Kdy lze postihnout bezohledné parkování?

Auto stojící přes dvě parkovací místa, u požárního hydrantu nebo blokující polovinu chodníku. To je jen několik příkladů bezohledného parkování. Autor těchto řádek sám občas zoufale večer brázdí přeplněné ulice a hledá byť jen skulinu k zaparkování. Je možné nehospodárné, arogantní či vyloženě nebezpečné parkování postihnout? Neměla by se právě na to někdy zaměřit městská policie?

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Možností špatného parkování existuje několik. Některé případy se však postihují jednodušeji než jiné. Někdy nedostanete ani napomenutí, jindy vám přijde pokuta, strhnou vám body nebo odtáhnou auto. My se podíváme na ty nejrozšířenější nešvary a co za ně potenciálně hrozí.

Parkování před výjezdem

Nic nedokáže naštvat tolik, jako když vám před výjezdem z domu někdo zaparkuje. V lepším případě jen zavazí průchodu, v tom horším vám blokuje vaše vlastní auto a vy se tak nikam nedostanete. Naštěstí jste v tomto případě v právu. Příjezdové cesty jsou totiž brány jako součást pozemní komunikace a tu ze zákona nesmí nikdo bez vážného důvodu blokovat (vážným důvodem je například dopravní nehoda, ne rychlá potřeba si něco vyřídit).

Pokud se jedná o automobil někoho, koho znáte (např. souseda), je nejlepší snažit se řešit tuto situaci nejdříve domluvou. Pokud se však jedná o cizí automobil nebo se i po domluvě se sousedem toto chování opakuje, je čas zavolat policii. Problém ale může nastat v případě odtahové služby. Náklady za odtah totiž nesete vy s tím, že až následně můžete částku vymáhat po majiteli auta.

Tip: Vymáhání částky za odtah nemusí být zrovna nejjednodušší. V tomto případě se vám vyplatí služby našeho advokáta, který vaší žádosti přidá potřebnou autoritu a oficiálnost. Navíc si ušetříte týdny či měsíce proseb a upomínek o zaplacení a zpravidla ušetříte i za nákladné soudní řešení.

Parkování narušující bezpečnost

Parkovat je možné také tím způsobem, že dojde k narušení bezpečnosti. Ať už se jedná o blokování požárního hydrantu nebo vjezdu pro záchrannou službu. Toto se může stát zejména na sídlištích, kde jsou vyhrazené nástupní plochy pro hasiče a jejich výškovou techniku.

Takové parkování, které znemožní zásah hasičů pak může vyjít až na 25 000 korun. Stejně tak i blokování požárního hydrantu znamená pokutu ve výši až 20 000 korun. Škody přitom nemusí být jen peněžní, ale takové parkování může stát i životy.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Parkování na chodníku

Parkování na chodníku (respektive na jeho okraji) bohužel také není nic vzácného, a to zejména v ulicích trpících nedostatkem parkovacích míst. I v případě, že pro běžného chodce zůstane na chodníku dostatek místa, pro vozíčkáře nebo kočárky místo být nemusí.

V některých případech může být parkování na chodníku povoleno, ale pouze v případě, že je tak chodník označen. V opačném případě je za parkování na chodníku pokuta ve výši 1500 až 2500 korun.

Nehospodárné parkování

Často se setkáme s názorem, že nehospodárné parkování nelze nijak sankcionovat. Kdo zaparkuje metr od obrubníku a vytvoří tak příliš úzkou mezeru nebo zaparkuje takovým způsobem, že zablokuje dvě místa, prý není nijak postižitelný a hrozí mu jen morální odsudek od sousedů v přeplněných lokalitách.

Ve skutečnosti to však není až tak úplně beznadějné, navíc „lid“ může vždy pravidla změnit a tlačit policii, případně majitele parkoviště do řešení skutečných problémů. Ohleduplným parkováním by přitom mohlo často vzniknout i několik desítek míst navíc.

Tip: Přišel vám úřední dopis nebo jiné „lejstro“ a nevíte jak na ně reagovat? Obrátil se na vás někdo s předžalobní či jinou výzvou? Potřebujete zkonzultovat strategii v úředním postupu? Vysvětlíme vám, na čem jste, a budeme bránit vaše práva.

Klíčové je zde pravidlo, že každý je povinen se v provozu na pozemních komunikacích chovat ohleduplně a ukázněně. Primárně je toto pravidlo zaměřeno na ochranu zdraví, majetku či třeba zvířat.

Policisté ho však vykládají velmi široce a nehospodárné parkování by na jeho základě mohlo být také pokutováno. Je tedy na zvážení, zda v ulicích, kde často nevychází parkování optimálně, skutečně stání oficiálně nevyznačit, aby se řidiči nemohli vymlouvat, že nevěděli, jak zaparkovat.

Často se motoristé také vymlouvají, že jiné místo nenašli, jelikož ostatní již hloupě zaparkovali před nimi a místo na ně „zbylo“. Ani takový argument však nemusí v konkrétním případě obstát. Stačí, aby si policie neulehčovala práci a snažila se přestupek prokázat. Postačuje jen v několika případech, z preventivních důvodů.

Hlavní je slušnost

Nejde o to zavádět šikanu na řidiče. Spíše by si lidé měli uvědomit, že veřejný prostor je velmi cenný. Není rozhodně automatické, že lidé mohou bezplatně či za relativně nízký roční poplatek parkovat na veřejných komunikacích. Např. ve velkých japonských městech si resident nemůže ani oficiálně registrovat auto, dokud neprokáže, že má k dispozici soukromé parkovací stání. Je to tedy především na nás, na řidičích, jak se k hledání místa postavíme.

Také policie by se však někdy mohla více snažit, řešit méně prohřešky, které se jednoduše administrují. Mohla by se také zaměřit na složitěji prokazatelné přestupky, které však otravují život dlouhodobě. Zejména pokud si lidé zvyknou, že jsou za bezohlednost nepostižitelní.

Ani majitelé parkovišť či města by ale neměli zůstávat pozadu a v oblastech, kde je to vhodné, by měli nechat místa vyznačit. Policii by pak měla tlačit do vynucování ohleduplnosti při parkování.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024