Jak postupovat při dopravní nehodě?

Počet dopravních nehod rok od roku narůstá a ačkoliv si to nikdo z nás nepřeje, pravděpodobnost, že se to jednoho dne bude týkat i nás, není úplně malá. Každopádně je dobré být připraven a vědět, jak se v takové situaci máme zachovat. Vedle obvyklých právních rad vám dnes přidáme i ty ryze praktické.

Muž, který volá policii po autonehodě
7 minut čtení

Kapitoly článku

Stal jsem se přímým účastníkem nehody jako řidič

V první chvíli byste měli myslet na bezpečnost svou, svých blízkých a ostatních účastníků dopravního provozu. Pokud jste toho schopni (tedy nejste například vážně zraněni), musíte v prvé řadě zabezpečit vozidlo. Vypněte motor, oblečte si reflexní vestu, která je součástí povinného vybavení, a umístěte ve vzdálenosti nejméně 50 metrů od vozidla (na dálnici nejméně 100 metrů) výstražný trojúhelník. Pokud jste nebyli ve voze sami, měli by být do vest oblečeni i spolucestující a odvedeni do bezpečí (v případě nehody na dálnici bezpečným způsobem za svodidla). Pokud je někdo z vašeho vozu či jiný účastník provozu zraněný, volejte záchrannou službu.

Ač jste bezpochyby v šoku, dát si panáka na kuráž nyní není ten nejlepší nápad. Naopak byste se měli zdržet požívání alkoholických nápojů, pokud lze předpokládat, že se bude zkoumat, zda jste před jízdou požili (a to lze u dopravní nehody v podstatě vždy).

Následně byste měli být součinní k vyšetření okolností dopravní nehody, a to nejenom vůči případně přivolané policii, ale také vůči druhému řidiči, s nímž došlo ke střetu. Společně byste měli sepsat záznam o dopravní nehodě.

Pokud vás druhý řidič viní ze zavinění, neotálejte se také poradit s právníkem o správném postupu.

Stala se vám dopravní nehoda a řešíte v této souvislosti právní problém?

Zjistíme, v čem tkví váš právní problém a navhrneme vám řešení přímo na míru. To vše do 24 hodin, včetně cenové kalkulace. Pokud využijete následně našich právních služeb, budete mít zpracování návrhu zdarma.

Jedu či jdu okolo a vidím dopravní nehodu

I když jste dopravní nehodu přímo nezpůsobili a jenom se vyskytujete poblíž, je vaší povinností pomoci zraněným. Pokud se tam takové osoby nacházejí poskytněte jim první pomoc a vždy volejte záchrannou službu a policii.

Neposkytnutí pomoci

Pamatujte na to, že poskytnutí pomoci není vaše dobrá vůle, ale přímo povinnost ze zákona. Pokud byste ve výše uvedených případech zraněným pomoc neposkytli, dopustili byste se s vysokou pravděpodobností některého z těchto trestných činů:

Neposkytnutí pomoci řidičem dopravního prostředku – tohoto přečinu se dopustí řidič dopravního prostředku, který měl účast na dopravní nehodě a neposkytnul zraněným osobám potřebnou pomoc, ač tak mohl učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného. V takovém případě není podstatné, zda byl daný řidič či řidička přímo viníkem nehody, ale že na ní měl účast jakýmkoliv způsobem (tedy například i když mu jiný řidič nedal přednost a vrazil do něj).

Zmíněným dopravním prostředkem nemusí být nutně automobil, ale klidně i skútr, jízdní kolo či cokoliv obdobného.
Pro poskytnutí pomoci nemusíte mít nutně záchranářský kurz, jako minimum se počítá i zavolání záchranné služby. Na druhou stranu s nějakými základními znalostmi o poskytování zdravotní pomoci se budete jistě cítit v provozu jistěji. Pachatelům uvedeného trestného činu hrozí trest odnětí svobody až na pět let.

Neposkytnutí pomoci – pokud vážně zraněné osobě úmyslně neposkytnou potřebnou pomoc ostatní osoby v blízkosti dopravní nehody, ač tak mohou učinit bez nebezpečí pro sebe nebo jiného, dopouštějí se trestného činu, za který jim hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. V případě, že by se pomoc neposkytla osoba, která je k tomu podle povahy svého zaměstnání povinna (lékař, záchranář atd.), pak jí hrozí zákaz činnosti, případně až tři roky odnětí svobody.

Tip: Máte elektrokoloběžku? Nově u některých musíte platit povinné ručení. Nehodovost totiž vzrůstá a škody jsou vysoké. Týká se toto pravidlo i vaší koloběžky? To si přečtete v našem článku.

