Svolení poškozeného: Kdy jej můžete udělit?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
11. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Pokud by vám někdo zlomil ruku, pravděpodobně by se dopustil trestného činu. V určitých situacích je však zásah do vašeho zdraví a tělesné integrity s vaším souhlasem legální a naprosto v pořádku. Typicky se jedná o různé lékařské zákroky. V tomto článku se podíváme na svolení poškozeného a podmínky, které je třeba splnit. Vše vám navíc vysvětlíme na příkladech ze života.

Svolení poškozeného jako okolnost vylučující protiprávnost

Svolení poškozeného je jednou z okolností vylučující protiprávnost. Jedná se o situace, kdy čin, který by byl za normálních okolností trestným činem nebo přestupkem, není považován za protiprávní a tedy ani za trestný, protože se vzhledem k okolnostem jedná o výjimečnou situaci uznanou zákonem.

Představte se třeba situaci, že se někomu násilím vlámete do domu. Takto bez kontextu by se rozhodně jednalo o trestnou činnost. Pokud však doplníte kontext – povodeň pomalu zaplavující zmíněný dům a nemohoucí babička, která se nemůže sama dostat ven, pak by se o trestnou činnost nejednalo.

Celkem existuje pět druhů okolností vylučujících protiprávnost:

  1. krajní nouze,
  2. nutná obrana,
  3. svolení poškozeného,
  4. přípustné riziko,
  5. oprávněné použití zbraně.

Řešíte situaci související s okolností vylučující protiprávnost?

Popište nám svůj problém a my vám do 48 hodin připravíme právní rozbor. Připravíme vám nabídku právního zastoupení a u soudu budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Svolení poškozeného – definice a podmínky

Tento institut umožňuje, aby jednání, které by jinak bylo považováno za trestný čin, nebylo trestně postižitelné, pokud k němu dal poškozený svolení. Aby se skutečně jednalo o svolení poškozeného je třeba splnit několik podmínek:

Osoba musí být způsobilá svolení dát

Způsobilost osoby dát svolení znamená, že osoba, která svolení uděluje, musí být schopna plně rozumět povaze svého jednání, jeho důsledkům a musí být schopna toto jednání racionálně ovládat. Tato způsobilost se týká především svéprávnosti, tedy zda je osoba schopna právně platně jednat.

V praxi to znamená, že:

  • Osoba musí být plnoletá a svéprávná.
  • Osoba nesmí být pod vlivem omamných látek, alkoholu nebo jiných látek, které by mohly ovlivnit její schopnost rozhodovat.
  • Osoba nesmí být duševně nemocná nebo trpět poruchou, která by mohla ovlivnit její schopnost pochopit důsledky svého jednání.
Tip na článek

Tip: Se svéprávností souvisí také trestní odpovědnost, tedy schopnost odpovídat za spáchané trestné činy. Přečtete si, co o ní říká trestní zákoník.

Svolení se týká věci, o které osoba může rozhodovat

Svolení se musí týkat záležitosti, o které je osoba oprávněna rozhodovat, což znamená, že člověk může udělit souhlas pouze k jednání, které se týká jeho vlastních práv nebo zájmů, nad kterými má právní kontrolu.

V praxi to znamená, že:

  • Osoba může udělit svolení k lékařskému zákroku na svém těle, protože má právo rozhodovat o své tělesné integritě.
  • Osoba může dát svolení k tomu, že zúčastní boxerského zápasu.
  • Naopak osoba nemůže udělit svolení k činům, které by se týkaly práv někoho jiného (např. nemůže dát souhlas k tomu, aby byl někdo jiný zraněn) nebo které by byly v rozporu se zákonem (např. nemůže dát souhlas k tomu, aby byla sama zavražděna).

Svolení musí být dáno předem

Svolení musí být uděleno před samotným jednáním nebo současně s jednáním, které by jinak mohlo být považováno za protiprávní. To znamená, že poškozený musí jasně a vědomě souhlasit s určitým jednáním před tím, než k němu dojde, nebo alespoň ve chvíli, kdy k němu dochází.

