Oprávněné použití zbraně aneb kdy může policista střílet?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
14. srpna 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Trestní právo

Oprávněné použití zbraně se týká především bezpečnostních sborů a ozbrojených sil. Jako běžný občan se asi s armádou či zpravodajskou službou do konfliktu nedostanete. S Policií ČR tu však ta možnost je. V tomto článku vám proto přinášíme odpověď na to, za jakých situací může Policie ČR použít zbraň.

Oprávněné použití zbraně jako okolnost vylučující protiprávnost

Oprávněné použití zbraně je jednou z okolností vylučující protiprávnost. Jedná se o okolnosti, které vedou k tomu, že čin, který by byl jinak považován za trestný, není považován za protiprávní, protože se vzhledem k okolnostem jedná o výjimečnou situaci uznanou zákonem.

Příkladem může být situace, kdy fyzicky napadnete jiného člověka. Běžně by se jednalo o přestupek nebo trestný čin. Pokud by ale toto napadení bylo sebeobranou třeba v situaci, kdy by vás tato osoba ohrožovala s nožem, jednalo by se o o okolnost vylučující protiprávnost.

Celkem existuje pět druhů okolností vylučujících protiprávnost:

  1. krajní nouze,
  2. nutná obrana,
  3. svolení poškozeného,
  4. přípustné riziko,
  5. oprávněné použití zbraně.

Řešíte situaci související s okolností vylučující protiprávnost?

Popište nám svůj problém a my vám do 48 hodin připravíme právní rozbor. Připravíme vám nabídku právního zastoupení a u soudu budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Oprávněné použití zbraně se týká především ozbrojených sil a příslušníků bezpečnostních sborů v rámci výkonu jejich povolání. Jedna se tedy například o vězeňskou službu, zpravodajské služby či příslušníky armády ČR. My se v tomto článku zaměříme na Policii ČR, se kterou se jako běžný občan setkáte s největší pravděpodobností.

Trestní zákoník definuje oprávněné použití zbraně úsporně: Trestný čin nespáchá, kdo použije zbraně v mezích stanovených jiným právním předpisem. My si teď pojďme rozebrat jednotlivé body této definice:

Zbraň

Zde je třeba definovat, co přesně patří mezi zbraně. Definice zbraně se v různých právních předpisech liší. V některých případech je možné za zbraň považovat téměř cokoliv čím lze člověku výrazněji ublížit. V případě Policie ČR se však jedná o zbraně střelné včetně střeliva a doplňků zbraně, zbraně bodné a sečné, výbušniny, speciální výbušné předměty, průlomové pyrotechnické prostředky a speciální náloživo.

Každý příslušník Policie ČR u sebe nosí pistoli ráže 9×19. Dále disponují také samopaly, které nosí jen v určitých případech (například v případě dohlížení nad demonstracemi). Policisté rovněž používají další zbraně dle specifik jejich zákroku (výbušniny se používají např. pro násilné otevření dveří).

Od oprávněného použití zbraně je pak třeba odlišit použití donucovacích prostředků. Ty jsou užívány k zajištění dodržování zákona nebo veřejného pořádku. Řadí se mezi ně:

  • hmaty, chvaty, údery a kopy,
  • slzotvorný, elektrický nebo jiný obdobně dočasně zneschopňující prostředek,
  • obušek a jiný úderný prostředek,
  • vrhací prostředek mající povahu střelné zbraně s dočasně zneschopňujícími účinky,
  • vrhací prostředek, který nemá povahu zbraně,
  • zastavovací pás, zahrazení cesty vozidlem a jiný prostředek k násilnému zastavení vozidla nebo zabránění odjezdu vozidla,
  • vytlačování vozidlem,
  • vytlačování štítem,
  • vytlačování koněm,
  • služební pes,
  • vodní stříkač,
  • zásahová výbuška,
  • úder střelnou zbraní,
  • hrozba namířenou střelnou zbraní,
  • varovný výstřel,
  • pouta,
  • prostředek k zamezení prostorové orientace.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jaké další úkony proti vám může použít policista.

