaší věci.

V praxi někdy nastává situace, kdy si na odňatou věc činí nárok jiná osoba než ta, které byla odňata – například proto, že jí byla daná věc ukradena. Pokud bylo v dosavadním řízení (či například z registrů či jiným způsobem) bez pochyb prokázáno, že věc náleží této třetí osobě, pak se věc navrací jí. Někdy ale dojde k nepřehledné situaci, kdy vlastníka nelze hodnověrně označit. Pak k jeho identifikaci nedochází v rámci trestního řízení, ale věc je uložena a daná osoba je odkázána na občanskoprávní řízení, v němž může svůj nárok prokázat.

Někdy naopak je vlastník věci vyzván k jejímu převzetí, ale neučiní tak. Pokud není odejmutá věc ani na opakovanou výzvu převzata majitelem, může být prodána a částka za ni je uložena do úschovy soudu. Stejně by se teoreticky postupovalo i v případě, že by u odjmuté věci hrozilo, že se zkazí. K takovým situacím ovšem dochází jen velmi zřídka.

Trest propadnutí věci

Jednou z možností, jak může být s odejmutou věci naloženo, je uložení trestu jejího propadnutí. To se týká typicky věcí, které byly přímo využity pro spáchání trestného činu, či jde o výnos z něho. Mimo jiné se tímto trestem zmenšuje pravděpodobnost páchání dalších trestných činů. U výnosů z trestné činnosti je sledováno také to, aby nikdo žádným způsobem netěžil ze svého nepoctivého jednání. Zde ale samozřejmě vstupuje do hry vlastnické právo. Pokud tedy byla věc odcizena poctivému vlastníkovi, tak se nemusí být bát trestu jejího propadnutí, ale naopak se dočká řádného navrácení. Trest propadnutí věci, která je výnosem z trestného činu by se tak mohl týkat například výroby falešných peněz, padělků známých značek kabelek apod.

Tip na článek

Tip: Krádež je jedním z nejběžnějších trestných činů. Trest, který za ní hrozí se pohybuje na široké škále – od pokuty 50 000 korun až po trest odnětí svobody na 10 let. V našem dalším článku se na tyto tresty podíváme zblízka a prozradíme vám, kdy je krádež trestným činem a kdy pouhým přestupkem.

Závěr

Zajištění věci pro účely trestního řízení může být pro majitele stresující zkušenost. Je důležité vědět, jaké máte práva a jak můžete o navrácení věci zažádat. Vždy je vhodné se obrátit na právního poradce, který vám může pomoci s konkrétními kroky a zajistit, že vaše práva budou chráněna.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)