Lze získat mateřskou a rodičovský příspěvek bez trvalého pobytu?

V souvislosti s častější přítomností mladých cizinek na našem území se opakovaně setkáváme s dotazem, jak je to s jejich sociálním zabezpečením v případě těhotenství a výchovy malého dítěte. Lze dosáhnout na peněžitý příspěvek při mateřské dovolené a na rodičovský příspěvek, i když je dotyčná žena cizinka a nemá trvalý pobyt?

Cizinka na rodičovské dovolené v České republice
6 minut čtení

Kapitoly článku

Popsaná situace nemá jednoznačnou odpověď, tedy ano či ne. Vždy je třeba specifikovat, za jakých podmínek na příspěvek vzniká nárok. Podstatné je, zda žena pochází ze státu EU, pak může očekávat podobná práva, jako mají občanky ČR. V případě cizinek, které nejsou z EU, musí řešit zaměstnaneckou nebo modrou kartu, která ji opravňuje i k pobytu.

Zaměstnanecká karta je druh povolení k dlouhodobému pobytu na území ČR, v případě, že sem cizinec či cizinka přijíždí za zaměstnáním. Pakliže takovou kartu obdrží, pak smí:

  • pobývat na území ČR a zároveň,
  • pracovat na pracovní pozici, na kterou byla zaměstnanecká karta vydána, nebo
  • pracovat na pracovní pozici, ke které jí byl udělen souhlas nebo kterou cizinec řádně oznámil (v rámci změny zaměstnavatele, pracovního zařazení nebo zaměstnání na další pracovní pozici u stejného nebo dalšího zaměstnavatele).

Modrá karta je povolení k dlouhodobému pobytu na území České republiky za účelem výkonu zaměstnání vyžadujícího vysokou kvalifikaci.

Pojďme se blíže na jednotlivé situace spojené s mateřstvím podívat.

Tip: Rodičovská dovolená vám může přinést nejenom radost z péče o vašeho potomka, ale možná paradoxně i příležitosti pro profesní růst. Kdy vzniká váš nárok na rodičovskou dovolenou a jak dlouho trvá? Jak ji lze skloubit se zaměstnáním či živností? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Řešíte problém související s rodičovskou dovolenou?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Pracující cizinky a nárok na mateřskou

Pokud zde v České republice cizinka pracuje a odvádí daně, pak má nárok na mateřskou dovolenou po dobu 28 týdnů (u dvou a více dětí 37 týdnů). Mateřská dovolená může začít 6 až 8 týdnů před očekávaným dnem porodu a nesmí skončit dříve než 6 týdnů po porodu.

Pro její vyřízení stačí zajít za lékařem, který stanoví oficiální termín porodu a termín nástupu na mateřskou dovolenou. Vydá budoucí matce i formulář, který stačí odevzdat zaměstnavateli.

Podmínkou je, že v posledních dvou letech před nástupem na mateřskou dovolenou byla minimálně 270 kalendářních dnů nemocensky pojištěna jako zaměstnankyně, nebo jte si platila nemocenské pojištění jako podnikatelka. Nárok na mateřskou (resp. peněžitou pomoc v mateřství) vzniká také po zániku pojištění (tedy když zaměstnání skončilo v době těhotenství), pokud k nástupu na mateřskou dojde v tzv. ochranné lhůtě. Ta činí 180 kalendářních dnů. Pokud však žena byla zaměstnaná kratší dobu, ochranná lhůta trvá tolik dnů, kolik dnů byla v ČR zaměstnaná.

Částka se vypočítává z předchozího příjmu a na internetu lze nalézt řadu kalkulaček, které přesnou výši vypočítají.
Pokud žena nemá nárok na pomoc v mateřství třeba proto, že pracuje v České republice krátce, může ještě stále dosáhnout na nemocenskou. Potvrzení o vzniku pracovní neschopnosti (neschopence) rozhodne lékař, a to od 6. týdne před očekávaným dnem porodu.

Jako zaměstnaná žena je cizinka také pojištěná u české pojišťovny a má nárok na řádnou lékařskou péči. Cizinka, které je zde pouze jako rodinná příslušnice, si musí sjednat komplexní pojištění, které bude pokrývat všechny zdravotní výdaje.

