Jak prověřit právní stav auta při koupi?

Při koupi auta z druhé ruky vás může hřát u srdce úspora peněz oproti koupi vozu nového. Současně často ale také přichází stres spojený s kontrolou a prověřením skutečného technického stavu vozidla. Málokdo si hlídá také jeho právní stav, na němž záleží stejnou, ba i větší měrou.

Koupě vozu, prověření právního stavu
5 minut čtení

O přetáčení tachometru a podobných podvodech, týkajících se technického stavu vozidla, se už napsaly již stovky článků. V tomto směru nelze než doporučit maximální opatrnost, pečlivé prověřování všech podávaných informací a pomoc odborníka na technickou stránku vozu, který vám s verifikací pomůže. Ve finále tak můžete ušetřit spoustu peněz, času a starostí.

Neméně podstatná je také právní stránka koupě, resp. právní stav vozu. Co se pod tímto spojením skrývá? Třeba to, zda je prodávající skutečně oprávněn vůz prodat, zda se nejedná o kradené vozidlo, případě automobil, na něhož se vztahuje exekuce. Pojďme se nyní na jednotlivé případy podívat.

Tip: Prodeji vozu a bedlivé kontrole jeho technického stavu, jsme se věnovali v našem dřívějším článku na blogu.

Prodáváte nebo kupujete auto?

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do i do 48 hodin a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Co když mi někdo prodal kradené auto?

Co dělat, když vám auto prodá zloděj nebo jeho prostředník? V tomto případě zákon pochopitelně chrání především poškozeného, tedy toho, komu byl vůz odcizen. Zákon dává původnímu vlastníkovi možnost domoci se navrácení věci, prokáže-li, že pozbyl věc nedobrovolně (tj. svémocným odnětím, krádeží nebo ztrátou). Zakoupené auto tedy musíte vrátit jeho majiteli a po prodejci se domáhat náhrady škody. To platí dokonce, i když byl nabyvatel v dobré víře (například když prodávající protistrana působí solidně, má všechny doklady v pořádku a není důvod si myslet, že auto ve skutečnosti pokoutně získala nějakou nekalou cestou). Je zde však omezení tří let, později svůj nárok již původní vlastník úspěšně vznést nemůže.

Po třech letech od koupě může mít tedy kupující klid. Lze však preventivně doporučit vždy pečlivě trvat na předložení všech dokladů včetně čísla karoserie VIN, podle kterého lze alespoň srovnat daný vůz s databází nahlášených krádeží. Nejlepší prevence problémů je však vždy kvalitní kupní smlouva k prodeji auta zpracovaná advokátem. Je tak potřeba varovat před vzory zadarmo, které často problémy vytvářejí, spíše než řeší.

Výjimkou z výše uvedeného pravidla jsou veřejné dražby nebo koupě od osoby, které vlastník auto svěřil (například půjčil). V takovém případě ukradený automobil vracet nemusíte a poškozený by musel vymáhat náhradu po prodejci.

Tip: Při nákupu vozu v autobazaru může část detektivní práce být provedena bazarem místo vás, ale ani v takovém případě nepřestávajte být ostražití. Týká se to zejména případů, kdy je bazar pouze zprostředkovatelem, nikoli majitelem prodávaného vozidla. Volte vždy solidní autobazary a pokud možno také ty, které vám poskytnou v rámci smlouvy garanci, že vám v případě zmíněných právních problémů vrátí zaplacenou kupní cenu.

Prodej auta v exekuci

Dlužníci, na něž míří, nebo už dopadla exekuce, se často snaží zachránit co jen jde a získat finanční prostředky za jakoukoliv cenu. Třeba i za cenu porušení zákazu zcizování (prodeje) věcí v exekuci.

Bohužel pro kupce je ale nutné konstatovat, že kupní smlouva na věci, na které se vztahuje exekuce, je neplatná. V praxi to znamená, že se pro vámi zakoupené auto dostaví v brzké době exekutor a vy můžete maximálně vymáhat náhradu škody po původním majiteli. Přestože budete v daném případě v právu a soud vaší žalobě s nejvyšší pravděpodobností přisvědčí, nemusí to znamenat reálnou výhru. Žalovaná strana je totiž v exekuci, takže vás nečeká snadná cesta, protože dotyčný na náhradu škody nebude mít prostředky.

