Alkohol za volantem: Jaký trest vám hrozí za řízení pod vlivem alkoholu?

Měli jste pár piv, ale už je to nějakou chvíli a říkáte si, že se nic nestane? Můžete se velmi mýlit. Pokud vás zastaví policie a nadýcháte, budete se muset pěkně plácnout přes kapsu a ještě dostanete trestné body. A to samé platí i v případě, že se projíždíte na kole vinicemi a neodoláte zastávce ve vinném sklípku. V tomto článku vám prozradíme, jaké konkrétní tresty vám hrozí a kolik promile je už moc.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Jak alkohol ovlivňuje řízení automobilu

Alkohol výrazně ovlivňuje schopnost řídit auto, a to jak po fyzické, tak po psychické stránce. Konkrétně způsobuje:

  • Snížení reakční doby: Alkohol zpomaluje reakce, což znamená, že pod jeho vlivem reagujete pomaleji na nečekané situace na silnici, jako je třeba prudce brzdící auto nebo malé dítě, které nečekaně vyběhne mezi zaparkovanými auty do silnice.
  • Zhoršení koordinace: Alkohol ovlivňuje vaše motorické dovednosti a koordinaci, což může vést k problémům s ovládáním vozidla, jako je otáčení volantem nebo používání pedálů.
  • Zúžení zorného pole: Alkohol způsobuje tzv. tunelové vidění, kdy vidíte jen to, co je přímo před vámi a nevidíte objekty na periferiích (třeba auto přijíždějící z hlavní silnice, když zrovna čekáte na křižovatce).
  • Zhoršení úsudku a rozhodování: Alkohol ovlivňuje schopnost rozhodovat se a posuzovat situace. Řidiči pod vlivem alkoholu se cítí sebevědoměji a proto více riskují. Například jezdí vysokou rychlostí nebo ignorují dopravní značky a semafory.
  • Ospalost a únava: Alkohol způsobuje ospalost, což přirozeně zvyšuje riziko usnutí za volantem.
  • Snížení schopnosti vnímat vzdálenosti a rychlosti: Alkohol ovlivňuje schopnost odhadovat vzdálenosti a rychlosti, což může vést k nebezpečným situacím při předjíždění nebo při jízdě v koloně.

Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku?

Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Advokát vám totiž pomůže se správnou argumentací, stejně jako se získáním důkazů. V některých případech se docílí toho, že vaše jednání nemusí být vůbec považováno za přestupek. Ve většině případů se pak podaří dosáhnout snížení sankcí.

Kolik promile je jedno pivo?

Obsah alkoholu se v jednotlivých alkoholických nápojích liší a stejně tak se liší i vaše schopnost odbourávat alkohol. Obecně však pro průměrného sedmdesáti kilového muže platí, že půllitr desítky vám zvýší hladinku o 0,3 promile, dvanáctka pak 0,4 promile. Pokud si dopřejete dvě deci vína, bude se jednat zhruba o 0,43 promile. Malý panák 40% rumu nebo vodky odpovídá 0,12 promile a velký 0,27 promile. A pokud si dáte něco ještě tvrdšího, třeba slivovici nebo absinth, může vám jeden velký panák zajistit 0,4 promile.

Obvykle však nevydržíme jen u jedné skleničky, ale dáme si třeba 4 piva a tři velké panáky rumu. Ty dohromady činí téměř 2,5 promile alkoholu a odbourávat je budeme až 17 hodin. Na řízení ještě ten večer nebo hned ráno tak můžeme zapomenout.

Tip: Jak postupovat při dopravní nehodě? To si přečtěte v našem dalším článku.

Jak rychle se alkohol vstřebává

Alkohol se vstřebává do krevního oběhu prostřednictvím žaludku a tenkého střeva. Přibližně 20 % se vstřebá v žaludku a 80 % v tenkém střevě. Po požití alkoholu dosahuje maximální koncentrace v krvi přibližně za 30-90 minut. Poté začíná hladina alkoholu v krvi klesat, což trvá několik hodin, v závislosti na množství konzumovaného alkoholu a dalších okolnostech.

Rychlost vstřebávání závisí na různých faktorech. Největší vliv má množství a typ jídla v žaludku a individuální metabolické rozdíly. Obecně však platí, že je průměrně se alkohol odbourává rychlostí asi 0,1-0,2 promile za hodinu.

Tolerance alkoholu za volantem v ČR a ve světě

V České republice platí nulová tolerance alkoholu za volantem. To znamená, že řidiči nesmí mít v krvi žádný alkohol. Existuje zde ale ochranné pásmo, které je stanoveno na 0,24 promile. Měření alkoholu v krvi totiž není úplně 100% a může dojít ke zkreslení.

Nulová tolerance pak platí třeba také na Slovensku, v Maďarsku či v Rumunsku. V Chorvatsku či Německu je limit nastaven na 0,5 promile s výjimkou začínajících a profesionálních řidičů. Ve Velké Británii a Irsku pak můžete legálně nadýchat do 0,8 % promile.

