Kupní smlouva na nemovitost: kupní cena

Příprava kupní smlouvy sebou nese několik nástrah, které mohou celý převod ohrozit či alespoň zpomalit. V tomto seriálu o kupní smlouvě se budeme snažit tyto nástrahy demaskovat a dát návod jak se jim vyhnout.

2 minuty čtení

Určení kupní ceny

Kupní cena by měla být určena jasně a srozumitelně. Při uzavírání kupní smlouvy na nemovitost nebo např. při převodu družstevního bytu je samozřejmě cena jedním z nejdůležitějších „detailů“ smlouvy. Kupní cena je také společně s vlastním vymezením předmětu koupě (tj. věcí, kterou má kupující na základě kupní smlouvy nabýt) podstatnou náležitostí kupní smlouvy. Na výši kupní ceny či způsobu jejího dodatečného určení se proto musí prodávající a kupující v rámci jednání o uzavření kupní smlouvy dohodnout. V opačném případě není kupní smlouva platně uzavřena.

Někdy je cena vyjádřena nejen číslovkou, ale i slovy, aby ji nemohl někdo upravit. To však zvyšuje důraz na pečlivost, neboť je nutné při každé úpravě pamatovat na nutnost změny nejen čísla ale i textu v závorce, který se navíc objevuje často na několika místech. Je tedy možné doporučit, zejména u jednodušších smluv, raději jen jednu variantu a ponechat klidně jen číslovky.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Závislost kupní ceny na nejasném faktoru

Další věcí, která se může vymstít, je určení ceny závislé na nejasném faktoru. Např. u bytu, který je teprve ve výstavě anebo se upravuje, je někdy cena určena podle počtu metrů čtvrceních. Rozloha bytu však může být ve výsledku odlišná, než se plánovalo a smlouva by na to měla pamatovat. Stalo se nám dokonce, že developer chtěl využít změnu přepočtu čtverečních metrů ve svůj prospěch (najednou začal započítávat i vnitřní příčky a sloupy, jak to předpokládá nový zákon a tím byt prodražil o stovky tisíc). Pokud by bylo určení ceny úplně nejasné, tak by smlouva mohla být navíc neplatná.

Nejpodstatnějším doporučením však je, že strany by měly využít advokátní či notářskou úschovu. Ta umožňuje bezpečnou výplatu kupní ceny až ve chvíli, kdy je skutečně vlastnictví převedeno či dokonce byt řádně předán (bez jakéhokoliv břemena). Strany tak mají jistotu, že smluvní cena doputuje tam, kam se dohodli a to ve chvíli, kdy je převod nemovitosti dokončen.

Smluvní cena by také měla být hrazena bezhotovostní platbou. Limit na hotovostní platby je totiž od 1. prosince 2014 stanoven na 270 000,- Kč. Bezhotovostní platba je výhodná i tím, že se lépe prokazuje její uskutečnění.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Lucia Tóthová, Praha

před 3 roky

V životě každého z nás nastane chvíle, kdy potřebujeme využít služeb právníků nebo advokátů. Pro všechny, kteří hledají právní radu (je jedno, jestli kupují nemovitost, soudí se se zaměstnavatelem anebo potřebují jakoukoli jinou pomoc od profesionála na legislativu) a zároveň chtějí řešit věci digitálně, vzdáleně, bez nutnosti osobních návštěv, je Dostupný advokát jednoznačně zajímavou alternativou.

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 3 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby

Jan Kresteš

před 3 roky

Dostupného advokáta mohu jedině doporučit! Nabízel jsem místnost k podnájmu a potřeboval jsem dobře vypracovanou podnájemní smlouvu. Nejdříve jsem si stáhl z nejmenovaných webových stránek vzor podnájemní smlouvy. Vzor podnájemní smlouvy vypadal dobře, mně tam nic nechybělo. Ovšem nejsem právník a vždy se může objevit nějaký důležitý detail, který by tam mohl chybět. Obrátil jsem (zobrazit více) se tedy na Dostupného advokáta, aby mi poradil a pomohl v této věci. Stačil jeden telefonát a reakce byla rychlá. Vše za rozumnou cenu vyřízeno do tří dnů. Neměl jsem s tím tedy práci a podnájemní smlouva od dostupného advokáta byla více detailnější. Pokud tedy potřebujete právní pomoc, právní služby a nemáte tolik peněz, abyste si mohli dovolit platit drahého advokáta, Dostupný advokát je nejlepší volbou pro vás. Vřele doporučuji!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024