Zveřejnění fotografie zloděje na sociálních sítích se může prodražit

Nejvyšší správní soud rozhodl, že zveřejnění fotografie zloděje na sociální síti je protiprávní. Nemůže to podle něj udělat poškozený obchodník, ale jen orgán státu garantující bezpečnost, tedy Policie ČR. Soud tedy nepřímo upřednostnil osobnostní práva zloděje nad majetkovým právem podnikatele.

2 minuty čtení

V listopadu 2011 zloděj ukradl z pražského obchodu drahé elektrokolo. Majitel obchodu měl však celou krádež natočenou na průmyslovou kameru. Fotografii zloděje zveřejnil na svém Facebooku a požádal veřejnost o sdílení a pomoc při pátrání. Jeho snaha byla úspěšná a díky zveřejnění byl skutečně zloděj dopaden a kolo objeveno.

Pokuta od úřadu

Úřad pro ochranu osobních údajů však dal podnikateli v dubnu 2012 pokutu 5 tisíc korun. Úřadu ani tak nevadilo samotné pořízení snímku zloděje. Vadilo mu zveřejnění na Facebooku.

Podle úřadu platí jednoduchá rovnice, záznam je určen jen pro vnitřní užití a pro policii, která ho ale už paradoxně zveřejnit může. Zveřejnění je prý v rozporu s účelem pořízení záznamu.

Městský soud zasahuje

S tímto závěrem se však neztotožnil Městský soud v Praze a pokutu zrušil. Podle soudu úřad vlastně vůbec neuvedl, z jakého důvodu považuje zpracování údajů ve formě zveřejnění fotografie na sociální síti Facebook za rozporné s účelem, pro který jsou údaje shromažďovány.

Účelem je totiž samozřejmě ochrana majetku a té bylo naopak zveřejněním dosaženo dokonale, když bylo kolo nalezeno v jednom z bazarů na Praze 8 a dopaden a usvědčen i samotný pachatel.

V této souvislosti je podle soudu stěžejní posouzení otázky proporcionality a vyvážení práva na ochranu osobních údajů zloděje v porovnání s právem majitele obchodu na ochranu vlastního majetku. Městský soud trochu rýpe do Úřadu na ochranu osobních údajů, který podle něj staví ochranu soukromí pachatele trestného činu nad právo majitele na ochranu vlastního majetku. Sám soud to vidí přesně opačně. K logickému upřednostnění práva podnikatele navíc soud vedla i skutečnost, že zloděj kradl, i když věděl, že je při tom natáčen a bylo mu to jedno.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Nejvyšší správní soud „strikes back“

Úřad na ochranu osobních údajů proti tomuto rozhodnutí podal kasační stížnost. Trval na tom, že dopadení pachatelů trestných činů v demokratickém právním státě je podle něj rolí policie a nikoliv poškozeného obchodníka. Ten má jen záznamy předat policii a ctít presumpci neviny, dokud nerozhodne soud.

Této argumentaci bohužel přisvědčil i Nejvyšší správní soud. Podle něj za dané situace totiž k žádnému konfliktu mezi právem na ochranu majetku podnikatele a právem na ochranu osobních údajů zloděje nedochází a není co poměřovat. Zákon sám totiž údajně stanoví, kudy vedou hranice mezi právem na ochranu majetku na straně jedné a právem na ochranu osobních údajů na straně druhé.

Z posledního rozsudku tedy plyne, že můžete dostat pokutu, pokud zveřejníte na Facebooku osobní údaje zloděje, byť by byl později i díky tomu usvědčen. Je však možné, že celou věc ještě později zvrátí Ústavní soud.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Filip Rufer, Praha

před 3 roky

Dostupný advokát aktualizoval smluvní podmínky našeho webového portálu studentino.cz, aby byly plně v souladu GDPR. Všechnu komunikaci jsme zvládli online a za rozumnou cenu.

Recenze služby

Tomáš Klein

před 1 rokem

Využil jsem služby Dostupného advokáta pro revizi a úpravu obch. smluv pro svou společnost a celý proces byl velmi rychlý a výstup byl dle mých představ.

Recenze služby

Robin MěPřeciZnáte

před 2 roky

Objednal jsem si revizi NDA pro naši službu a musím přiznat, že Dostupný Advokát je spolehlivá, docela levná a příjemná služba. Navíc jsem vše vyřešil z obýváku.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024