Hypotéka – nejčastější otázky a odpovědi, část 3.

Přinášíme vám třetí a poslední díl naší série, ve které zodpovídáme nejčastější otázky na téma hypotéky. V této části se podíváme na to, zda je možné pořídit si dům na splátky bez hypotéky a jaká existují úskalí této volby. Dále se dozvíte, jaké podmínky musíte splnit, abyste dostali hypotéku na pozemek. Zodpovíme také otázky týkající se hypotéky na družstevní byt a možnosti hypotéky bez zástavy nemovitosti či se zástavou jiné nemovitosti.

9 minut čtení

Kapitoly článku

Přečtěte si také první a druhý díl této série.

  1. V prvním díle se dozvíte, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou, jak funguje hypotéka na rekonstrukci, a zda a proč potřebujete k získání hypotéky pojištění nemovitosti.
  2. Ve druhém díle se pak dozvíte o možnostech nebankovní hypotéky a proč se vyplatí nebo naopak nevyplatí. Dále zde naleznete popis toho, jak funguje hypotéka na nemovitost v exekuci, kterou jste získali v dražbě. Zjistíte také, jestli je možné si vzít hypotéku na komerční nemovitost, a jaké jsou případné alternativy. Nakonec se pak můžete podívat na to, jak funguje předčasné splacení hypotéky.

Lze si koupit rodinný dům na splátky bez hypotéky?

Na hypotéku nedosáhne kvůli jejím přísným podmínkám každý a spousta lidí také nechce ručit svou nemovitostí. Zároveň je ale pro mnohé problém našetřit dostatek peněz na koupi domu. Otázkou tedy je – lze si koupit rodinný dům na splátky bez hypotéky? A my odpovídáme – ano, lze.

První možností je vzít si na dům jiný druh úvěru než je hypoteční úvěr, u kterého nebudete ručit vaší nemovitostí. Oblíbenou možností je například spotřebitelský úvěr, který nemá daný účel, a u kterého nedáváte do zástavy nemovitost. Splácí se obvykle v měsíčních splátkách a není u něj nastavena doba fixace jako tomu je u hypotéky. Jeho nevýhodou je ale nízká částka, kterou vám banka půjčí (obvykle se jedná o milion až milion a půl korun). Další nevýhodou je také omezená doba splácení, která zpravidla nepřekračuje 10 let.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte jaké jsou rozdíly mezi hypotékou a nájmem, a který způsob financování zvolit.

Další možností je využít služeb domu na splátky, které nabízejí některé realitní kanceláře nebo stavební firmy. Vy si buď koupíte starší dům nebo si necháte postavit nový, dle vašich představ a následně tento dům pravidelně splácíte ve formě nájemného. Díky tomu si můžete pořídit dům prakticky s nulovou hotovostí a bez plnění podmínek, které stanovuje ČNB. Jasnou výhodou tohoto způsobu, že na vlastní dům dosáhne téměř každý, ať už nemá našetřený minimální počáteční vklad nebo má zápis v registru dlužníků. Problém ale je, že tyto služby jsou často netransparentní a obsahují mnoho skrytých poplatků. V závěru to proto může často dopadnout tak, že o váš vysněný dům přijdete.

Tip: Dříve, než něco podepíšete si nechte smlouvu zkontrolovat právníkem. Vyzkoušejte naše řešení právního problému na míru. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Jaké jsou podmínky hypotéky na pozemek?

V první řadě je důležité zmínit, že hypotéku můžete získat zpravidla pouze na pozemek určený k zástavbě. To, jestli si na vámi vyhlédnutém pozemku skutečně můžete postavit dům se můžete dozvědět ve výpisu z katastru nemovitostí nebo místního územního plánu. Pozemek také nesmí být zatížen právy třetích osob, exekucí či jinými právními vadami, které by neumožnily jeho zástavu.

Tip: Chystáte se koupit pozemek? Poradíme vám, na co si dát pozor při uzavírání kupní smlouvy.

Podmínkou k získání hypotéky na pozemek je také to, že musí disponovat příjezdovou cestou. Pokud k pozemku nevede veřejná komunikace, ale je nutné přejíždět přes soukromý pozemek, pak musíte většinou doložit věcné břemeno umožňující průjezd.

