Jak se právně bránit pokutě za dopravní přestupek?

Jezdíte někdy rychleji, než povolují předpisy? Zastaví vás čas od času policie a řeší s vámi přestupek? Samozřejmě, že naše základní rada zní: dodržujte dopravní předpisy a při jejich případném porušení sneste i přiměřený trest. Ale co když s nařčením z dopravního přestupku nesouhlasíte nebo je sankce zjevně nepřiměřená? Poradíme vám, jak se bránit.

muž řeší platbu pokuty za dopravní přestupek
6 minut čtení

Kapitoly článku

Policii nic nepodepisujte

Pokud vás zastaví policie za jízdy a chce vám udělit sankci, trest neodsouhlasujte a nic nepodepisujte. Policie vás bude bezpochyby přesvědčovat, že vás správní řízení vyjde dráž a skutečně, pokud vám hrozí pouze pár stovek pokuty a vy jste si vědomi, že ručička na tachometru byla vpravo víc, než měla být, vyplatí se věc neprotahovat a zkrátka zaplatit. Pokud si ale nejste jistí, požádejte policistu o fotku z radaru. Počítejte přitom s odchylkou +- 3 km/hod, se kterou jsou radary v České republice schvalovány. V praxi tedy při rychlosti 50 km/hod vás smí policista pokutovat až při naměřené rychlosti 54 km/hod a výše. Nebyla-li odchylka dodržena a řádně odečtena a byli jstev blokovém řízení pokutováni, došlo k porušení zákona.

Řízení před správním orgánem

Pokud víte, že jste z přestupku neprávem nařčeni, je právě správní řízení cestou, jak se bránit. Řízení před správním orgánem či dokonce trestní řízení zasluhuje konzultaci právníka. Správní orgán zde vychází ze zjištěného stavu věci a samotný výslech policistů zde slouží jako důkaz. Ovšem ne vždy je takový důkaz dostatečně přesvědčivý. Roli může hrát každičký detail. Jak policie postupovala, zda správně provedla a vyhodnotila všechny důkazy a zda její postup není napadnutelný.

Tip: Postup rozhodování ve správním řízení a jak se bránit rozhodnutí, s nímž nesouhlasíte, jsme detailně probrali v našem článku.

Čelíte pokutě za dopravní přestupek?

Neriskujte rady bezplatné právní poradny, kde za správnost informací nikdo neručí. Popište nám svůj problém a do 24 hodin vám zašleme návrh řešení na míru i s cenovou kalkulací.

Když řídil někdo jiný

V případě, že objevíte ve schránce obálku s modrým pruhem a v ní výzvu k zaplacení pokuty například za překročení rychlosti či parkování a přitom víte, že jste v danou dobu svým autem nejeli, stačí oznámit správnímu orgánu totožnost řidiče, který je s přestupkem spojen. Pokud by jej ovšem policie nedohledala, bude nadále řešit přestupek s vámi. Vy pak můžete příslušnou částku vymáhat na řidiči občanskoprávní cestou. Dříve používané výmluvy na to, že řídila osoba blízká, již úřady nezajímají. Majitel vozidla má zabezpečit, aby vozidlo bylo řádně užíváno.

Čeho se dopouštíme nejčastěji?

Jaké jsou časté přestupky a co vám za jejich spáchání hrozí?

  • Jízda bez dálniční známky – v Česku máme relativně krátce zavedený systém elektronických dálničních známek. Řada řidičů si pořizovala kupón v lednu 2021, kdy jim skončila platnost předchozí známky. A nyní nastává období, kdy mohla jeho platnost vypršet. Pamatujte, že policejní kontrola váš může udělit pokutu až ve výši 5000 Kč a ve správním řízení se může vyšplhat dokonce až na 20 000 Kč.
  • Jízda pod vlivem alkoholu – pakliže nadýcháte víc než 0,3 promile, hrozí vám až 20 000 kč pokuty ve správním řízení, případně zákaz řízení až na jednen rok. Další kritickou hranicí je 1 promile alkoholu. Při jejím přesažení se dopouštíte trestného činu, který se řeší před soudem. Ten vám může udělit pokutu ve výši 25–50 000 korun, zákaz řízení na 1–2 roky a také zbavit svobody až na 1 rok. Na konto vám také připočítá 7 trestných bodů.

Tip: O průběhu trestního řízení a jeho jednotlivým fázím jsme informovali v našem článku.

