Zákon o státní službě: Kdo řídí úředníky ve vládě a jim podobné pracovníky?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
14. září 2024
6 minut čtení
6 minut čtení
Ostatní právní témata

Chaos v úřadech, nekonečné čekání na vyřízení nového občanského průkazu nebo nulová ochrana obyvatel. I tak by to mohlo vypadat, kdyby státní služba nefungovala tak, jak má. Jedná se o základ státní správy a řídí se zákonem o státní službě, jenž se stará o to, aby vše fungovalo, jak má. Pojďme se na státní službu a zákon o státní službě podívat detailněji.

Zákon o státní službě řídí práci nejen úředníků

Jak uvádí Ministerstvo vnitra České republiky, „zákon o státní službě upravuje zejména právní poměry státních zaměstnanců vykonávajících ve správních úřadech státní správu, organizační věci státní služby, služební vztahy státních zaměstnanců, odměňování státních zaměstnanců a řízení ve věcech služebního poměru, přičemž představuje významný krok k zavedení stabilní a profesionální státní správy při zachování základních parametrů nezbytných pro fungování státní služby, kterými jsou stabilizace, depolitizace a transparentnost.“

Jiný slovy tento zákon o státní službě zajišťuje, aby státní zaměstnanci pracovali profesionálně, nestranně a stabilně. Zákon byl přijat již v roce 2014, avšak během deseti let prošel několika změnami a novelizacemi, aby lépe odpovídal současným potřebám státní správy.

A proč vlastně vznikl? Třeba proto, že před jeho přijetím se státní zaměstnanci často střídali s každou novou vládou. To vedlo k nestabilitě a někdy i k neférovému jednání. Zákon o státní službě tak měl vnést do státní správy řád, díky němuž by měli své jisté i státní zaměstnanci, pokud dodržují pravidla. Na dané pozice se díky němu mají dostávat opravdoví odborníci na konkrétní oblast. Bohužel tento cíl není zcela naplněn.

Zákon o státní službě často čelí kritice, že je příliš složitý a byrokratický. Státní zaměstnanci se musí orientovat ve velkém množství pravidel a postupů, což může být časově náročné a náročné na psychiku. Proto je důležité, aby měli k dispozici kvalitní právní poradenství a podporu.

Kdo je státní zaměstnanec

Otázka nyní zní, které pracovní pozice vlastně spadají pod tento zákon. Nejde jen o úředníky z ministerstev, zákon o státní službě se vztahuje na širokou škálu profesí – od pracovníků na úřadech přes inspektory po odborníky v různých státních agenturách. Státní zaměstnanec je každá osoba zaměstnaná státem na základě pracovního poměru, jejíž pracovní místo bylo zřízeno na základě služebního zákona.

V širším pojetí patří jde o všechny zaměstnance veřejného sektoru, tedy ze školství, zdravotnictví, z bezpečnostních a ozbrojených složek státu, soudů a podobně. Zaměstnanci veřejného sektoru jsou sice zaměstnáni v různých oblastech, které se financují z veřejných rozpočtů, avšak například učitelé jsou zaměstnáni na základě pracovního poměru, a nepodléhají proto zákonu o státní službě.

Tito lidé zodpovídají za výkon státní správy a mají přímý vliv na to, jak se dodržují zákony a uplatňují se v praxi. Aby státní správa fungovala spravedlivě a efektivně, měli by pracovníci ve služebním poměru být apolitičtí.

Pracujete ve státní správě a nevíte si rady?

Pokud jste státní zaměstnanec a máte pocit, že se na vás vztahují nějaké nespravedlnosti, nebo jen chcete vědět víc o svých právech, není nic jednoduššího než se obrátit na odborníka. Naši právníci vám rádi poradí a pomohou s řešením jakéhokoli problému týkajícího se státní služby. Ať už jde o pracovní spor, otázky týkající se etiky, nebo třeba o nesprávný úřední postup.

Jaká jsou práva a povinnosti státních zaměstnanců?

Pracovníci finančních úřadů a další úředníci mají samozřejmě povinnosti, ale i svá práva. Mají nárok na spravedlivou mzdu, dovolenou a benefity, které státní služba přináší. Státní zaměstnanci mají právo na školení a další vzdělávání nebo právo na ochranu před neoprávněným propuštěním. To jim dává jistotu, že nepřijdou o své místo, pokud budou práci vykonávat dobře, jenom kvůli politickým změnám.