Na co nezapomenout při výběru pozemku

Než koupíte pozemek pro stavbu rodinného domu, měli byste zvážit několik faktorů:

  • Blízkost práce, škol, zdravotní péče a občanské vybavenosti: Měli byste zvážit dojezdové vzdálenosti k základním službám. Prověřte si také charakter, bezpečnost a vybavení sousedství. Zvažte faktory, jako je hluk, kriminalita a blízké parky nebo rekreační oblasti.
  • Územní plán: Potvrďte si, že je pozemek skutečně určen pro stavbu rodinného domu, a zjistěte konkrétní stavební omezení, jako je omezení výšky či charakteru stavby.
  • Zasíťování: Zjistěte, zda je pozemek napojen na vodu, kanalizaci, elektřinu, plyn a internet. Pokud ne, určete náklady a proveditelnost připojení k těmto službám.
  • Věcná břemena: Na katastru nemovitostí zjistěte všechna věcná břemena, která mohou ovlivnit vaše užívání pozemku.

Tip: Získali jste výpis z katastru nemovitostí, ale nemůžete se v něm zorientovat? Obraťte se na naše právníky, kteří vám pomohou nejen s orientací ve výpisu, ale vyřídí za vás také návrh na vklad do katastru nemovitostí při koupi pozemku.

  • Kvalita a stabilita půdy: Proveďte test půdy, abyste zjistili, zda je vhodná pro stavbu. Půdní podmínky mohou totiž významně ovlivnit náklady na stavbu a požadovaný typ základů.
  • Sklon a odvodnění: Zvažte sklon pozemku, abyste předešli problémům se špatným odvodněním.
  • Chráněná území a omezení: Zjistěte, zda se na pozemek vztahují nějaká environmentální omezení nebo předpisy.
  • Budoucí vývoj: Prozkoumejte blízké plány rozvoje nebo trendy, které mohou časem ovlivnit hodnotu nemovitosti při dalším prodeji. Může se totiž třeba stát, že vám za zahradou časem vyroste rušná silnice.

Lze si vzít hypotéku na družstevní byt?

Mnoho lidí láká vidina družstevního bytu. Hlavním důvodem je fakt, že tyto byty mají podstatně nižší cenu než byty v osobním vlastnictví. Jak je to ale s hypotékou?

Klasická hypotéka na družstevní byt bohužel možná není. Hypotéku můžete totiž získat jen se zástavou nemovitosti a družstevní byt nelze jako zástavu použít. Je to z toho důvodu, že družstevní byt z právního hlediska nevlastníte. Když si totiž pořizujete družstevní byt, kupujete si nikoliv byt, ale podíl v družstvu, samotný byt vám tím pádem oficiálně nepatří.

Hypotéku na družstevní byt si můžete vzít v případě, že jste vlastníky jiné nemovitosti, kterou byste mohli zastavit namísto družstevního bytu. Tato nemovitost by ale měla mít odpovídající hodnotu kupní ceny družstevního bytu, abyste dostali dostatečně vysokou hypotéku. Další možnost představuje také jiný druh půjčky na družstevní byt, jako je např. již zmiňovaný spotřebitelský úvěr. U něj je ale omezena doba splácení a nízká maximální částka.

Tip: Jste členem výboru SVJ či představenstva bytového družstva? Řešíte s majiteli či členy družstva složité právní situace, s nimiž si nevíte rady? Nebo se domníváte, že někdo zvolil nesprávný právní postup vůči vám? Domluvte se s námi na zastupování na shromáždění vlastníků či členů bytového družstva.

Velkou výhodou pro vás je, pokud má bytové družstvo v plánu převádět byty do osobního vlastnictví, pak je totiž možné vzít si hypotéku přímo na družstevní byt. Konkrétně se bude jednat o tzv. předhypoteční úvěr. Abyste ho získali, budete ale muset doložit potvrzení bytového družstva o tom, že se vámi kupovaný byt bude následujících dvou let převádět do osobního vlastnictví. Jakmile k převodu dojde, předhypoteční úvěr se změní na klasickou hypotéku a byt přejde bance do zástavy.

Tip: Zajímá vás, jak na koupi bytu financovaného hypotékou? Pak vám nesmí ujít náš další článek, ve kterém se dozvíte podmínky pro získání hypotéky. Také vám poradíme , jak správně vybrat a na co se připravit.

Je možné si vzít hypotéku bez zástavy nemovitosti?

