Zadržení řidičského průkazu: Jak probíhá a jaké jsou vaše možnosti k jeho navrácení?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
4. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Mnoho z nás každý den usedá za volant, aniž bychom tušili, jak blízko se někdy ocitáme k situaci, kdy přijdeme o řidičský průkaz. Přitom se jedná o zásadní zásah do života, tím spíš v případě, kdy řízení auta patří k pracovním povinnostem. Přečtěte si, za jakých okolností vám hrozí zadržení řidičského průkazu, jak celý proces zabavení probíhá a co vás čeká při jeho opětovném vydání.

Zabavení řidičského průkazu je nepříjemností, která může zásadně ovlivnit život každého řidiče. Řidičský průkaz je pro mnohé z nás totiž klíčovým dokumentem potřebným k zajištění mobility a nezávislosti. V jakých situacích může dojít k zadržení řidičského průkazu a jak probíhá celý proces od zadržení přes správní řízení až po kroky k získání řidičského průkazu zpět?

Co říká o zabavení řidičského průkazu právo

Zadržení řidičského průkazu se provádí na základě správního řízení, které upravuje zákon č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, a správní řád. Pokud policie zjistí při kontrole závažné porušení předpisů, může řidiči zadržet řidičský průkaz dočasně. Poté předá podnět správním orgánům, které mají právo zahájit proti řidiči správní řízení o zadržení řidičského průkazu.

Za co můžete přijít o řidičský průkaz?

Alkohol a drogy za volantem

Řízení pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných látek patří vůbec k nejčastějším důvodům, proč účastníci silničního provozu přicházejí o řidičský průkaz. Pokud policie při kontrole zjistí, že řidič má v krvi alkohol nebo drogy, může okamžitě přistoupit k zadržení průkazu. V České republice je nulová tolerance pro alkohol za volantem. To znamená, že jakékoliv množství alkoholu vás může o řidičák připravit, pokud usednete za volant. Soudní znalci však označili za neprokazatelnou hodnotu 0,24 promile alkoholu v dechu, takže dopravní policisté by měli považovat hodnoty do 0,24 promile za ochranné pásmo a řidičský průkaz nezadržet.

Vážné dopravní přestupky

Dalším vcelku běžným důvodem, proč řidiči přicházejí o řidičské průkazy, je spáchání závažného dopravního přestupku. Mezi ně patří například překročení povolené rychlosti (limity jsou 50 km/h v obci, 90 km/h mimo obec, 130 km/h na dálnici), nebezpečné předjíždění, jízda na červenou nebo výrazné porušení pravidel přednosti. Takové jednání se totiž považuje za výrazné ohrožení bezpečnosti na silnicích, přičemž při něm ani nemusí dojít k dopravní nehodě.

Nezaplacené pokuty a jiná administrativa

Dostali jste pokutu nebo máte jiné finanční závazky vůči státu spojené s řízením vozidla a ignorujete jejich zaplacení? I z těchto administrativních důvodů mohou správní orgány přikročit k zadržení řidičského průkazu. Zákon totiž umožňuje zadržení řidičáku i v případech, kdy řidič dlouhodobě neplní své povinnosti vůči správním orgánům.

Nepředložení řidičského průkazu na výzvu policie

Pokud při kontrole odmítnete předložit svůj řidičský průkaz, má policie právo vám ho zadržet, dokud nedojde k vyjasnění situace. Tento krok se často provádí hlavně jako preventivní opatření, aby nedocházelo ke zneužívání nebo falšování dokladů.

Přišli jste o řidičák a nevíte, co s tím?

Dostali jste se do situace, kvůli které jste přišli o řidičský průkaz, a nevíte, jak ji vyřešit? Potřebujete poradit ohledně správního řízení, které proti vám bylo zahájeno? Ušetříme vám čas i finance, jelikož zjistíme, jaké všechny kroky vůči vám byly zahájené, abyste mohli začít plnit své povinnosti a celou záležitost co nejdříve vyřešili.

Jak probíhá proces zadržení řidičského průkazu

V zásadě jsou dvě možnosti: Řidičský průkaz vám může policie zadržet přímo na místě kontroly, anebo o něj přijdete později v rámci následného správního řízení. Jestliže policista zjistí, že jste porušili předpisy zvlášť závažným způsobem, vystaví potvrzení o zadržení a řidičák vám zabaví. Následně putuje informace o tomto skutku příslušným správním orgánům, které zahájí správní řízení.

