Přípustné riziko: legální cesta k poznání

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
20. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Trestní právo

Kdyby neexistovalo testování na lidech, nikdy bychom nevyvinuly léky na řadu nebezpečných chorob. Stejně tak, kdybychom neprováděli nebezpečné testování, nikdy bychom neměli řadu prospěšných technologií. Z tohoto důvodu existuje přípustné riziko, které takto nebezpečná jednání umožňuje beztrestně provádět. V tomto článku se podíváme na to, co přesně přípustné riziko znamená a jaké podmínky je nutné dodržovat.

Přípustné riziko jako okolnost vylučující protiprávnost

Přípustné riziko je jednou z okolností vylučující protiprávnost. Jedná se o situace, kdy je čin, který by jinak mohl být považován za trestný, ospravedlněn určitými okolnostmi, které jsou stanoveny v zákoně.

Představte si třeba situaci, kdy jste někomu rozbili okénko od auta, abyste se dostali dovnitř. Takto bez kontextu by se jednoznačně jednalo o protiprávní jednání. Když však vezmeme v potaz okolnosti tohoto činu, o trestný čin se jednat nebude – auto je zaparkováno u polňačky na slunci a teploty ve stínu dosahují třicet stupňů, v autě je zavřené dítě, vy u sebe nemáte telefon a kolem není nikdo, kdo by mohl pomoci.

Celkem existuje pět druhů okolností vylučujících protiprávnost:

  1. krajní nouze,
  2. nutná obrana,
  3. svolení poškozeného,
  4. přípustné riziko,
  5. oprávněné použití zbraně.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si o ostatních okolnostech vylučujících protiprávnost v našem článku.

Přípustné riziko – definice

Přípustné riziko dává profesionálům v rámci výkonu práce možnost jednat způsobem, který může ohrozit nebo porušit zájem chráněný trestním zákonem. Toto jednání je ale povolené pouze pokud je dostatečně prospěšné pro společnost, pokud mají svolení ohrožené osoby a pokud neexistuje jiný bezpečný způsob, jak dosáhnout stejného pozitivního výsledku. Takové jednání nebude považováno za trestný čin, pokud osoba jednala na základě tehdy dostupných znalostí a informací.

Aby jednání mohlo být považováno za přípustné riziko musí být splněny tyto podmínky:

Společensky prospěšná činnost

Jednání musí být zaměřeno na dosažení pozitivního výsledku, který přináší výhody společnosti jako celku. To může zahrnovat například vědecký výzkum, který lidem přinese lék na nebezpečnou nemoc, nové technologie apod. Jednání tedy nesmí být motivováno pouze osobním prospěchem, ale společensky prospěšnými cíli.

Příklad: Vývoj vakcíny proti nebezpečnému viru, jako byl například virus SARS-CoV-2 způsobující COVID-19, vyžadoval rychlé testování na lidských dobrovolnících, aby byla vakcína co nejrychleji dostupná pro veřejnost. Riziko vedlejších účinků bylo přítomné, ale celospolečenský prospěch v podobě ochrany před pandemií byl nesmírně důležitý.

Řešíte situaci související s okolností vylučující protiprávnost?

Popište nám svůj problém a my vám do 48 hodin připravíme právní rozbor. Připravíme vám nabídku právního zastoupení a u soudu budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Nemožnost dosáhnout výsledku jinak

Tato podmínka zdůrazňuje, že jednání, které představuje určité riziko, je přípustné pouze tehdy, když neexistuje jiná možnost, jak dosáhnout stejného prospěšného výsledku bez rizika. Jinými slovy, předtím než osoba přistoupí k riskantnímu jednání, měla by zvážit jiné, bezpečnější postupy.

Příklad: V technickém vývoji, například při vývoji nových typů leteckých motorů, bývá nutné provést testy v extrémních podmínkách, které představují riziko. Pokud neexistuje jiná možnost, jak motor otestovat za těchto podmínek, je toto riziko považováno za přípustné.

Lidé jednající v rámci své profese

Přípustné riziko se vztahuje na osoby, které jednají v rámci svého zaměstnání, povolání, postavení nebo funkce. To znamená, že jejich jednání je součástí jejich profesionálních povinností, ať už jde o lékaře, vědce nebo jiné odborníky.