Klasickou hypotéku si bez zástavy nemovitosti můžete vzít jen na omezenou dobu ve formě přehypotečního úvěru nebo hypotéky dopředu. Po určité době je ale potřeba jej převést na klasickou hypotéku. Oba druhy hypotéky jsme již zmiňovali v druhé části této série v kapitole na téma hypotéka na nemovitost v exekuci. Pro připomenutí vám však přinášíme shrnutí:

Předhypoteční úvěr není zajištěný nemovitostí. Jeho platnost je obvykle jeden rok a jakmile vyprší, je potřeba jeho refinancování na klasickou hypotéku zajištěnou nemovitostí. Předhypoteční úvěr má také zpravidla danou maximální hodnotu (obvykle do 5 milionů korun). O předhypoteční úvěr můžete požádat po vydražení nemovitosti.

Tip: Přečtete si, jak na hypotéku. Dozvíte se, jak funguje zástavní právo, a na co si dát pozor.

Hypotéka dopředu neboli hypotéka bez nemovitosti spočívá v tom, že si s bankou vyřídíte tento typ úvěru ještě předtím, než budete mít ujasněnou představu o tom, jakou nemovitost si za něj pořídíte. Na to máte obvykle až tři roky a jakmile si nemovitost vyberete, stane se z této hypotéky dopředu klasická hypotéka. Pozor ale, v případě, že byste nemovitost do určené doby nesehnali, hrozí vám vysoké pokuty.

Chystáte se vzít si hypotéku?

Pak se vám budou hodit naše služby.  Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Jak na hypotéku zastavit jinou nemovitost?

Pokud z nějakého důvodu nechcete zastavit nemovitost, na kterou si berete hypotéku nebo třeba hodnota této nemovitosti nestačí, existuje možnost zastavit ji jinou nemovitostí. Ručit můžete domem i bytem, ale musí být určené k bydlení (pokud tedy slouží např. čistě k podnikání, ručit jimi nemůžete). Je to z toho důvodu, že nemovitosti určené k podnikatelským účelům nemají pro banky takovou hodnotu, jako nemovitosti určené k bydlení. K zástavě budete potřebovat také souhlas majitele nemovitosti.

Tip: Potřebujete pomoc s financováním nemovitosti nebo jakýmkoliv jiným problémem týkajícím se vašich financí? Pak se obraťte na našeho partnera Corona Lecta. Proberou s vámi vaše finanční, majetkové i životní cíle a navrhnou promyšlený strategický plán, jak cílů dosáhnout.

Zastavit se dá také rekreační objekt, jako je třeba chata nebo chalupa. Tato nemovitost ale musí být způsobilá k celoročnímu obývání. To znamená, že musí mít popisné číslo, musí k ní být příjezdová cesta, musí mít zavedenou vodu, elektřinu a další nezbytnosti pro celoroční obývání. Další možností ručení je ručení pozemkem. Musí se ale jednat o stavební pozemek.

Tip: Zástavní právo se zdaleka nemusí týkat pouze nemovitostí. A dokonce nemusí vznikat ani na základě smlouvy. Věděli jste, že vám je může nakázat například soud či správní úřad? Přečtěte si proč nepodcenit zástavní právo smluvní.

Na závěr této série bychom rádi připomněli, že rozhodnutí ohledně hypotéky a financování vaší nemovitosti jsou skutečně komplexní a vyžadují zvážení různých faktorů. Každý člověk a jeho situace je jedinečná, a proto je důležité konzultovat s odborníky a dbát na správné právní kroky. Ve světě financí a nemovitostí není nic zcela jednoznačné, a proto se vyplatí požádat o pomoc.

Přečtěte si také první a druhý díl této série.

  1. V prvním díle se dozvíte, jak prodat nemovitost zatíženou hypotékou, jak funguje hypotéka na rekonstrukci, a zda a proč potřebujete k získání hypotéky pojištění nemovitosti.
  2. Ve druhém díle se pak dozvíte o možnostech nebankovní hypotéky a proč se vyplatí nebo naopak nevyplatí. Dále zde naleznete popis toho, jak funguje hypotéka na nemovitost v exekuci, kterou jste získali v dražbě. Zjistíte také, jestli je možné si vzít hypotéku na komerční nemovitost, a jaké jsou případné alternativy. Nakonec se pak můžete podívat na to, jak funguje předčasné splacení hypotéky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024