Realitky nemohou sankcionovat zájemce za neuzavření kupní smlouvy

Realitní kanceláře či jiní obdobní zprostředkovatelé nákupu nemovitostí se někdy prostřednictvím svých smluv a v nich zakotvených smluvních pokut snaží přinutit zájemce k uzavření kupní smlouvy na nemovitost. Takové ujednání je ale nezákonné i v případě, kdy není smlouva nazvaná jako zprostředkovací. Těmto nepravostem se postavil Nejvyšší soud.

koupě nemovitosti s realitním agentem
2 minuty čtení

Zákon o realitním zprostředkování výslovně zapovídá do smlouvy o zprostředkování (uzavírané realitní kanceláří) ukládat zájemci o nemovitost (spotřebiteli) povinnost uzavřít smlouvu kupní či o smlouvě budoucí. To se mohou někdy realitní kanceláře snažit obejít tím, že smlouvu označí jiným způsobem a prohlásí, že se na ni dotyčný zákon nevztahuje. I takové jednání je ovšem nepřípustné.

Nejvyšší soud to judikoval ve svém aktuálním rozhodnutí. V rámci posuzované situace projevili zájemci vážný zájem o koupi nemovitosti a zaplatili proto takzvaný rezervační poplatek dle trojstranné rezervační smlouvy mezi kupujícím, prodejcem a zprostředkovatelem. Ke koupi nakonec nedošlo, a to kvůli realitnímu zprostředkovateli, který nezajistil zápis pozemku do katastru nemovitostí, stejně jako nevyřešil problém chybějících přípojek a přístupové cesty. To mu ale nebránilo si po neuskutečnění koupě ponechat onen “rezervační poplatek” ve výši 72 600 korun.

 

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Realitní zprostředkovatel přitom argumentoval tím, že se nejedná o smlouvu dle zákona o realitním zprostředkování, nýbrž o smlouvu nepojmenovanou, která pod uvedený zákon nespadá. Nejde proto o sankci za neuzavření smlouvy, ale o rezervační poplatek, který zapovězen není.

Právní jednání ale nelze posuzovat pouze podle jeho názvu, ale především podle jeho obsahu. Nejvyšší soud proto zahrnul zmíněnou smlouvu o rezervaci pod režim zákona o realitním zprostředkování a potvrdil názor soudů nižší instance, tedy, že realitní makléř je povinen několik desítek tisíc korun vrátit.

Judikát v žádném ohledu neznamená nižší právní jistotu pro prodejce nemovitostí, kteří požadují určitou záruku, že se prodej jejich domu či bytu uskuteční. K tomu i nadále slouží smlouva o smlouvě budoucí, uzavřená mezi budoucím kupcem a budoucím prodejcem, v níž lze sjednat smluvní pokutu a zahrnout do ní například náklady na přípravu smluv a další výlohy, které prodejce s prodejem má.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 7 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Recenze služby

Michaela P.

před 3 roky

Vzhledem k tomu, že pro nás bylo rozhodnutí koupit nemovitost krokem do neznáma, obrátili jsme se na Dostupného advokáta. Byla to ta naprosto nejlepší volba. Provedl nás celým procesem, od rezervace nemovitosti až po poskytnutí úschovy finančních prostředků. Všechny dokumenty ke koupi byly překontrolány, přepracovány a doplněny tak, že jsme je mohli bez obav podepsat. (zobrazit více) Právník Mgr. Svobodný, který se nás ujal, byl vždy připraven obratem zodpovědět všechny naše dotazy, poskytnout rady jak dále postupovat a hlavně vnesl do celé záležitosti pocit jistoty, že bojuje za nás. Až se opět dostaneme do situace, ve které budeme potřebovat právní radu, tak pro nás není jiná volba než Dostupný advokát. Děkujeme.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024