Koupě nemovitosti na Slovensku

Levnější nemovitosti, podobný jazyk i blízkost domovině lákají spoustu Čechů na Slovensko. K tomu navíc přispívá i fakt, že české hypotéky dosahují nepředstavitelných výšin, zatímco na Slovensku je situace lepší. V tomto článku vám proto poradíme, jak na koupi nemovitosti na Slovensku a zisk slovenské hypotéky a podíváme se na zub také slovenskému katastru nemovitostí. Právní stát na Slovensku sice možná bude v určitých turbulencích, katastru by se to však dotknout nemělo.

6 minut čtení

Kapitoly článku

Proč se vyplatí vlastnictví nemovitosti na Slovensku

Slovákům se ne nadarmo říká naši bratři. Ještě nedávno jsme tvořili jeden stát a naše blízkost pokračuje i nadále. Česká a Slovenská kultura je podobná a slovenskému jazyku rozumí téměř každý Čech. Z tohoto důvodu je zřejmé, že na rozdíl od jiných zemí, je integrace do slovenské společnosti pro Čechy velmi jednoduchá. Pokud tedy uvažujte o tom, že si na Slovensku pořídíte dům, přestěhujete se a třeba si zde najdete i práci, neměl by to být větší problém. Ostatně někteří Češi to tak dělají a mnoho Slováků naopak odchází opačným směrem.

Problémové nebude ani pořízení si nemovitost pouze za účelem investice nebo třeba koupě chaty na víkendy. Slovensko je totiž Česku velmi blízko, a tak se nemusíte obávat nekonečného dojíždění (pokud nepojedete po dálnici D1). Z tohoto důvody není zavrženíhodné ani dojíždění za prací do Česka z vašeho nového slovenského domova.

Další podstatnou výhodou jsou slovenské ceny nemovitostí. Slovensko totiž nabízí výrazně dostupnější realitní trh ve srovnání s místní nabídkou. Ceny jsou na Slovensku podstatně nižší než v Česku a například v Bratislavě si pořídíte byt i za zhruba 2/3 toho, co byste dali za srovnatelný byt v Praze.

Nesmíme ale zapomínat ani na nádhernou přírodu, kterou Slovensko nabízí. Můžete si zde užívat hor ve formě Tater, krásných lesů pokrývajících více než třetinu slovenského území a spousty národních parků.

V neposlední řadě je pak velkou výhodou nákupu nemovitosti na Slovensku to, že pravidla jsou pro české občany stejná jako pro Slováky. Z právního hlediska tak pro vás neexistují žádná omezení a vy si můžete pořídit jakoukoliv nemovitost bez nutnosti speciálních povolení, a to včetně lesů, zemědělské půdy či památkově chráněných nemovitostí.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Prodej nemovitostí na Slovensku

Stejně jako u nás, i na Slovensku je nejlepší hledat nabídky nemovitostí na prodej online. K tomu můžete využít specializované portály, jako je např. Nehnutelnosti.sk, Reality.sk, Zoznamrealit.sk nebo Bezrealitky.sk. Dobře vám poslouží také různé obecné nabídkové portály a bazary, jako je Bazar.sk nebo Bazoš.sk. Vyzkoušet můžete také různé facebookové skupiny, jako je skupina Byty, domy, pozemky. Predaj, kupa, prenájom nebo Facebook REALITY, kúpa, predaj, prenájom….

Jak na koupi nemovitosti na Slovensku

Koupě nemovitosti na Slovensku funguje v podstatě úplně stejně jako u nás. V první řadě je třeba si nemovitost důkladně prohlédnout a seznámit se se všemi jejími vadami a nedostatky a to nejen ve fyzické podobě, ale i v té právní.

Náhled do slovenského katastru nemovitostí

K tomu vám poslouží výpis ze slovenského katastru nemovitostí neboli list vlastnictví. V tom se dozvíte veškeré právní informace o nemovitosti, jako jsou případné exekuce, věcná břemena, zástavní práva apod.

Tento výpis získáte na katastrálním úřadě příslušné obce kde se nemovitost nachází, na Úradu geodézie, kartografie a katasra Slovenskej republiky nebo na jakékoliv pobočce Slovenské pošty. Za výpis zaplatíte 8 eur.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše, co potřebujete vědět o českém katastru nemovitostí.

Rezervační a kupní smlouva

V případě, že se rozhodnete nemovitost koupit, podepíšete s majitelem či realitní kanceláří rezervační smlouvu a zaplatíte rezervační poplatek ve výši 3-5 % z celkové ceny nemovitosti. Tato smlouva vám zaručuje, že prodávající již nebude nemovitost dále nabízet a to ani v případě, že by dostal lepší nabídku. Prodávajícímu zase zaručuje, že nemovitost skutečně koupíte a v případě, že byste nemovitost nekoupili, získá prodávající rezervační poplatek jako pokutu za nedodržení smlouvy.

