Rodičovský příspěvek v roce 2023

Rodičovský příspěvek pobíraný po dobu rodičovské dovolené je podporou ze strany státu pro rodiče pečující o nejmenší dětí. Jaké jsou podmínky této dávky pro letošní rok a jaké změny se chystají do budoucna?  Na to jsme se zaměřili v našem článku.

otec na rodičovské dovolené
6 minut čtení

Kapitoly článku

Rodičovský příspěvek je dávkou státní sociální péče. Narozdíl od toto spadá příspěvek na mateřské dovolené do systému zdravotní péče.

Tip: Rodičovská dovolená je důležité období, které slouží k prohloubení péče o dítě. Nárok zaměstnance na její čerpání je dán až do 3 let věku dítěte. Vše podstatné o rodičovské dovolené jsme sepsali v našem samostatném článku.

Řešíte problém související s rodičovskou dovolenou?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Jak podat žádost o rodičovský příspěvek?

Žádost o rodičovskou, resp. o příspěvek, který ji doprovází, se podává na příslušném Odboru sociální podpory pod úřadem práce. Lze o něj požádat už tři měsíce před koncem mateřské a pokud byste to nestihli včas, o příspěvek nepřijdete. Lze o něj zažádat i zpětně. V případě, kdy pobíráte mateřskou, si přineste také potvrzení ze správy sociálního zabezpečení, která ji vyplácí.

Žádost lze podat také online, stačí k tomu mít jen datovou schránku nebo elektronický podpis.

Nárok na něj má ale pouze rodič, který pečuje celodenně o dítě. To se do jisté míry slučuje i s tím, že dítě do dvou let věku navštěvuje jesle či školku, ale ze zákona je počet hodin strávených v těchto zařízeních limitován. Pokud si rodič zajistí chůvu či hlídací babičku, považuje se podmínka nároku na rodičovský příspěvek zachována. Od dvou let věku dítěte už se to, zda navštěvuje jesle či školku, nesleduje.

Tip: Mateřská a rodičovská dovolená jsou dva zcela odlišné instituty. Liší se snad ve všem – v právním předpisu, z nějž vychází, v délce, výši příspěvku a do jisté míry i v okruhu osob, které na něj mají nárok. Vše, co se týká mateřské dovolené, jsme rozebrali v našem samostatném článku.

Výše rodičovského příspěvku

Příspěvek je ze strany státu koncipován jako určitý balík peněz (v současné době 300 000 korun pro jedno dítě), který může rodič postupně čerpat v průběhu několika let. Pro dvojčata a vícerčata je k dispozici vyšší částka rodičovského příspěvku. Je na rodiči, zda se rozhodne být doma s dítětem 2, 3 nebo 4 roky. V praxi většina rodičů volí kratší délku jeho pobírání, aby zvýšili rodinný měsíční příjem.

Výše měsíčního příspěvku zpravidla koresponduje se zvolenou délkou rodičovské dovolené. V případě dvouleté formy tak pobíráte výrazně více peněz než u tříleté. Do jisté míry je ovšem ovlivněna i výší příjmů rodiče před nástupem na rodičovskou dovolenou. Maximální výše rodičovského příspěvku se totiž vypočítává na základě výše pobírané peněžité pomoci v mateřství, která je stanovena na 70% denního vyměřovacího základu. Ten se na zase odvíjí od výše příjmů, ze kterých byly sociální a zdravotní pojištění hrazeny před nástupem na mateřskou dovolenou.

Rodiče mají možnost měnit výši svého rodičovského příspěvku každé tři měsíce. Obecně mohou rodiče vybrat celý rodičovský příspěvek nejdříve po uplynutí sedmi měsíců od narození dítěte. V roce 2023 činí maximální měsíční dávka rodičovského příspěvku za jedno dítě 49 440 Kč.

Jak jsme ale výše naznačili, pokud by žena pobírala před nástupem na rodičovskou dovolenou mateřskou nižší než 13 tisíc korun měsíčně, nebo pokud na ni vůbec neměli nárok je měsíční příspěvek zastropován na 13 tisících Kč.