Proces správního řízení:

  1. Správní řízení začíná ve chvíli, kdy policie předá zadržený řidičský průkaz správnímu orgánu spolu se zprávou o důvodech jeho zadržení.
  2. Řidič má následně právo se k celému správnímu řízení vyjádřit, a to buď písemně, nebo ústně. Zároveň může navrhnout důkazy na svou obranu. V tomto kroku velmi doporučujeme využít služeb některého z našich právníků, jelikož i malá drobnost, kterou odborník podchytí, vám může nakonec řidičský průkaz zachránit.
  3. Následuje rozhodnutí správního orgánu, který prozkoumá a zváží všechny předložené dokumenty a důkazy, na jejichž základě rozhodne buď o vrácení, o prodloužení zadržení, nebo o odebrání řidičského průkazu na určitou dobu.
  4. Řidič má právo se proti rozhodnutí správního orgánu odvolat. Toto odvolání však musí podat nejpozději do 15 dnů od doručení rozhodnutí. Rádi vám s ním opět pomůžeme.

Pokud vás zajímá, na jak dlouho se řidičský průkaz zadržuje, konkrétní informaci vám bohužel nedáme. Doba zadržení se totiž vždy odvíjí od závažnosti konkrétního přestupku. Například za řízení pod vlivem alkoholu můžete přijít o řidičák na několik měsíců, ale i v některých případech i na pár let.

Tip na článek

Tip: Řidiči, kteří potřebují řidičák k výkonu své profese, jako jsou například řidiči z povolání či obchodní zástupci, mohou kvůli jeho zadržení přijít dočasně i o zaměstnání nebo dojde k výraznému omezení jejich pracovních možností. V některých případech se zaměstnavatelé uchylují k alternativním řešením, kdy dané osobě poskytnou například jiného řidiče, avšak jde o velice ojedinělé případy.

Co když řídím bez průkazu?

V období zadržení řidičského průkazu nesmí řidič řídit žádné motorové vozidlo. A to ani v rámci přeparkování a podobně, jak si mnozí mylně myslí. Pokud usednete za volant v době, kdy máte řidičák zadržený, pácháte trestný čin řízení bez řidičského oprávnění. Vystavujete se tak riziku dalších sankcí včetně pokut, zákazu řízení na delší dobu, nebo dokonce trestního stíhání.

V některých výjimečných případech má řidič právo požádat o vydání dočasného řidičského oprávnění. To však úřady udělují pouze ve velmi specifických situacích, například pro zajištění nezbytných pracovních povinností nebo z jiných závažných důvodů. K získání dočasného řidičáku opět musíte podat žádost správnímu orgánu a řádně ji odůvodnit.

Jak získat zpět řidičský průkaz?

Řidičský průkaz získáte zpět pouze tehdy, pokud splníte všechny podmínky, které vám stanoví správní orgán. V některých případech musí řidiči pro vrácení absolvovat dopravně-psychologické vyšetření. Během něj se posuzuje způsobilost k řízení. Jiným je zase uložena povinnost účastnit se kurzů bezpečné jízdy nebo jiných forem dopravní výchovy. Tyto kurzy mají za cíl zlepšit chování potrestaných řidičů na silnici.

Podmínky pro vrácení řidičského průkazu:

  1. Splnění všech uložených sankcí: Řidič musí splnit všechny sankce uložené správním orgánem, včetně případných pokut a zákazů řízení.
  2. Úspěšné absolvování povinných kurzů: V některých případech může být podmínkou pro vrácení průkazu účast na kurzech s cílem vzdělat řidiče v prevenci rizikového chování na silnicích.
  3. Psychologické vyšetření: V případech, kdy bylo zadržení průkazu spojeno s agresivním nebo nebezpečným chováním, může být požadováno dopravně-psychologické vyšetření, které posoudí, zda je řidič způsobilý k návratu na silnice.

Pokud uložené podmínky nesplníte, počítejte se zdlouhavým a komplikovaným procesem, na jehož konci vám nemusí být řidičský průkaz vrácený. V krajním případě může dokonce dojít k tomu, že budete muset znova absolvovat zkoušky pro získání řidičského oprávnění. Usedat za volant střízlivý a chovat se podle všech pravidel bezpečnosti se proto jednoznačně vyplatí. Nezapomínejte, že rizikovým chováním za volantem neohrožujete pouze sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)