  • Jízda na červenou – neubrzdíte-li auto před semaforem a projíždíte ve chvíli, kdy na něm blikla červená, pak vám hrozí bloková pokuta do 2500 Kč, případně pokuta ve správním řízení 2500 až 5000 Kč (4000–7500 Kč v případě recidivy), 5 trestných bodů a v případě recidivy rovněž zákaz řízení na 1 až 6 měsíců zákaz řízení.
  • Jízda pod vlivem alkoholu na kole – zajet si na pár piv na kole je tak trochu české hobby. Nicméně opilý cyklista představuje v silničním provozu závažné riziko a hrozí mu za to také patřičná pokuta. Pokud nadýchá do 1 promile, pokuta může dosáhnout výše 25 tisíc, nad jednu promile potom hrozí pokuta až 50 tisíc korun. Na druhou stranu ani v případě, že cyklista vlastní řidičský průkaz, nemůže o něj přijít, stejně tak, jako nemůže získat trestné body.
  • Jízda s vadnými pneumatikami – od začátku listopadu do konce března máte povinnost dát svému autu zimní obutí za podmínky, že je vozovka pokryta souvislou vrstvou sněhu, ledu nebo námrazou. Dále byste měli zhodnotit celkový technický stav pneumatik, které by měly mít požadovanou hloubku dezénu (větší než čtyři milimetry). Problémem jsou také různé praskliny a nadměrné opotřebení. Za jízdu na sjetých či letních pneumatikách v zimě vám hrozí dvoutisícová bloková pokuta, která se může navýšit až na 2500 Kč ve správním řízení. Při takovém prohřešku vyváznete alespoň bez bodů.
  • Prasklé čelní sklo – váš vůz by měl být během jízdy technicky způsobilý a neohrožovat bezpečnost provozu. Poškozené čelní sklo v tzv. stíratelné ploše ovšem tuto podmínku nesplňuje a hrozí vám za něj pokuta až 10 000 Kč a přidělení 5 trestných bodů. Pokud by škoda na skle zabírala více než 50 % jeho plochy, hrozí vám i zabavení malého technického průkazu.
  • Řízení bez řidičského průkazu – jedná se o středně závažný přestupek, který se neřeší pokutou na místě, ale postupuje vždy do správního řízení, v němž hrozí sankce 25 000 – 50 000 Kč. Za jízdu bez řidičáku vám hrozí i přidělení čtyř bodů a zákaz řízení motorových vozidel až na 2 roky.
  • Překročení rychlosti – pokud se necháte na silnici unést vidinou blížícího se víkendu a rozjedete to trochu víc, než je dovoleno, počítejte s postihem v závislosti na tom, jak moc jste předepsanou rychlost překročili. Jedete-li v obci rychleji o více než 40 km/hod, či mimo ni o více než 50 km/hod, pak se jedná o závažný přestupek, který se řeší zásadně ve správním řízení. Hrozí přitom pokuta 5 000 – 10 000 Kč, přidělení 5 bodů případně také zákaz činnosti (řízení motorových vozidel), konkrétně na půl roku až rok.
    V případě překročení rychlosti v obci o více 20 km/hod či mimo ni o 30 km/hod a více, můžete dostat blokovou pokutu 2500 Kč. Ve správním řízení pak až 5000 Kč. Rovněž hrozí přidělení 3 bodů a zákaz činnosti na 1 – 6 měsíců, v případě recidivy.
    Nižším stupněm je pak střední překročení rychlosti, tedy obci o 6 – 19 km/h nebo mimo obec o 11 – 29 km/h. V takovém případě můžete očekávat dva body a pokutu na místě do 1000 Kč, ve správním řízení pak až 2500 Kč. Při malém překročení rychlosti (v obci do 5 km/h nebo mimo obec do 10 km/h) očekávejte finanční postih stejný, ovšem obejde se to bez bodů.
  • Propadnutí řidičského průkazu – svůj řidičský průkaz jste si prohlíželi naposledy, když jste jej obdrželi a od té doby má své místo v dokladovce, odkud jej nevyjímáte? Občas byste to možná měli udělat a zkontrolovat dobu jeho platnosti. Můžete si tak ušetřit pár tisíc pokuty, které vám hrozí za jízdu s řidičským průkazem, který pozbyl platnost. Konkrétně vám hrozí 2000 Kč blokové pokuty či 2500 v rámci správního řízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 4
hodnoceno: 4 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 7 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Michal D.

před 4 měsíce

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 6 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024