Orgány činné v trestním řízení: co o nich říká trestní řád?

V trestním řízení figuruje řada subjektů. Orgány činné v trestním řízení jsou ale jen tři – policejní orgán (obvykle Policie České republiky), státní zástupce a soud. Jejich práce provází celý proces od prvních sejmutých otisků prstů až po vězeňskou celu. Jaká je přesně jejich role? To se dozvíte v následujících řádcích.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Policie České republiky

Policie České republiky hraje klíčovou roli v trestním řízení, zejména v jeho počátečních fázích – v tzv. přípravném řízení. Přípravné řízení v trestním řízení zahrnuje vyšetřování trestných činů a shromažďování důkazů před tím, než je případ předán soudu. Celou dobu přitom policie spolupracuje a je pod dohledem státního zástupce.

Cílem této fáze je zjistit, zda došlo k trestnému činu, kdo je za něj zodpovědný a zda existují dostatečné důkazy pro podání obžaloby. Přípravnou fázi lze rozdělit do dvou hlavních fází:

Fáze prověřování

Tato část přípravné fáze začíná, když policie obdrží informace o možném trestném činu a dochází k sepsání záznamu o zahájení trestního řízení. Jejím cílem je zjistit, zda jsou přítomny důvody k zahájení trestního stíhání. Během prověřování dochází k:

  • Shromažďování prvotních informací: Policie sbírá informace o údajné trestné činnosti z různých zdrojů a obstarává si znalecké posudky.
  • Zajištění důkazů: Zajištění prvotních důkazů, jako jsou fotografie, videozáznamy, fyzické stopy apod.
  • Provedení prohlídek a zajištění věcí: Domovní a jiné prohlídky za účelem nalezení a zajištění věcí důležitých pro trestní řízení.

Pokud prověřování ukáže, že existují důvodné podezření z trestného činu, přechází se do druhé části přípravné fáze – vyšetřování.

Zvažujete podání trestního oznámení?

Stali jste se obětí či svědkem trestného činu a zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Fáze vyšetřování

Vyšetřování začíná rozhodnutím státního zástupce o zahájení trestního stíhání. V této fázi jsou shromažďovány a analyzovány důkazy, které budou později použity v soudním řízení:

  • Výslech obviněného: Obviněný je formálně vyslýchán, má právo na přítomnost obhájce a je informován o svých právech.
  • Výslechy svědků a poškozených: Policie vyslýchá svědky a poškozené osoby.
  • Expertizy a znalecké posudky: Policie může přizvat znalce k vypracování odborných posudků, například v oblasti balistiky, forenzní analýzy, psychologických posudků apod.
  • Rekonstrukce činu: Pokud je to nutné, může být provedena rekonstrukce trestného činu za účelem lepšího pochopení průběhu událostí.
  • Opatření omezující osobní svobodu: Podle závažnosti trestného činu a okolností případu může být obviněný vzat do vazby, ale jen ze zákonem stanovených důvodů (např. aby se zabránilo jeho útěku, ovlivňování svědků nebo pokračování v trestné činnosti).

Po shromáždění a zhodnocení všech důkazů je přípravná fáze ukončena a pokud státní zástupce dospěje k závěru, že jsou důkazy dostatečné k prokázání viny obviněného, podá obžalobu k soudu. Tím role policie do jisté míry ustupuje do pozadí a do popředí se dostávají další dva orgány činné v trestním řízení – státní zástupce a soud.

Státní zástupce

Státní zástupce je právník, který pracuje pro státní zastupitelství a zastupuje stát v trestním řízení. Státní zástupci mají širokou škálu povinností a odpovědností od samých počátků trestního řízení až po konečný rozsudek (tedy pokud není řízení zastaveno dříve).

Dozor, řízení a rozhodování v přípravné fázi

Už jsme nastínili, že státní zástupce spolupracuje a dohlíží na práci policie v přípravné fázi. Konkrétně dohlíží na to, aby policie a další vyšetřovací orgány postupovaly v souladu se zákonem a respektovaly práva všech zúčastněných stran. Státní zástupce může policii a dalším orgánům ukládat konkrétní úkoly a pokyny k provedení vyšetřovacích úkonů. Rozhoduje také o umístění obviněného do vazby. Na základě důkazů a informací shromážděných během prověřování pak rozhoduje o zahájení trestního stíhání.

V případě spáchání trestného činu příslušníky Generální inspekce bezpečnostních sborů, BIS, Vojenského zpravodajství, Vojenské policie nebo Úřadu pro zahraniční styky a informace si bere státní zástupce na starost samotnou vyšetřovací funkci, aby byla zajištěna nestrannost a spravedlnost.