Přestupky související s dopravními nehodami

Pokud nerespektujete výše uvedené povinnosti, které ukládá zákon řidičům při dopravní nehodě (tedy např. nezastavíte vozidlo, neohlásíte nehodu policii, je-li to nutné, neposkytujete součinnost atd.), dopouštíte se dopravních přestupků, za něž hrozí různé sankce dle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za ty pak hrozí různé sankce dle zákona o provozu na pozemních komunikacích.

Ujedete-li od dopravní nehody, při které nedošlo ke zranění, mohou vám uložit pokutu ve výši od 7 000 korun do 25 000 korun, sebrat 4 body a pokud došlo k těžké zdravotní újmě nebo usmrcení, hrozí vám 4 až 6 let odnětí svobody.

Kdy je nutné volat k dopravní nehodě policii?

Říkáte si, že ideální je se při nehodě nějak dohodnout s druhou stranou a zbytek pak už nechat na pojišťovnách? Jsou případy, kdy to ale nestačí. Policii musíte přivolat k nehodě, pokud:

  • Došlo ke zranění či úmrtí osob.
  • Došlo ke škodám na majetku třetích osob (nikoli nutně konkrétních osob, ale například i ke škodám na veřejném osvětlení, mobiliáři, dopravních značkách, případně k poškození životního prostředí).
  • Výše škody na některém z poškozených vozidel je více než sto tisíc korun. To se počítá i včetně přepravovaných věcí, takže pokud máte “jenom” vysypané sklo, které vám ovšem nenávratně zničilo vaší oblíbenou Birkinku za 300 000 korun, pak je přivolání policie na místě. Pokud si výší škody nejste jistí, pak raději volejte též.
  • Účastníci dopravní nehody nemohou sami bez zabezpečit obnovení plynulosti provozu.

Pokud je škoda nižší než 100 000 korun, ale její účastníci se společně nedohodli na tom, kdo ji zavinil, není teoreticky nutné policii volat, ale pouze to uvést do formuláře. Sama Policie ČR však na svém webu doporučuje zavolat.

Tip: Postupem při náhradě škody po dopravní nehodě i různými způsoby řešení odškodnění jsme se zabývali taktéž v našem článku.

Jak je to s manipulací s vozem?

Základní pravidlo zní: s vozem nic nedělat až do příjezdu policie. Tím se nemusíte řídit pouze, pokud je zcela zjevné, že policie se volat nebude, případně pokud auto posunout například kvůli vyproštění jiných osob či kvůli průjezdu vozidel záchranného systému. Pokud už s autem musíte hýbat, zkuste označit původní pozici například křídou či barevným sprejem, případně si ji z různých stran vyfoťte. Fotku lze doporučit v každém případě.

Tip: Nesete odpovědnost za škodu na služebním autě při nehodě? To se dozvíte v našem dalším článku.

Záznam o dopravní nehodě

Pokud nenastal žádný z důvodů proč volat policii, měli byste v každém případě jako účastníci nehody sepsat společný záznam. Všeobecně se doporučuje využít takzvaný euroformulář, který vám poskytne pojišťovna, případně ho naleznete na stránkách Ministerstva dopravy. Nespoléhejte, že jej budou mít ostatní též a vytiskněte si jej hned dvakrát. Formulář vás sám navádí k vyplnění všeho, co je třeba. Každopádně by měl záznam obsahovat popis místa vzniku nehody, čas, příčiny, průběh nehody a následky (škody na vozidlech či jiné škody), identifikaci účastníků a vozidel.

Záznam by měli všichni účastníci podepsat a následně se pro uplatnění škody předává pojišťovně viníka dopravní nehody. Vždy si zapište jména a adresy nejen ostatních řidičů, ale i svědků nehody. Pokud by vám viník nechtěl své údaje poskytnout, zapište si alespoň jeho SPZ, kterou lze následně dohledat. V každém případě se doporučuje také pořídit několik fotografií jak samotné nehody, tak také okolí (dopravní značky, které stanovují rychlost, přednost v jízdě atd.).

Zkontaktujte asistenční službu

V autě nezapomeňte mít vždy asistenční kartičku s kontaktem na pojišťovnu, kterou zavolejte zejména v případě, že se stane vaše vozidlo nepojízdným. V případě, že nejste viníkem nehody, asistenční služby vám budou uhrazené z povinného ručení viníka.

Tip: Povinné ručení musí platit všichni majitelé vozidel. Možná vás tato povinnost otravuje, ale rozhodně přijde vhod, pokud dojde k dopravní nehodě vaší vinou. Dokáže vám totiž ušetřit milionové částky. Přečtěte si, kdo přesně má povinnost platit povinné ručení a, jak povinné ručení vypovědět.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024