Odtah auta při čištění ulice

Probíhá jarní čištění silnic a s ním spojené starosti pro motoristy. Může si město či obec účtovat za odtah a parkování zapomenutého auta bránícímu vyčištění zimní špíny z vozovky?

Odtah auta při čištění ulice
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Musí motorista čištění vozovky umožnit?

Povinnost uvolnit své vozidlo ze silnice tak, aby byla volná a mohla být službami obce vyčištěna, platí pro každého. Obec zpravidla dopředu svůj plán čištění zveřejňuje na svém webu a také je k dispozici na úřední nástěnce. Tu ale nemusíte pravidelně kontrolovat, žádné obavy. Konkrétní povinnost vám ovšem vzniká na základě klasických dopravních značek, které v určitých datech zakazují parkování na konkrétním místě. Místo, kde parkujete, a především jeho okolí, byste tedy měli jednou za pár dnů obhlédnout. Pokud odjíždíte bez auta třeba na 14 dní, pak svěřte klíčky někomu ze sousedů.

Pokud si takovouto skutečnost nepohlídáte, majitel silnice pak může kvůli jejímu čištění překážku nechat odstranit, tedy auto odtáhnout.

Jaký postih hrozí za zapomenuté auto?

Před lety bylo běžnou praxí, že majitelé odtažených vozů platili nejen odtah, ale i parkovné na „záchytném‘“ parkovišti, kde si auto museli sami vyzvednout, jako při běžném odtahu po porušení zákazu zastavení.

Taková praxe již není několik let možná. Nejvyšší soud tehdy rozhodoval v kauze ženy z České Lípy, která měla za odtaženou Škodu 120, zadržovanou dva roky na parkovišti, zaplatit cca 130 tisíc korun. Nejvyšší soud změnil judikaturu nižších soudů a rozhodl, že obce mají právo auto zadržet jen po dobu, kdy existuje veřejný zájem – tedy po dobu skutečného čištění dané silnice. Pak musí vozidlo vrátit zpět.

Vlastník silnice tak nesmí po majiteli „zapomenutého“ auta chtít parkovné, ale může požadovat náhradu za samotný odtah.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Tip: V zimě mohou řidiče i chodce  potrápit zasněžené chodníky a silnice. Na koho se ale lze obrátit, pokud jsou silnice neprůjezdné a na chodníku vám hrozí zlomení nohy? Vlastníkem místních komunikací je zpravidla obec, na jejímž území se nacházejí, vlastníkem účelových komunikací pak bývá často právnická nebo fyzická osoba. Kdo je za situaci zodpovědný a kdo vám nahradí případnou škodu? Tyto otázky si klade každou zimu mnoho lidí. Pojďme se tedy podívat, co nám k tomu říká zákon. Napsali jsme o tom samostatný článek.

Musím platit, i když jsem byl na dovolené?

Výše nabádáme k ostražitosti i když jedete na dovolenou. Stát se ale může ledados a co když nakonec o čištění silnice majitel neví? Zaparkoval dlouho před tím, než byly mobilní značky upozorňující na čištění rozmístěny a skončil třeba na 14 dní v nemocnici. Musí přesto platit za odtah?

Podobným případem se před časem zabýval Ústavní soud. Stěžovatel v dané kauze pečlivě doložil, že byl v době čištění v Sardinii na dovolené, kde se zdržel na celý měsíc.

Majitel odtaženého vozu tehdy tvrdil, že o čištění ulice dopředu nevěděl. Příslušné značky a oznámení o čištění městská část rozmístila až v době jeho pobytu v zahraničí. O oznámení na úřední desce příslušné městské části Praha 5 rovněž netušil.

Ústavní soud to však rozhodl šalamounsky. Ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou, protože šlo jen o 1400,- Kč za odtah, což je podle soudu bagatelní. Věcně to tedy vůbec nepřezkoumal, a tak je možné daný poplatek zatím pořád vybírat.

Některá města v takových případech peníze za odtah vrací dobrovolně. Musí však být skutečně prokázán důvod, proč se majitel vozidla o čištění nedozvěděl. Jde většinou právě o dovolenou či nemoc, případně jinou obdobnou událost.

Je přesto možné se nějak odtažení vyhnout?

Někteří motoristé v poslední době zkouší vynalézavé triky, jak jakémukoliv odtahu předejít. Například viditelně na přední sklo umístí papírový kelímek s kávou z fastfoodu, který vypadá, že při manipulaci s vozem poničí drahé kožené sedačky. Tento trik však již příliš nefunguje. Odtahová služba se nebezpečí náhrady škody nebojí. Mistři v odtahování kávu nerozlijí, i kdyby byla skutečně plná. Ti méně zkušení se pak vymluví, že už to tak bylo, když přijeli.

Jediným trikem, který skutečně funguje, je domluva dvou řidičů, kteří zaparkují tak těsně kolem sebe, že není možné ani jedno auto „nabrat“. To je však poměrně nepraktické.

Tip: Až k Ústavnímu soudu doputovala kauza stěžovatele, který v roce 2017 uklouzl na chodníku a zlomil si kotník. Ústavní soud ve svém nálezu konstatoval, že pokud chodec utrpěl újmu na zdraví v důsledku zledovatělého neuklizeného chodníku, nemůže být odpovědnost vlastníka komunikace vyloučena s ohledem na předvídatelnost situace. Je sice třeba zkoumat, nakolik se chodec choval tak, aby svému úrazu předešel. Současně není možné vynechat ani posouzení, nakolik vlastník či správce chodníku dodržel svou povinnost zajistit, aby komunikace zajišťovala bezpečný průchod. Blíže se nálezu Ústavního soudu věnujeme v samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024