Mapa tolerance alkoholu za volantem v ČR a ve světě

Dechová zkouška

Dechová zkouška je povinná vždy, když vás policista zastaví bez ohledu na důvod. Samotný proces dechové zkoušky probíhá tak, že je řidič je vyzván k hlubokému nádechu a poté k plynulému vydechnutí do náustku. V tuto chvíli dochází pouze k tzv. orientačnímu měření, jehož cílem je jednoduše zjistit to, zda má řidič v krvi přítomný alkohol.

Pokud přístroj vyhodnotí přítomnost alkoholu v krví, přechází se po uplynutí pěti minut k odbornému měření. K tomuto se využívá pouze přístroj Dräger, který měří nejpřesněji a který jako jediný slouží jako důkaz v případě dalšího šetření. V případě pozitivního výsledku tedy nemusíte nutně absolvovat lékařské vyšetření s odběrem krve.

Odmítnutí dechové zkoušky

Pokud se nechcete podrobit dechové zkoušce, máte na to právo. Automaticky to však znamená trest, jelikož se jedná o přestupek. Hrozí vám tak ve správním řízení pokuta ve výši 25 000 až 70 000 korun, 6 trestných bodů a zákaz řízení až na tři roky.

Falešná pozitivní dechová zkouška

Může se stát, že nadýcháte i přesto, že jste si 100% jistí, že jste žádný alkohol nepožili. To je možné například následkem zbytkového alkoholu v ústech (např. z léků nebo ústní vody), následkem nemoci (např. v případě diabetiků) nebo problémem na straně alkoholtesteru.

V tomto případě máte možnost trvat na krevním testu na alkohol, který vám provede lékař. To s sebou však nese i pár problémů. Zaprvé si test budete muset zaplatit sami a za druhé vás nemá policista povinnost zavést zpět k vašemu autu.

Co hrozí za jízdu pod vlivem alkoholu

Přísnost trestu závisí na vaší hladině alkoholu v krvi následovně:

  • Do 0,3 promile: Můžete dostat pokutu ve výši 7 000 až 25 000 korun a zákaz řízení na 6 měsíců až rok a půl.
  • Od 0,3 promile do 1 promile: Můžete dostat pokutu ve výši 7 000 až 25 000 korun, 6 trestných bodů a odebrání řidičského průkazu na šest měsíců až rok a půl.
  • Nad 1 promile: Pokud nadýcháte nad 1 promile, znamená to pro vás, že se řízením auta dopouštíte trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten vám může být uložen trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti. Přísnější tresty, konkrétně ve formě trestu odnětí svobody na šest měsíců až tři roky, peněžitý trest nebo zákaz činnosti, pak může být uložen v případě, že jste spáchali dopravní nehodu nebo pokud jste pili v rámci výkonu povolání (zejm. Řidiče hromadného dopravního prostředku) nebo v případě, že jste se trestu dopustili opakovaně.

Tip: Byli jste obviněni z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky? U soudu uspějete jen tehdy, když je vaše obhajoba neprůstřelná. Provedeme pečlivou analýzu případu a navrhneme postup obhajoby v rámci trestního řízení, v němž budeme tvrdě vymáhat vaše práva.

Povinné ručení a alkohol

Sedat za volant s hladinkou se nevyplácí také z toho důvodu, že pokud byste náhodou zavinili dopravní nehodu, budete muset vše zaplatit z vlastní kapsy. Ani povinné ručení vás v tomto případě nezachrání. Pojišťovna sice částku zaplatí, ale následně ji po vás bude vymáhat. A stejně tak můžete zapomenout i na peníze z havarijního pojištění.

Alkohol u cyklistů a vodáků

A nakonec je třeba připomenout také to, že alkohol nepatří ani za řídítka jízdního kola. I v případě cyklistů totiž platí nulová tolerance. V opačném případě hrozí pokuta ve správním řízení ve výši 7 000 až 25 000 korun.

Vodáci na plavidle bez strojního pohonu mají oproti cyklistům výhodu v tom, že si jedno až dvě pivka dopřát mohou. U nich totiž platí hranice 0,5 promile. Ta se ale vztahuje pouze na kormidelníky, ostatní vodáci nejsou omezení vůbec. Výjimku z pravidla představují vymezené rizikové úseky (např. na řece Labe od Přelouče po státní hranici), kde alkohol není tolerován vůbec.

Shrnutí

Řízení pod vlivem alkoholu je v České republice přísně regulováno nulovou tolerancí, což odráží vážné riziko, které alkohol představuje pro bezpečnost na silnicích. Alkohol zhoršuje reakční dobu, koordinaci, úsudek a schopnost odhadovat vzdálenosti a rychlosti, což výrazně zvyšuje riziko dopravních nehod. Tresty za jízdu pod vlivem alkoholu se stupňují s vyšší hladinou alkoholu v krvi, přičemž nejvyšší tresty zahrnují trest odnětí svobody a vysoké pokuty. Stejné přísné pravidlo platí i pro cyklisty, zatímco vodáci mají mírnější limity, avšak s výjimkami pro určité úseky. Je důležité si uvědomit, že pojištění nepokrývá škody způsobené nehodou pod vlivem alkoholu, což znamená další finanční riziko pro opilé řidiče.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zastupování při přestupkovém řízení

Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Pečlivá argumentace se vyplatí také tehdy, pokud chcete na cizí přestupek upozornit.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024