Tip: Příchod nového člena do rodiny dokáže pěkně zamíchat s životem všech jejích členů. Někdy je pro maminku šok najednou opustit své pracovní místo a ráda by si ještě při mateřské dovolené přivydělala. Jaké podmínky má práce při rodičovské dovolené.

Rodičovská a trvalý pobyt

Rodičovský příspěvek řadíme do dávek státní sociální podpory. Podle zákona o státní sociální podpoře má nárok na dávky státní sociální podpory kromě Čechů splňujících podmínky také cizinec (cizinka), který má trvalý pobyt na území České republiky a má zde bydliště. Cizinci, kteří nemají trvalý pobyt na území České republiky, jsou oprávněnými osobami po uplynutí 365 dní ode dne hlášení k pobytu. Do doby 365 dnů pobytu na území České republiky se nezapočítává doba, kdy je osoba žadatelem o udělení azylu ubytovaným v pobytovém středisku Ministerstva vnitra. Dávky státní sociální podpory náleží rovněž dalším, v zákoně o státní sociální podpoře uvedeným osobám, které nemají na území České republiky trvalý pobyt, pokud zde mají bydliště. Do okruhu oprávněných osob vždy spadají také občané Evropské unie.

Nárok cizinek na rodičovskou dovolenou

Rodičovská dovolená, tedy volno s nárokem na rodičovský příspěvek, začíná za běžných podmínek (tedy typicky pro Češky) ihned po skončení mateřské dovolené, po 28 týdnech od narození dítěte. Plynule na ni navazuje a může trvat tři nebo až čtyři roky. Na rozdíl od mateřské dovolené se na rodičovskou se mohou přihlásit jak matky, tak otcové a mohou se v ní střídat v péči o dítě.

Rodičovský příspěvek lze vyplácet do doby, kdy bude na rodičovském příspěvku vyplaceno celkově 300 000 korun (u dvojčat a vícerčat jde o 450 000 korun). Nejdéle však do 4 let věku dítěte. Nad 3 roky věku dítěte je ale třeba zaměstnavatele požádat o pracovní volno z důvodu péče o dítě. Příspěvek náleží vždy ve vztahu k nejmladšímu dítěti v rodině. Pokud se v průběhu jeho pobírání narodí další dítě, s nímž by byl nárok rovněž splněn, pak se příspěvek na první dítě ukončí a začne příspěvek na druhé dítě.

Cizinci mají na uvedený příspěvek nárok, pokud jsou hlášeni k pobytu v ČR déle než 1 rok a mají v České republice platný pobyt. Výjimku mají ovšem. cizinci se zaměstnaneckou kartou.

Žádost o vyplácení rodičovské

Žádost podávají čeští i zahraniční občané na úřadu práce podle místa bydliště ve chvíli kdy končí výplata mateřské případně když na ni (ani na nemocenskou nevzniká nárok). K žádosti je třeba vyplnit veškeré formuláře (vč. dotazníku o bydlišti), předložit rodný list dítěte a potvrzení o povoleném pobytu v ČR. S ním, případně historií pobytu, může pomoci Odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Úřad práce pak může požadovat i další doklady, jako například potvrzení ČSSZ o výši příjmů ovlivňující nárok na rodičovský příspěvek.

Nárok na dávky pro cizinky, které ztratily práci

Pokud žena ztratí práci dříve, než těhotenství oznámí, má v zásadě tři možnosti:

  • Může si najít jinou práci tak, aby ji nadále platila zaměstnanecká karta. Je to třeba učinit ve lhůtě 60 dní.
  • Vrátit zpět do své země, z níž pocházíte a sociální dávky řešit v dané zemi.
  • změnit účel pobytu – předpokládá se, že miminko má v ČR tatínka, můžete si tedy převést důvod pobytu v ČR z pracovního a požádat o tzv. sloučení rodiny, čímž se účel pobytu přenese na vašeho partnera.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

před 9 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Gabriela Gruntová

před 2 roky

Neuvěřitelná rychlost, komunikace, ochota pomoci vše vyřešit k Vaší spokojenosti. Nemám slov ???? za mě top servis. Ještě jednou moc děkuji ????

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024