V praxi se může stát, že příjemce rodičovského příspěvku vyčerpá celou dávku dříve, než skončí jeho rodičovská dovolená, na kterou se původně rozhodl. To se stává zejména tehdy, pokud si vybíral zvýšenou měsíční částku. Pokud se rozhodne zůstat na rodičovské dovolené i po vyčerpání dávky, stále mu bude stát hradit zdravotní pojištění, protože rodičovská dovolená stále trvá a může pokračovat až do tří let věku dítěte. Zaměstnavatel by mu měl v této době podržet pracovní místo.

Během rodičovského příspěvku není omezena výše přivýdělku, přičemž dosahovaný příjem nemá vliv na měsíční částku rodičovského příspěvku. Kvůli přivýdělku není nutné dávat výpověď tam, kde vám drží místo a kam se plánujete po rodičovské vrátit. Je možné pracovat i u původního zaměstnavatele.

K výpočtu rodičovského příspěvku lze využít různé internetové kalkulačky.

Paní Lucie i paní Zdena mají průměrnou hrubou mzdu ve shodné výši 42 500 korun, Paní Lucie se rozhodne rodičovský příspěvek pobírat tři roky, měsíční částka rodičovského příspěvku bude tedy činit 8 333 korun. Paní Zdena však chce pobírat rodičovský příspěvek pouze dva roky, jeho měsíční výše bude činit 12 500 korun.

Nevyčerpaný rodičovský příspěvek

Situace rodin, pobírajících rodičovský příspěvek, jimž během této doby přibylo další dítě, se od roku 2021 změnila k lepšímu. Do této doby platilo, že zbytek rodičovského příspěvku, který rodiče nestihli vyčerpat kvůli narození dalšího dítěte, propadnul.

Nyní jim Úřad práce ČR vyplatí zbývající částku najednou. Je ovšem nutné splnit jednu důležitou podmínky, kdy alespoň jednomu z rodičů lze v okamžiku narození druhé dítěte stanovit částku 70 procent třicetinásobku denního vyměřovacího základu v částce, která převyšuje 7 600 korun. Tuto podmínku splní druhý rodič, pokud je řádně zaměstnán.

Jaké změny stát plánuje v oblasti pomoci rodičům?

Stát za poslední roky v lecčem vyšel novopečeným rodičům v lecčem vstříc: ať už se jedná o volbu délky rodičovské a v návaznosti na ni o výši příspěvku či možnost doplatku nevvyčerpané rodičovské za první dítě v situaci, kdy se narodí dítě druhé.

Přesto je v systému je ještě stále řada rezerv. Aktuálně poukazují politici zejména na to, že se rodičovský příspěvek naposledy zvedal před třemi lety. Jeho výše přitom není navázána na průměrnou mzdu či na jiný ekonomický ukazatel a nedochází zde k žádné automatické valorizaci jako například u důchodů. Ačkoliv ještě v roce 2011 tvořil rodičovský příspěvek asi dvě třetiny běžného důchodu, dnes už činí tento poměr zhruba polovinu běžného důchodu. Srovnávání příjmu důchodců a rodičů malých dětí je přitom je na místě z toho důvodu, že se jedná typicky o skupiny obyvatel nejvíc postižené chudobou.

V kontrastu s tímto zjištěním ovšem vidíme, že ceny potravin, bydlení či energií letí stále nahoru. Z vládní koalice nyní zaznívá požadavek na navýšení celkového objemu příspěvku alespoň o 50 000 korun. Jednou  z možných podmínek pro čerpání takto navýšeného rodičovského příspěvku je, že se rodiče při péči o dítě aspoň na krátkou dobu vystřídají. Konkrétní podobu navýšení a její případné podmínění uvidíme v průběhu tohoto roku.

Další finanční podpora pro novopečené rodiče

Další finanční podpora, kterou mohou rodiče od státu získat, je kromě již zmíněné mateřské a rodičovské také například:

  • porodné,
  • přídavek na dítě a
  • příspěvek na bydlení.

Tyto dávky závisí na výši vašich příjmů a zažádáte o ně u Úřadu práce.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 5 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024