Použití zbraně

Použití zbraně by mělo být až tím nejkrajnějším řešením. V první řadě by měl policista osobu vyzvat k tomu, aby přestala jednat protiprávně s výstrahou, že pokud tak neučiní, použije policista donucovací prostředky. Pokud tato výzva s výstrahou nezabere, měl by policista volit primárně donucovací prostředky. Použití zbraně by si měl tedy nechat na situaci, kdy donucovací prostředky nezaberou nebo pro případy, kdy je použít nelze.

Výzvu s výstrahou není policista povinen použít vždy. Například v situaci, kdy je ohrožený jeho život nebo život jiné osoby a je nutné jednat hned.

Kdy může policista použít zbraň

Konkrétně může policista použít zbraň v těchto situacích:

V nutné obraně nebo v krajní nouzi

To znamená v situacích, kdy je ohrožen život policisty nebo jiných osob a není možné situaci řešit jinak.

Příklad: Policista je napaden ozbrojeným pachatelem. Přestože nejprve pokusil použít pepřový sprej a varovné výzvy, pachatel pokračuje v útoku s ohrožením života policisty. V této situaci by mohl policista použít zbraň k ochraně svého života.

Neuposlechnutí výzvy k vzdání se

Jestliže se nebezpečný pachatel, proti němuž zakročuje, na jeho výzvu nevzdá nebo se zdráhá opustit svůj úkryt.

Příklad: Policista je na místě, kde se skrývá nebezpečný zločinec podezřelý z ozbrojené loupeže. I přes opakované výzvy se pachatel odmítá vzdát a je připraven bránit se. Policista by mohl v této situaci použít zbraň, aby zamezil úniku a zajistil bezpečnost.

Zadržení nebezpečného pachatele před útěkem

Aby zamezil útěku nebezpečného pachatele, jehož nemůže jiným způsobem zadržet.

Příklad: Policista je na čerpací stanici, kde došlo k ozbrojenému přepadení s vraždou. Pachatel se snaží utéct a ignoruje pokusy policie o zastavení. Běží směrem k hustě obydlené oblasti. Policista by v tuto chvíli mohl použít zbraň, aby zabránil úniku a minimalizoval riziko pro veřejnost.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jaký trest vám hrozí v případě trestného činu ublížení na zdraví.

Překonání aktivního odporu

Nelze-li jinak překonat aktivní odpor směřující ke zmaření policistova závažného zákroku, může policista použít zbraň.

Příklad: Policista zasahuje při potyčce mezi dvěma skupinami lidí na veřejném místě, kde jsou používány zbraně. Přestože policisté používají varovné výstřely a pokoušejí se rozptýlit dav, někteří účastníci stále pokračují v agresivním chování a napadání se navzájem. V této situaci by mohl policista použít zbraň, aby stabilizoval situaci a zamezil další eskalaci násilí.

Násilný útok na střežený objekt

Policista může použít zbraň, aby odvrátil násilný útok, který ohrožuje střežený nebo chráněný objekt anebo prostor.

Příklad: Policista střeží skladiště munice, které je důležitým bezpečnostním objektem. V nočních hodinách se skupina ozbrojených pachatelů pokouší prorazit ochranné bariéry a dostat se dovnitř skladu. Policista nejprve používá varovné výzvy a donucovací prostředky, jako jsou slzný plyn či zvukové granáty, aby zastavil pokusy pachatelů o vniknutí. To však nezabírá a pachatelé pokračují ve svém úmyslu dostat se k munici. Policista má proto v této situaci právo použít proti pachatelům zbraň.

Zadržení nezodpovědného řidiče

Policista může použít zbraň v případě, že není jiný způsob, jak zadržet dopravní prostředek, jehož řidič bezohlednou jízdou vážně ohrožuje život nebo zdraví osob a na opětovnou výzvu nebo znamení dané podle jiného právního předpisu nezastaví.