Zastupování státu před soudem

Státní zástupce je při soudním řízení protistranou obviněného (obžalovaného), zastupuje veřejný zájem během hlavního líčení, předkládá důkazy a argumenty, které podporují obžalobu a klade otázky svědkům, obviněným a dalším zúčastněným stranám. Přednáší obžalobu i závěrečnou řeč. Může podávat opravný prostředek v neprospěch (ale případně také ve prospěch) obžalovaného, zúčastněné osoby i poškozeného. Na konec hlavního líčení předkládá své závěrečné návrhy, včetně navrhovaného trestu pro obviněného.

Roli státního zástupce posílila od roku 2012 novela trestního řádu, která mu umožňuje navrhovat dohodu o vině a trestu. Předpokládá slib obviněného, že se přizná k trestnému činu a na oplátku navržení mírnějšího trestu ze strany státního zástupce. Dohodu připravuje státní zástupce a musí jí schválit soud. Dochází díky ní k urychlení a zefektivnění trestního řízení a rovněž k úspoře nákladů.

Soud

Soud je klíčovým orgánem, který rozhoduje o vině a trestu obviněného je složený z jednoho nebo více nestranných soudců.

Role soudu v hlavním líčení

Předseda soudu nařizuje hlavní líčení, a to do třech týdnů v případě okresního soudu v prvním stupni nebo třech měsíců v případě krajského soudu v prvním stupni od podání žaloby státním zástupcem.

Tip: Soustava soudů České republiky se může zdát poměrně přehledná a jasná, přesto se ale v souvislosti s ní setkáváme s celou řadou dotazů. Pokud také tápáte, přečtěte si, na který soud se obrátit.

Soud během hlavního líčení projednává důkazy předložené státním zástupcem i obhajobou a zajišťuje, že je hlavní líčení vedeno spravedlivě, a jsou dodržována práva všech zúčastněných stran. Nakonec rozhodne o ukončení nebo pokračování trestního řízení, v závislosti na okolnostech případu některým z následujících způsobů:

  • Vrácení věci státnímu zástupci: Soud může vrátit věc státnímu zástupci, pokud shledá, že v průběhu přípravného řízení došlo ke změně situace. Může se tak stát v případě, kdy se objeví další důkazy nebo dojde k zjištění, že obviněný spáchal další trestné činy.
  • Podmíněné zastavení trestního stíhání: Soud může podmíněně zastavit trestní stíhání, pokud se obviněný se přiznal k trestnému činu, spáchal pouze přečin, nahradil škodu nebo bezdůvodné obohacení a je ochotný splnit určité podmínky stanovené soudem.
  • Narovnání: Soud může schválit narovnání mezi obviněným a poškozeným, pokud se obviněný a poškozený dohodnou na odškodnění nebo jiném vyrovnání a jedná se o přečin.
  • Přerušení trestního stíhání: Soud může přerušit trestní stíhání v určitých situacích, například: pokud je obviněný vážně nemocný a není schopen účastnit se řízení.
  • Odsuzující rozsudek: Pokud soud zjistí, že obviněný je vinen, rozhodne o druhu a výši trestu. To může zahrnovat trest odnětí svobody, peněžitý trest, podmíněný trest, domácí vězení atd.
  • Zprošťující rozsudek: Pokud soud zjistí, že obviněný není vinen nebo nejsou dostatečné důkazy k prokázání viny, obviněného zprostí obžaloby.

Tip: V jaké škále trestů se reálně soudci pohybují a lze predikovat, jaký trest se bude ukládat? To se dozvíte v našem dalším článku.

Shrnutí

Trestní řízení je komplexní proces, v němž hraje klíčovou roli Policie České republiky, státní zastupitelství a soud. Policie se zaměřuje na přípravné řízení, kde provádí prověřování a vyšetřování trestných činů. Státní zástupci dohlížejí na zákonnost a správnost postupu policie, rozhodují o zahájení trestního stíhání a zastupují stát v soudním řízení. Soudy pak nezávisle rozhodují o vině a trestu obviněných na základě shromážděných důkazů a průběhu hlavního líčení. Celý proces je strukturovaný tak, aby zajistil spravedlnost, nestrannost a ochranu práv všech zúčastněných stran.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Podání trestního oznámení

Ocitli jste se situaci, která vyžaduje podání trestního oznámení? Jsme tu od toho, abychom vám pomohli. Spolehlivě ochráníme vaše práva a celý proces vyřídíme za vás. Vše zvládneme rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 8 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ronald Vališ

před 10 měsíců

Využil jsem služeb právnické kanceláře Dostupný advokát při řešení správní žaloby. JUDr. Chlebík žalobu vypracoval rychle a dobře, byl se mnou jako můj právní zástupce u krajského soudu a ve sporu s ČSSZ jsme byli úspěšní. Tímto ještě jednou děkuji za seriózní a kvalitní služby, rád se opět na tuto advokátní kancelář znovu obrátím, bude-li (zobrazit více) třeba. Mohu s důvěrou doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 8 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024