Jakmile si zajistíte financování, můžete přistoupit k podpisu samotné kupní smlouvy. Její podobu upravuje slovenský občanský zákoník a stanovuje její povinné součásti. Těmi jsou:

  1. Předmět smlouvy – tedy identifikace nemovitosti;
  2. Cena nemovitosti a způsob úhrady;
  3. Informace o prodávajícím a kupujícím – jméno a příjmení, rodné číslo, datum narození, trvalé bydliště, rodinný stav, státní občanství;
  4. Výčet práv a povinností obou stran;
  5. Místo a datum uzavření smlouvy a podpisy obou stran.

Tip: Kupní smlouvu si raději nechte sepsat nebo zkontrolovat od zkušeného advokáta. Naši advokáti to zvládnou do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Návrh na vklad do slovenského katastru nemovitostí

S podepsáním kupní smlouvy se ale ještě nestáváte oficiálním vlastníkem nemovitosti. Následuje totiž ještě přepis vlastnických práv v katastru nemovitostí. Návrh na vklad vlastnických práv je třeba podat u příslušného katastrálního úřadu, kde se nemovitost nachází. Společně s návrhem podáte také kupní smlouvu. V případě, že kupujete byt v bytovém domě, musíte předložit také potvrzení od správce nemovitosti, kterým dokazujete, že má jeho bývalý vlastník vyrovnané všechny závazky vůči správci bytu (tedy, že např. nemá nedoplatky na energiích).

Za návrh na vklad zaplatíte 66 eur v případě standardní lhůty na vyřízení trvající 30 dnů nebo 266 euro pro zrychlené řízení ve lhůtě 15 dní. Návrh můžete podat také online. V tomto případě zaplatíte pouze 33 eur za standardní lhůtu a 133 za zrychlené řízení.

Tip: Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Jak vypadá a funguje katastr nemovitostí Slovenské republiky

Stejně jako v ČR, i slovenský katastr nemovitostí představuje veřejný registr obsahující geometrické určení, soupis a popis nemovitostí a údaje o právech k nim. Jeho podoba a funkce je přitom velmi podobná českému katastru nemovitostí.

Nahlížení do slovenského katastru nemovitostí je možné online skrz Portál elektronických služieb katastra nehnuteľností. K dispozici je vám přehledná mapa a systém vyhledávání konkrétních nemovitostí. List vlastnictví můžete také pořídit online, a to zadarmo. Takový dokument ale není použitelný k právním úkonům. Pokud byste výpis potřebovali k právním úkonům, je potřeba si ho nechat vystavit na katastrálním úřadě nebo jakékoliv pobočce Slovenské pošty za poplatek ve výši 8 euro.

Hypotéka na slovenskou nemovitost

Získat hypotéku na nemovitost na Slovensku bude složitější než u nás. Klasickou českou hypotéku si totiž na nemovitost nacházející se na Slovensku nevezmete. Nemovitostí nacházející se v zahraničí totiž nelze ručit. Máte tedy dvě možnosti:

Hypotéka se zástavou jiné nemovitosti

Českou hypotéku si můžete vzít pouze v případě, že vlastníte na území ČR nemovitost určenou k bydlení, kterou můžete bance zastavit. Nemusíte být vlastníkem této nemovitosti, ale musíte mít schválení vlastníka k zástavě. Tuto možnost nenabízí všechny banky. Co však většina bank nabízí, je tzv. americká hypotéka, u které není třeba dokládat její účel. Je však potřeba počítat s tím, že její podmínky nejsou tak výhodné jako u klasické hypotéky.

Hypotéka od slovenské banky

Lepším řešením bude hypotéka od slovenské banky. Tu si mohou vzít u většiny bank i Češi bez ohledu na to, zda pobírají příjem v ČR nebo na Slovensku. Podmínky pro získání hypotéky se ale od těch českých liší – v případě slovenské hypotéky nesmí celková suma vašich splátek překročit 60 % z vašeho celkového čistého měsíčního příjmu po odečtení životního minima. Maximální úvěrový strop je pak stanoven na osminásobek čistého příjmu za rok. Od banky získáte 80-90 % z celkové ceny nemovitosti a zbytek musíte zaplatit rovnou ze své kapsy. Velkou motivací pro slovenskou hypotéku by mohlo být také to, že nabízí mnohem výhodnější úrokové sazby v porovnání s českými hypotékami.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jiří Vlach

před 1 rokem

Potřebovali jsme poradit a sepsat smlouvu na výměnu bytů. Smlouva, po dodání potřebných podkladů byla to třech dnů napsána, a pak kancelář zařídila i podání dokumentů na katastrálním úřadu. Všech proběhlo rychle a bez problémů. Vynikající přístup a mohu jen chválit. Děkujeme.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Anna Marková

před 3 roky

Já osobně jsem člověk, který neví o smlouvách a „právnických“ věcech zhola nic. Naštěstí pro mě je tu služba Dostupný advokát! Potřebovala jsem vypracovat darovací a podnájemní smlouvu na družstevní byt. V DA vše vyřídili bezproblémově, rychle a k tomu si za práci řekli rozumnou cenu. Pokud jste neznalec jako já a chcete mít smlouvy (zobrazit více) v pořádku, doporučuji Vám se na Dostupného advokáta obrátit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024