Doplňkové služby či prodej a EET

K prvnímu březnu 2017 vstoupila v účinnost druhá vlna EET. Týká se velkoobchodu a maloobchodu.

2 minuty čtení

Co když však někdo provozuje službu a maloobchod nebo podávání potravin je pro něj jen doplňkem k hlavní činnosti? Musí si pokladničku na EET pořídit i kadeřnictví, fitness či třeba pořadatel kurzů bojového umění, pokud chce prodávat svým klientům i kávu, občerstvení nebo jiné drobnosti?

EET dopadá v podstatě na všechny živnostníky, drobné i ostatní podnikatele, kteří něco prodávají či poskytují koncovým zákazníkům.

Od 1. prosince 2016 začaly povinnosti z EET platit pro ubytovací, stravovací a pohostinské služby. Od 1. března 2017 vstoupila v účinnost povinnost EET pro maloobchod a velkoobchod. Teprve od 1. března 2018 se zapojí ostatní obory podnikání s výjimkou některých řemeslných a výrobních činností, pro které EET začne platit od 1. června 2018.

Objevují se však názory, že např. kadeřnice či kadeřníci, kteří kromě nového účesu prodají klientovi kávu či módní časopis, jsou povinni vést EET již od první vlny nebo alespoň teď od 1.3. 2017, neboť v takovém případě nabízejí stravovací služby, resp. maloobchod. Byly to však převážně názory dodavatelů EET pokladen, kteří tak chtějí rozšířit okruh svých klientů.

Právník pro podnikání

Poskytneme vám zkušeného právníka pro vaše podnikání. Ať už budete jeho pomoc potřebovat nárazově, nebo třeba celý rok, bude vám vždy k dispozici. Při objednávce platíte pouze cenu za první měsíc služby, dále probíhá úhrada v měsíčních intervalech.

Situaci přitom vyjasnilo Generální finanční ředitelství, které vydalo Metodický pokyn k aplikaci zákona o evidenci tržeb. Z této metodiky vyplývá, že v případě doplňkové činnosti nevzniká povinnost vést EET. Ta vzniká až společně s hlavní činností. Tedy většinou až 1.3.2018.

Jedná se právě typicky o případy, kdy povinný kromě své hlavní činnosti nabízí i další činnost malého rozsahu. Jako když člověk platí ve fitcentru primárně za službu a sem tam si koupí i kávu či nějaký protein.

Tato výjimka se však uplatní pouze v případě, že jde o činnost malého rozsahu. Tedy v uvedeném příkladu podávání kávy nebo prodej proteinu či časopisu nesmí tvořit více než polovinu celkových tržeb a zároveň se těchto doplňků nesmí prodat za více než 175 000,- Kč ročně.

Nicméně za porušení pravidel elektronické evidence tržeb hrozí pokuty až do výše 500 000,- Kč anebo dokonce zákaz činnosti. Není tedy vhodné ho brát na lehkou váhu. Podnikatel navíc může požádat příslušný finanční úřad o tzv. závazné posouzení. To úřad vydá poplatníkům, kteří si nebudou jisti, zda na ně povinnost EET dopadá za správní poplatek 1000,- Kč.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Právník pro podnikání

Poskytneme vám zkušeného právníka pro vaše podnikání. Ať už budete jeho pomoc potřebovat nárazově, nebo třeba celý rok, bude vám vždy k dispozici. Při objednávce platíte pouze cenu za první měsíc služby, dále probíhá úhrada v měsíčních intervalech.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MgA. Tomáš Klein, Zlín

před 3 roky

Nechal jsem si tu několikrát zkontrolovat smlouvu od dodavatele a sepsali mi rovněž smlouvu o dílo. Služby dobré, nemusím nikam za advokátem chodit, vše se vyřídí online, značka ideál.

Recenze služby

Petr Medek

před 3 roky

Největší benefit spatřuji v tom, že nikam nemusíte, vše vyřídíte z domova nebo kanceláře. S Dostupným advokátem spolupracujeme už několik let a vždy jsme byli spokojeni.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024