Příklad: Policista sleduje řidiče, který se žene obrovskou rychlostí, ignoruje semafory, předjíždí na plné čáře a vykazuje známky opilosti za volantem. I po opakovaných výzvách a snahách o zastavení pokračuje v nebezpečné jízdě ohrožující ostatní účastníky silničního provozu. V této situaci by policista mohl použít zbraň, aby zastavil nezodpovědného řidiče a minimalizoval riziko nehody.

Tip na článek

Tip: Strážník nebo policista? Jejich pravomoci se liší. Přečtěte si, jak je rozlišit.

Neuposlechnutí výstrahy střelnou zbraní

Policista může použít zbraň v případě, že osoba, proti níž byl použit donucovací prostředek hrozba namířenou střelnou zbraní nebo varovný výstřel, neuposlechne jeho příkazu směřujícího k zajištění bezpečnosti jeho vlastní nebo jiné osoby.

Příklad: Policista se snaží zadržet ozbrojeného pachatele, který hrozí ostatním osobám bodnou zbraní. Policista opakovaně vyzývá pachatele k položení zbraně, zatímco na něj míří střelnou zbraní. Pachatel ale v hrozbách pokračuje a není připraven se vzdát. V této situaci by policista mohl použít zbraň, aby minimalizoval riziko pro ostatní osoby a zamezil dalšímu nebezpečí.

Zneškodnění zvířete ohrožujícího život lidí

Policista může použít zbraň ke zneškodnění zvířete ohrožujícího život nebo zdraví lidí.

Příklad: Policista je v parku, kde zdivočelý pes napadl skupinu lidí a útočí na ně. V této situaci by policista mohl použít zbraň, aby psa zneškodnil a ochránil životy lidí.

Pravidla pro použití zbraně

V případě použití zbraně musí policista dodržovat několik pravidel:

  • Policista je při použití zbraně povinen dbát nutné opatrnosti, zejména neohrozit život jiných osob a co nejvíce šetřit život osoby, proti níž zákrok směřuje. To znamená, že pokud je to možné, nebude mířit na srdce či hlavu pachatele, ale na méně důležitá místa na těle, jako jsou ruce nebo nohy.
  • Po použití zbraně, při kterém došlo ke zranění osoby, je policista povinen ihned, jakmile to okolnosti dovolí, poskytnout zraněné osobě první pomoc a zajistit lékařské ošetření.
  • Zákrok, při kterém bylo použito zbraně, je policista povinen bezodkladně ohlásit svému nadřízenému a sepsat o něm úřední záznam s uvedením důvodu, průběhu a výsledku jejich použití.
  • Vedoucí policejního útvaru je pak povinen vyrozumět bez zbytečného odkladu příslušného státního zástupce o zranění nebo usmrcení osoby anebo o škodě nikoli nepatrné, způsobených použitím zbraně.

Shrnutí

Oprávněné použití zbraně představuje jednu z klíčových okolností vylučujících protiprávnost. Týká především ozbrojených složek a bezpečnostních sborů včetně Policie ČR. Policista může použít zbraň v případech krajní nouze nebo nutné obrany, neuposlechnutí výzvy k vzdání se nebezpečného pachatele, zadržení nebezpečného pachatele před útěkem či překonání aktivního odporu směřujícího ke zmaření závažného zákroku.

Při použití zbraně je policista povinen dbát zvýšené opatrnosti, aby neohrozil životy jiných osob a minimalizoval riziko pro pachatele, například tím, že míří na méně kritické části těla. Po použití zbraně, které vede ke zranění, musí policista zajistit poskytnutí první pomoci a lékařské ošetření. Každý případ použití zbraně musí být bezodkladně ohlášen nadřízenému a zdokumentován, přičemž o zranění nebo usmrcení osoby musí být informován příslušný státní zástupce.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Ronald Vališ

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)