Příklad: Lékař, který provádí experimentální chirurgii, jedná v rámci své odbornosti. Musí pečlivě posoudit rizika a přínosy zákroku a rozhodnout se, zda je operace v nejlepším zájmu pacienta.

Míra rizika odpovídá prospěšnosti výsledku

To znamená, že čím vyšší je riziko, tím významnější musí být očekávaný společenský prospěch. Pokud je riziko vysoké, ale prospěch je pouze mizivý, nelze jednání považovat za přípustné.

Příklad: Při vývoji nové lékařské techniky, jako je například transplantace orgánů od geneticky modifikovaných zvířat do lidí (xenotransplantace), existuje značné riziko selhání nebo nežádoucích reakcí. Pokud však tento postup nabízí možnost záchrany lidského života tam, kde jiné možnosti neexistují, je takové riziko považováno za přijatelné.

Souhlas ohroženého člověka

Pokud jednání ohrožuje život nebo zdraví konkrétního člověka, je nutné, aby tento člověk dal s takovým jednáním souhlas. Tento souhlas musí být informovaný, což znamená, že osoba musí být plně obeznámena s riziky a důsledky, které z jednání plynou.

Souhlas musí být v souladu s dalšími právními předpisy. To znamená, že i když osoba souhlasí, jednání nesmí porušovat jiné zákonné normy, které by tento souhlas vylučovaly nebo omezovaly. Souhlas tak například nemůže dát osoba mladší 18 let nebo nepříčetná osoba.

Příklad: Pacient, který se účastní klinických zkoušek nového léku, musí být informován o možných rizicích a vedlejších účincích. Teprve po tomto informovaném souhlasu může být zařazen do studie.

Tip na článek

Tip: Přečtěte si o dvou nejběžnějších druzích okolností vylučujících protiprávnost – nutné obraně a krajní nouzi.

Jednání je v souladu se zásadami lidskosti a dobrými mravy

Jednání nesmí být v rozporu se zásadami lidskosti, což znamená, že musí respektovat základní lidská práva a důstojnost všech zúčastněných osob. Jakékoliv kruté, nelidské nebo ponižující jednání je nepřípustné.

Jednání musí být také v souladu s obecně uznávanými morálními a etickými normami společnosti. To znamená, že nesmí odporovat veřejnému zájmu, musí být prováděno s úctou k lidské důstojnosti a nemělo by se příčit běžným morálním standardům.

Příklad: Při vývoji nových léčebných metod musí být respektována důstojnost a práva pacientů. Jakékoliv experiment, které by vedl k neetickému zacházení s pacienty nebo k jejich ponižování, by byl nepřijatelný, i kdyby měl sebevětší potenciál přinést vědecký pokrok.

Jednání na základě tehdejších informací

Jednání musí být v souladu s aktuálním stavem vědeckých, technických nebo jiných odborných poznatků, které jsou v dané době k dispozici. Osoba musí mít přístup k těmto informacím a musí je správně aplikovat na situaci, kterou řeší.

To rovněž znamená, že pokud se v průběhu výzkumu vynoří nové poznatky, které znamenají vyšší riziko, není za ně výzkumník zodpovědný, jelikož o nich předem nevěděl. Stále se tedy v tomto případě jedná o přípustné riziko.

Příklad: Pokud inženýr navrhne konstrukci mostu na základě tehdy platných technických norem a vědeckých poznatků, ale později se ukáže, že existovaly lepší, ale tehdy ještě neznámé technologie, není tento inženýr odpovědný za rizika, která v té době nebyla známa.

Shrnutí

Přípustné riziko umožňuje profesionálům jednat způsobem, jenž by za normálních okolností mohl být trestný, pokud je takové jednání ospravedlněno specifickými okolnostmi. Klíčové podmínky zahrnují společenskou prospěšnost, nemožnost dosažení výsledku jinak, profesionální jednání, přiměřenost rizika k prospěchu, informovaný souhlas ohrožených osob, respekt k lidskosti a etickým normám a jednání na základě tehdejších znalostí. Tento koncept zajišťuje, že jsou rizikové činnosti prováděny odpovědně a s ohledem na nejlepší zájmy společnosti, přičemž jsou chráněna základní lidská práva a důstojnost všech zúčastněných.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)