Tip: Máte-li podezření, že by se mohlo jednat o podobnou nabídku (například proto, že je automobil podezřele levný, nebo v případě, že je původní majitel nezvykle ochotný přijet s vozem kamkoliv po republice), prověřte si prodávajícího alespoň v centrální evidenci exekucí.

Stoprocentní záruku tím sice nezískáte, ale snížíte tím alespoň riziko, že si pro váš vůz přijde exekutor.

Pokud se ukáže, že se prodávající nachází v exekučním řízení, doporučujeme vám se do koupě nepouštět, abyste se nedostali do problémů.
Hypoteticky si lze i v takovém případě poradit, pokud byste ohledně prodeje vozu získali výslovný souhlas soudního exekutora a věřitele, jehož pohledávky jsou vymáhány.

V opačném případě koupi neriskujte a to ani když máte potvrzené, že by se exekuce neměla na auto vztahovat, protože se řeší například srážkami ze mzdy. Ani v takové chvíli totiž není možné po právu automobil koupit.

Obecně platí, že dlužník, se kterým bylo zahájeno exekuční řízení, má od vyrozumění o zahájení exekuce zákaz nakládat se svým majetkem. V této chvíli také dochází k zápisu dané osoby do Centrální evidence exekucí. Současně by měla být informace o tom, že je určitý vůz postižen exekucí, uvedena v registru vozidel.

Právně nepřehledné bývají situace, kdy dlužník prodal vozidlo velmi krátce před doručením oznámení o zahájení exekuce. Ačkoliv bychom mohli říci, že exekuci dlužník předvídal a svým krokem se jí tak trochu snažil obejít, z pohledu zákona je rozhodující okamžik zahájení exekuce. Cokoliv se odehrálo před tím, nelze považovat za jednání v rozporu se zákonem.

V praxi ovšem může dojít k situaci, kdy došlo k prodeji vozu, bezprostředně poté byla zahájena exekuce, ale dosud nedošlo k přepisu vozu na registru vozidel. Je třeba zapojení zúčastněných stran a jejich komunikaci s exekutorem, aby se vše vyjasnilo a nedošlo k zabavení zakoupeného auta.

Auta v zástavě

Další pastí může být, když prodávající svým automobilem ručí za nějakou půjčku či úvěr. Taková věc totiž zpravidla nelze oficiálně zjistit. Pokud je prodávající veden nečestnými úmysly a chce vám takovou skutečnost zatajit, opět se může stát, že se v budoucnu setkáte s exekutorem, který si na auto bude činit nárok.

Jistou obranu vám v tomto případě poskytne kvalitně připravená kupní smlouva, v níž prodávající deklaruje, že na vozidle nevázne žádný takový závazek. Pokud by šlo o lež, auto by vám to sice nevrátilo, ale měli byste cenný důkaz pro budoucí soudní spor. Prodávající by se tak totiž dopustil podvodu.

Jaké další právní dokumenty při prodeji vozu využijete? Základem je vždy advokátem připravená či alespoň zkontrolovaná kupní smlouva. Ta ochrání vaše práva a minimalizuje právní rizika.  Dalším potřebným dokumenem je plná moc k prodeji auta. Měla by obsahovat identifikaci zmocnitele a zmocněnce, specifikaci toho, k čemu je zmocněnec na základě plné moci oprávněn a specifikaci vozidla. Plnou moc k zastupování osoby k převodu auta můžete omezit na konkrétní časové období a místo, vždy ale zaniká provedením úkonu, v tomto případě tak okamžikem přepsání vozidla.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jan Vrátný, Veselí nad Lužnicí

před 3 roky

Orientuji se v prostředí, ve kterém dlouhodobě podnikám. Před nedávnem jsem se ale dostal do nepředvídatelných problémů a potřeboval jsem právní pomoc. Nechtěl jsem obvolávat právní kanceláře a pokoušet se domlouvat v kdovíjakých odborných termínech. Proto jsem zvolil vyhledání i výběr právní služby pomocí internetu. A mohu s klidným svědomím říci: „dobře jsem sáhnul“. Lidé (zobrazit více) z Dostupnyadvokat.cz na můj dotaz ihned reagovali a po upřesnění mého požadavku mi vypracovali smlouvu šitou na míru dané situaci. S prací i cenou jsem byl moc spokojen. Celý příběh.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024