Práce při mateřské a rodičovské dovolené

Příchod nového člena do rodiny dokáže pěkně zamíchat s životem všech jejích členů. Někdy je pro maminku šok najednou opustit své pracovní místo a ráda by si ještě při mateřské dovolené přivydělala. A nebo z jiného soudku, co když jste zaměstnavatel a zjistíte, že náhrada za pracovníka na rodičovské dovolené funguje lépe?

Pracující matka u počítače drží své dítě v šátku
5 minut čtení

Kapitoly článku

Máte se po rodičovské kam vrátit?

Ačkoliv ne vždy se po skončení rodičovské dovolené zaměstnanci vrátí do své práce, je zaměstnavatel povinen pro ně jejich pracovní místo držet. Může pochopitelně přibrat náhradu, ale vždy musí zaměstnanci, který se z rodičovské dovolené vrátí, nabídnout stejnou pracovní pozici i pracoviště jako předtím.

Toto lze změnit pouze dohodou o změně pracovního poměru. Je ale pouze na zaměstnanci, zda na takové změny přistoupí.

Zaměstnavatel smí dát výpověď jen ze zákonem stanovených důvodů, s výpovědní dobou a v některých případech musí zaměstnanci poskytnout odstupné například z důvodu organizačních změn, nadbytečnosti a dalších. Kdyby došlo např. k organizačním změnám, tak by takový zaměstnanec po návratu uzavřel dohodou o rozvázání pracovního poměru, nebo by dostal výpověď z důvodu nadbytečnosti.

Pokud se však o zákonný důvod nejedná a zaměstnavatel přeci nemá možnost přidělit zaměstnanci práci, která odpovídá pracovní smlouvě a ani spolu neuzavřou dohodu o změně pracovního poměru, vzniká tzv. překážka v práci na straně zaměstnavatele. Ten pak musí zaměstnanci poskytnout náhradu mzdy ve výši 100% průměrného výdělku a to až do konce pracovního poměru.

Pokud zaměstnanec již nechce do stejné práce nastoupit, může se domluvit se zaměstnavatelem na ukončení pracovního poměru dohodou nebo může podat výpověď. Jeho pracovní poměr pak skončí uplynutím výpovědní doby, která činí minimálně dva měsíce.

Mateřská dovolená a její dávky slouží k tomu, aby se maminka mohla soustředit na péči o sebe a svého potomka, proto dávku nelze pobírat a dále pokračovat v zaměstnání. Ovšem je možné si na mateřské dovolené přivydělávat jiným způsobem. I zde však platí jistá omezení.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Práce během mateřské dovolené

V případě, že nechcete přijít o podporu v mateřství, dejte si pozor při práci pro stávajícího zaměstnavatele. S ním můžete uzavřít pouze smlouvu na jinou práci. Například účetní bude moci uzavřít smlouvu na “administrativní práce” nesmí však vykonávat opět práci účetní a to ani kdyby se jednalo o zkrácený úvazek. Práce samotná sice zakázaná zákonem není, ale její výkon je v rozporu s nárokem na pobírání dávky mateřské.

O podporu ale nepřijdete, pokud nastoupíte na stejnou pozici u jiného zaměstnavatele. Jeden háček tu ale přeci jen je: musíte ale získat písemný souhlas od zaměstnavatele původního. Toto omezení se však netýká vědecké, pedagogické, publicistické, literární a umělecké činnosti.

Pokud jste před nástupem na mateřskou podnikala a hradila si nemocenské pojištění, nemůžete v podnikání osobně pokračovat. Jediné možné řešení je najít si zaměstnance. Pokud však podnikání bylo pouze vedlejší činností k zaměstnání, mateřská dovolená se tohoto nedotkne a tak v něm můžete pokračovat bez jakýchkoliv omezení.

 

Mateřská dovolená by měla maminkám umožnit si odpočinout a zregenerovat se po porodu. Někdy ale není zbytí a například finanční situace, slibně rozběhnutá kariéra či dohoda s tatínkem, který chce zůstat doma s dítětem, přimějí novopečenou matku k návratu do zaměstnání. Jak je to s přivýdělkem k mateřské a co lze dělat, abyste neztratily nárok na mateřskou, jsme detailně probrali v našem samostatném článku.

Práce při rodičovské dovolené

Po skončení nároku na finanční podporu v mateřství následuje vyplácení rodičovského příspěvku. Pokud nebyl uplatněn nárok na mateřskou, může být tento příspěvek vyplácen už od dne narození dítěte. Rodič si může zvolit dobu vyplácení mezi šesti měsíci a čtyřmi lety. I když pobírá rodičovský příspěvek, může matka či otec pracovat bez jakýchkoli omezení, na rozdíl od práce během mateřské. Lze přitom pracovat na dohodu, na plný úvazek nebo jako OSVČ. Je ale nutné zabezpečit odpovídající péči o dítě. Dítě je možné dát do jeslí nebo mateřské školy. Děti mladší dvou let mohou tyto instituce navštěvovat až 92 hodin měsíčně, pro starší děti už neexistuje žádné časové omezení. Pokud byste ale pravidlo 92 hodin porušili, příspěvek se nezruší, ale pouze pozastaví.

 

Rodičovský příspěvek pobíraný po dobu rodičovské dovolené je podporou ze strany státu pro rodiče pečující o nejmenší dětí. Jaké jsou podmínky této dávky pro letošní rok a jaké změny se chystají do budoucna? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Jedná se tedy celkově o mnohem méně omezení než při mateřské dovolené, což má umožnit rodičům pracovat například formou kratších úvazků i během péče o dítě a  po skončení rodičovské pak lépe navázat na svou dosavadní kariéru.

Pozor si dávejte ale na jednu věc. Zaměstnavatel má povinnost držet rodiči pracovní místo jen do 3. narozenin dítěte. Pak může pracovní smlouva zaniknout. Lze se samozřejmě společně dohodnout i na jiném řešení, ale nárok na ně není.

Rodičovská dovolená vám může přinést nejenom radost z péče o vašeho potomka, ale možná paradoxně i příležitosti pro profesní růst. Kdy vzniká váš nárok na rodičovskou dovolenou a jak dlouho trvá? Jak ji lze skloubit se zaměstnáním či živností? Na to jsme se zaměřili v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4.9
hodnoceno: 7 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Robin MěPřeciZnáte

před 2 roky

Objednal jsem si revizi NDA pro naši službu a musím přiznat, že Dostupný Advokát je spolehlivá, docela levná a příjemná služba. Navíc jsem vše vyřešil z obýváku.

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024