Jen advokát může poskytnout právní radu

Jaký je rozdíl mezi právníkem, advokátem a advokátním koncipientem? A kdo může poskytovat právní služby. Pokud nevíte, nebuďte smutní. V našem článku si jednotlivé rozdíly vysvětlíme a přiblížíme.

3 minuty čtení

Svět práva je velmi široký a zahrnuje advokátní kanceláře či právní poradny (včetně těch bezplatných) na jedné straně a soudy či různé úřady na straně druhé. Přitom ve všech případech jde o absolventy jednoho oboru – tedy práva, právní vědy, které nabízejí ke studiu právnické fakulty. I proto je paradoxní, že právnická fakulta je pro mnoho uchazečů o vysokoškolské vzdělání „sázkou na jistotu“ – branou k atraktivní a zaručené kariéře. Často přitom netuší, čím se vlastně absolvent právnické fakulty stává a jaké kariéry může svou pílí docílit. To je způsobeno tím, že si lidé často pletou pojmy „právník“, „advokát“, nebo „doktor práv“. Jde přitom o velmi odlišné kategorie.

Právník je člověk, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Většinou tak smýšlíme o absolventech magisterských právnických oborů jedné ze čtyř právnických fakult v zemi, tedy nikoliv o absolventech, kteří vystudují studijní programy na soukromých vysokých školách. Aby to nebylo tak jednoduché, právník, který tedy již získal akademický titul magistr (Mgr.), může získat další akademický titul doktora práv (JUDr.). Je to však naprosto nepodstatné z hlediska jeho kvalifikace a nijak to nevypovídá o praktických dovednostech daného člověka. Jde spíše o vědeckou disciplínu, o tzv. malý doktorát, který v jiných oborech většinou tvoří předstupeň k tzv. velkému doktorátu (Ph.D.). Ten lze získat dalším, minimálně tříletým navazujícím studiem. Titul JUDr. tedy nemá s výkonem právnických profesí (především v oblasti advokacie a právního poradenství) vlastně nic společného a jeho udělení není pro takovou činnost nutným ani podstatným předpokladem. V minulosti byl ovšem tento titul přidělován absolventům právnických fakult bez nutnosti dalších zkoušek či znalostí.

Důležitější je však od pojmu „právník“ odlišit pojem advokát nebo advokátní koncipient.

  • Advokát je jedním z právnických povolání vedle např. soudce, notáře či podnikového právníka. A pouze advokát smí poskytovat právní služby za úplatu, tedy provozovat placenou právní poradnu (včetně té online). Advokát tedy není bezplatný právník, byť samozřejmě může čas od času rovněž poskytovat právní poradenství zdarma. Každý advokát musí být zapsán v seznamu advokátů, který vede Česká advokátní komora (ČAK).

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Poskytováním právních služeb se pak rozumí zejména zastupování v řízení před soudy, správními úřady a jinými orgány, obhajoba v trestních věcech, poskytování právních rad, sepisování listin a zpracovávání právních rozborů. Zde všude vystupují advokáti jako právní zástupci klienta. Konečně advokacie je pak obor lidské činnosti, které se profesně věnují advokáti (rozuměj podnikání) a které se řídí zákonem a advokacii a rovněž etickým kodexem advokáta.

  • Advokátní koncipient je pak „tovaryš“, učeň, kterého „mistr“ advokát má zasvětit do svého řemesla, což po uplynutí povinné tříleté služby prověří advokátní zkouška. Regulace advokacie slouží k tomu, aby si klient mohl být jist odbornou a profesní erudicí svého právního rádce z advokátní kanceláře.

Je tedy vhodné mít vždy rozdíl mezi advokátem a právníkem na zřeteli a nenechat se napálit od nepojištěného samozvaného právního „odborníka“. V týmu našich advokátů naleznete samozřejmě pouze pojištěné advokáty, případně pod vedením zkušeného advokáta jeho advokátní koncipienty.

Proto pokud potřebujete účinnou právní pomoc, vyhledejte (Dostupného) advokáta a nespoléhejte na právní poradnu zdarma.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 8 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024