Digitalizace matrik i snazší sňatky: novinky v matričním zákoně

Sňatky i registrovaná partnerství v příštím roce doznají velkých změn. Rozroste se seznam oddávajících i míst pro uzavření registrovaného partnerství. Novela matričního zákona přináší ale změny i pro děti a obecně pro všechny, kdo potřebují na matrice cokoliv vyřídit. Hlavním změnou totiž bude digitalizace. Co dalšího aktualizace matričního zákona přináší? Na to se zaměříme v dnešním článku.

registrované partnerství, zákon o matrikách
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Snadnější uzavírání sňatků a registrovaných partnerství

Doposud se mohly stejnopohlavní páry vzít jen na čtrnácti vybraných matrikách. To by se mělo ale v příštím roce změnit. Gayové a lesby už nebudou muset za sňatkem cestovat, ale budou se moci oddat na kterékoliv radnici.

Změny ale čekají všechny páry, které plánují v brzké době veselku. Nově bude zrušena podmínka, aby alespoň jeden ze snoubenců měl v místě sňatku trvalý pobyt. Pokud ani jeden ze snoubenců v dané obci trvalý pobyt nemá, v současnosti je musí oddat starosta z takzvané matriční obce. To se ale změní. Navíc ti, kdo chystají v příštím roce svatbu, mají ještě další výhodu. Nebude je muset oddávat jen starosta, ale klidně také třeba poslanec nebo senátor.

I po uzavření manželství bude možné společně s manželem či manželkou prohlásit, že příjmení jednoho z manželů bude příjmením společným, k němuž bude druhý připojovat své dosavadní příjmení. Doposud tak bylo možné pouze před uzavřením sňatku.

Tip: Manželství pro všechny je doposud pouze fráze, o jejímž naplnění se přou politické strany. Příznivcům manželství pro všechny se možná blýská na lepší časy, neboť návrh na jeho prosazení již prošel prvním čtením v Poslanecké sněmovně. Podle jeho odpůrců je registrované partnerství pro stejnopohlavní páry zcela dostačující. Jak tahle proklamace obstojí z hlediska práva? Na to jsme se zaměřili v našem samostatném článku.

Čelíte právnímu problému, který je nad vaše síly a nespadá do žádné z našich právních služeb?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Změny v rodinném právu ve vztahu k dětem

Změny se vztahují také na děti, i když je asi v plné šíři neocení. Například se snižuje věková hranice, od které si nezletilí mohou sami určit, jaké příjmení v případě rozvodu rodičů chtějí. Z patnácti let klesá tato hranice na dvanáct. Tato úprava vychází z myšlenky, podle níž osobní jméno a příjmení člověka tvoří svébytný prostředek a součást jeho identifikace. Osoba, která dosáhla určitého stupně rozumové a volní vyspělosti, by měla mít kontrolu nad případnými změnami jména, k nimž může dojít v důsledku různých právních skutečností. Jestli se bude jednat o skutečnou výhodu pro děti, nebo se tak spíše dostanou pod větší tlak rodičů, je otázka, kterou zodpoví až budoucnost.

Do matriční knihy by také mělo být možné nově zapsat domácí či zdrobnělá jména, čehož se podle dosud rodiče v mnoha případech domohli pouze soudně.

Od příštího roku by mělo být také jednodušší určení otcovství v případě, že je manželský pár v rozvodovém řízení a žena čeká dítě se svým novým partnerem. Pokud se manželé rozvádějí a podají žádost o rozvod, bude možné i před matričním úřadem prohlásit určením otcovství otce dítěte, což doposud také nebylo. Nově by stačilo souhlasné prohlášení matky, jejího manžela, který není otcem dítěte, a biologického tatínka a to i u ještě nenarozených dětí. Nyní je za otce dítěte automaticky považován dosavadní manžel a otcovství musí řešit soud.

Tip: Matkou dítěte je žena, která toto dítě porodila. O tom není pochyb. S otci je však situace komplikovanější. Jak probíhá určení otcovství v manželství i mimo něj? Na to jsme hledali odpověď v našem samostatném článku.

Digitalizace matrik

Zásadní změny ovšem čekají matriční úřady v důsledku plánované digitalizace. Hlavní novinkou, kterou novela zákona přináší, je zavedení centrálního matričního informačního systému eMatrika. Matriční knihy v listinné podobě zůstanou zachovány, ale navíc budou i v centralizovaném informačním systému. Usnadní to přístup lidí k matrice například při pořizování kopie rodného listu, oddacího listu či úmrtního listu. Doposud tak lze učinit pouze na místně příslušném matričním úřadě. Díky digitalizaci by vám ovšem mohla kopii vydat jakákoliv matrika v České republice. Systém eMatrika, který bude propojen s dalšími informačními systémy veřejné správy, budou využívat všechny matriční úřady a určené zastupitelské úřady v zahraničí. Elektronicky bude možné si zařídit doslovný výpis z matriční knihy, užívání jména v jiném tvaru nebo vydání osvědčení pro uzavření církevního sňatku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Jana Vičanová

před 3 roky

Advokátní služby online – nejprve jsem si myslela, že servis využiju ke zodpovězení jednouchého právního dotazu. Záhy jsem však zjistila, že můžeme cestou telefonu, Skypu a internetu vyřešit naprosto vše. DA mi vytrhl trn z paty – coby matka dvou dětí s prací na plný úvazek jen stěží hledám čas, ušetřila jsem však čas i (zobrazit více) finance za cesty, a to za naprosto profi přístup. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024