Mateřská dovolená – vše, co potřebujete vědět

Chystáte se jít na tři roky na mateřskou? Nechceme vám kazit vaše plány, ale asi to nevyjde. Mateřská dovolená trvá totiž maximálně 28 týdnů. Mohlo vás zmást, že mateřská bývá často zaměňována s rodičovskou dovolenou. Jaký je mezi nimi rozdíl a na co máte na mateřské nárok, jsme upřesnili v našem článku.

Žena na mateřské dovolené si hraje s dítětem
5 minut čtení

Kapitoly článku

Mateřská a rodičovská dovolená jsou dva zcela odlišné instituty. Liší se snad ve všem – v právním předpisu, z nějž vychází, v délce, výši příspěvku a do jisté míry i v okruhu osob, které na něj mají nárok. Vezmeme to tedy postupně.

Co je to mateřská dovolená?

Mateřská dovolená dle názvu náleží primárně matkám. Je to dávka, která je spojená s vysokým stupněm těhotenství a porodem a dobou po něm.

Rešíte problém související s mateřskou dovolenou

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Minimálně do ukončení šestinedělí na ni má nárok opravdu pouze matka, která dítě porodila. Po ukončení šestinedělí o ni může zažádat i otec dítěte či manžel matky. Mateřská dovolená náleží také rodičům adoptovaných dětí, kde o ni pochopitelně může žádat kterýkoliv z rodičů.

Mateřská dovolená spadá mezi dávky nemocenského pojištění. Pro její nárok je třeba prokázat, že jste byli účastníky nemocenského pojištění po dobu minimálně 270 dnů v uplynulých dvou letech. To lze ovšem splnit u různých zaměstnavatelů.

Na příspěvek na mateřské dovolené dosáhnout i osoby samostatně výdělečně činné, za podmínek, že jsou účastny nemocenského pojištění. Výše příspěvku se potom odvíjí od nastavené výše měsíčních splátek.

Pokud byste chtěla nastoupit na mateřskou až po skončení pojištění, o svůj peněžitý příspěvek nepřijdete. Uplatní se zde totiž základní ochranná lhůta, která činí 180 kalendářních dní ode dne zániku pojištění (odchodu ze zaměstnání). V případě, že vaše pojištění trvalo kratší dobu, bude stejně krátká i ochranná lhůta (např. pokud pojištění trvalo 3 měsíce, ochranná lhůta bude také 3 měsíce).

Tip: Nárokem na mateřskou dovolenou jsme se detailně zabývali v samostatném článku.

Kdy začíná mateřská dovolená?

Mateřská dovolená začíná 6 až 8 týdnů před plánovaným termínem porodu. Den nástupu si matka může určit sama, a to kdykoliv v uvedeném období. V případě, že si termín neurčí, začne začíná mateřská dovolená nejpozději šest týdnů před očekávaným dnem porodu.

V případě, že by se dítě narodilo předčasně, ještě před oficiálním možným začátkem ze zákona, platí, že mateřská dovolená začíná tímto okamžikem.

Nástupem na mateřskou začíná takzvaná podpůrčí doba, během které vám náleží také peněžitá pomoc.

Jak dlouho trvá mateřská dovolená?

Délka mateřské se už roky nemění a tedy i v roce 2021 platí, že trvá:

  • při narození jednoho dítěte 28 týdnů
  • a při narození dvou (dvojčat) a více dětí 37 týdnů.

Délka mateřské dovolené po porodu může být 20 – 22 týdnů (v případě více dětí i déle) a závisí tedy na tom, kdy nastávající maminka na dovolenou nastoupila.

V jaké výši vám bude náležet mateřská dovolená?

Výše příspěvku je podobně jako u jiných nemocenských dávek závislá na předchozí výši příjmu. Základní výměra je 70 % redukovaného vyměřovacího základu. Vychází se přitom z průměrného denního příjmu, na který se uplatní postupně tři redukční hranice, které se v každém roce mohou nastavovat jinak.

Tip: Jak vypočítat mateřskou dovolenou si můžete nastudovat v našem článku.

Kde se žádá o mateřskou dovolenou?

Mateřskou dovolenou vyplácí Česká správa sociálního zabezpečení. Žádost se podává na formuláři, který matce vydá její ošetřující lékař – gynekolog. Ten také stanovuje datum porodu, od něhož se odvíjí možný počátek mateřské dovolené.
Žena následně předá formulář zaměstnavateli, který jej postoupí na příslušnou okresní správu sociálního zabezpečení. Osoby samostatně výdělečně činné pak žádost podávají samy.

Přechod z mateřské na rodičovskou

Končí-li vám mateřská dovolená, zastavte se na OSSZ, kde si vyřídíte Potvrzení o nároku na dávky ovlivňující nárok a výši rodičovského příspěvku. Následně zašlete na Úřad práce Žádost o rodičovský příspěvek.

Pokud by ukončení mateřské a přechod na rodičovskou znamenal i výměnu v pečující osobě, je třeba to také nahlásit na zdravotní pojišťovnu. Za osoby, které jsou zaměstnané, plní v tomto případě oznamovací povinnost zaměstnavatel.

Pokud nastoupíte po ukončení mateřské dovolené do práce, je zaměstnavatel povinen vás zařadit na vaši původní práci a pracoviště. Pokud například původní práce zanikla nebo bylo pracoviště zrušeno, může vás zaměstnavatel zařadit na jiné místo, ovšem na druh a místo, které jste měla sjednané v pracovní smlouvě.

Návrat po rodičovské na mateřskou

Na závěr zmíníme i situaci opačnou a pochopitelně méně častou, a to přechod z rodičovské na mateřeskou dovolenou, tedy situaci, kdy jste se starším dítětem na rodičovské dovolené a čekáte jeho mladšího sourozence. Před dalším nástupem na mateřskou dovolenou následující možnosti:

  • nastoupit do zaměstnání do doby, než vám začne další mateřská dovolená,
  • požádat zaměstnavatele o neplacené pracovní volno (není na něj ale právní nárok),
  • pokud máte zdravotní důvod (např. u rizikového těhotenství), můžete nastoupit dočasnou pracovní neschopnost.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024