Existuje také možnost, že svolení může být dáno až po spáchání činu, avšak pouze za určitých podmínek. V takovém případě je nutné, aby pachatel mohl důvodně předpokládat, že poškozený by s jeho jednáním vzhledem k okolnostem a svým poměrům souhlasil, i když tento souhlas nebyl získán předem nebo současně s činem.

Jak to v praxi může vypadat si vysvětleme na příkladech:

  • Svolení předem: Pacientka přichází do nemocnice a po konzultaci s lékařem je informována o nutnosti chirurgického zákroku, který je nezbytný k léčbě jejího onemocnění. Lékař jí vysvětlí všechny rizika a přínosy operace. Pacientka po důkladném zvážení souhlasí s provedením operace a podepisuje informovaný souhlas.
  • Svolení v průběhu činnosti: Během akutního lékařského zákroku dojde k nečekané komplikaci, která vyžaduje okamžitý další zákrok. Lékař, který provádí operaci, informuje pacientku, která je při vědomí, o nutnosti tohoto dalšího zásahu. Pacientka vyjadřuje svůj souhlas, aby se předešlo vážnějším následkům.
  • Svolení po vykonání činnosti: Pacient je přivezen do nemocnice v bezvědomí po těžké nehodě a je nutné okamžitě provést život zachraňující operaci. Jelikož není možné získat jeho souhlas, lékaři operaci provedou.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si také, jak to funguje v případě přípustného rizika.

Svolení je dobrovolné, určité, vážné a srozumitelné

Platí, že svolení musí být dobrovolné, určité, vážné a srozumitelné. Jednotlivé pojmy je možné vyložit následovně:

  • Dobrovolné: Souhlas musí být dán bez jakéhokoliv nátlaku, fyzického nebo psychického donucení. Pokud by byl souhlas vynucen, nebyl by platný.
  • Určité: Svolení musí být jasně definované a musí se vztahovat ke konkrétnímu jednání. Nejasný nebo obecný souhlas neplatí.
  • Vážné: Souhlas musí být míněn vážně, nikoli v žertu nebo v situacích, kdy osoba nejedná s plným uvědoměním si důsledků.
  • Srozumitelné: Svolení musí být vyjádřeno tak, že je zřejmé, co tím osoba myslí a že rozumí tomu, co povoluje.

V praxi to znamená, že například osoba, která souhlasí s lékařským zákrokem, musí být jasně informována o povaze zákroku a jeho rizicích, a její souhlas musí být získán bez jakéhokoliv nátlaku.

Svolení poškozeného – příklady

Se svolením poškozeného se můžeme setkat v různých oblastech života. Nejtypičtěji pak:

  • U lékařských zákroků: Pacienti běžně udělují informovaný souhlas k operacím. Bez tohoto souhlasu by mohl být zákrok považován za těžké ublížení na zdraví.
  • Při sportu: Kontaktní sporty jako jsou bojové sporty nebo třeba hokej s sebou nesou riziko zranění. hráči proto souhlasí s tím, že budou vystaveni riziku zranění, které je součástí hry. Bez tohoto souhlasu by mohl být každý úder nebo kontakt považován za útok nebo ublížení na zdraví.
  • Při dalších zásazích do těla: Pokud si chce člověk nechat udělat tetování nebo piercing, uděluje souhlas se zásahem do kůže. V opačném případě by se mohlo jednat o ublížení na zdraví.

Shrnutí

Svolení poškozeného představuje důležitý právní institut, který umožňuje, aby jednání, jež by za normálních okolností bylo považováno za trestný čin nebo přestupek, nebylo trestně postižitelné. Tento princip je nezbytný pro ochranu práv a svobod jednotlivců, kteří jsou schopni sami rozhodovat o svých záležitostech a zájmech. Klíčové podmínky zahrnují způsobilost osoby udělit svolení, dobrovolnost, jasnost a specifikaci toho, že svolení se týká záležitostí, o kterých může daná osoba rozhodovat.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)