Nesmí však zapomínávat na své povinnosti být nestranní, loajální vůči státu a dodržovat všechny předpisy, které se na ně vztahují. Co když něco pokazí nebo poruší nějaké pravidlo? I na to zákon o státní službě myslí. Zaměstnanci ve státní službě pak hrozí kázeňské řízení, které může vést až k propuštění. Kromě toho musí státní zaměstnanci dodržovat etické zásady a jednat v souladu se zákonem. Obezřetnost v případě přijímání rozhodnutí je tedy více než na místě.

Tip na článek

Tip: Zjednodušeně bychom mohli říct, že státní služba zahrnuje státní úředníky z ministerstev, úřadů vlády a dalších klíčových státních institucí, zatímco zaměstnanci veřejného sektoru jsou učitelé, zdravotníci nebo například hasiči.

Kolik berou státní zaměstnanci?

Platy lidí ve služebním poměru se určují podle platové tabulky. Výše platu se z největší části odvíjí od pracovního zařazení, vzdělání a praxe. Tabulka pro platy státních zaměstnanců obsahuje 16 platových tříd a zároveň 6 platových stupňů právě podle délky praxe. Státní zaměstnanec v 8. platové třídě, ale bez praxe, tak bere například o skoro šest tisíc korun méně než pracovník s praxí nad 12 let.

Takhle to funguje v praxi

Zákon o státní službě není pouhým pravidlem na papíru. Ovlivňuje každodenní život všech státních zaměstnanců ale i všech jednotlivců. Když například přijde na jmenování a odvolání vedoucích úředníků, je to právě služební zákon, který určuje, jak na to. Díky tomu se můžeme spolehnout na to, že lidé ve vedoucích pozicích jsou tam, kde mají být, a to na základě svého odborného profilu, a ne na základě politických tlaků.

Zákon o státní službě také přispívá k transparentnosti a kvalitě služeb, které nám stát poskytuje. Například když jdete na úřad a potřebujete si vyřídit nové doklady, můžete si být jistí, že úředníci, se kterými jednáte, mají za sebou předepsané vzdělání a školení, aby vám mohli co nejlépe poradit. Přesto se samozřejmě může stát, že dojde k úřednímu pochybení. V takovém případě máte nárok žádat o náhradu škody při výkonu úřední moci.

Zákon zavedl i systém hodnocení státních zaměstnanců, podle nějž jsou následně odměňováni. Systém umožňuje sledovat jejich výkon a zajišťuje, že ten, kdo neplní své povinnosti, může čelit důsledkům. Stejně jako v soukromém sektoru i v tom státním systém hodnocení motivuje zaměstnance k tomu, aby se neustále zlepšovali a poskytovali kvalitní služby.

Jedním z klíčových aspektů zákona je i ochrana před politickými tlaky. Politika by neměla do výkonu státní služby vůbec zasahovat a státní zaměstnanec nemůže být propuštěn jen z politických důvodů. Díky tomu jsou zaměstnanci ve státní službě chránění před nestabilitou práce způsobenou politickými změnami.

Podle oficiálních statistik je v Česku téměř milion státních zaměstnanců, což představuje zhruba pětinu až čtvrtinu všech pracujících.

I státní správa čelí výzvám

Jedním z diskutovaných témat ohledně státní správy je její modernizace a digitalizace. Všichni chceme, aby se úřady co možná nejvíc modernizovaly a umožnily nám tak vyřídit co nejvíc věcí online. Pro státní zaměstnance to znamená nutnost zvládnout nové technologie a naučit se pracovat v digitálním prostředí. Ačkoliv se pro mnohé jedná o velkou výzvu, zákon o státní službě jim v tomto ohledu poskytuje podporu, například díky právu na školení a další vzdělávání.

Dalším tématem je stabilita státní služby. I když zákon zajišťuje, že státní zaměstnanci mají určitou míru jistoty, stále se objevují případy, kdy dochází k jejich odvolání nebo přeložení na jinou pozici, a to někdy i bez zjevného důvodu. Tento problém je často předmětem diskusí, zejména pokud jde o vedoucí pozice, kde se tyto změny mohou promítnout do fungování celých úřadů.

Shrnutí

Zákon o státní službě je komplexní a důležitý předpis, který zajišťuje fungování státní správy. Určuje práva a povinnosti státních zaměstnanců, tedy těch v úřadech vlády, ministerstvech apod., a zároveň určuje, jak se mohou bránit, pokud se ocitnou v situaci, která to vyžaduje. Pokud jste státní zaměstnanec a máte pocit, že se vůči vám někdo zachoval pracovně nespravedlivě, není nic jednoduššího než využít služby právní poradny, kde vám právník rád poradí a pomůže s řešením jakéhokoliv problému týkajícího se i státní služby.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)