Příběh klienta Jindřicha Krčmáře – rezervační smlouva na byt

Koupě nemovitosti nemusí vždy proběhnout hladce. Spíše je dobré počítat s tím, že se něco může zadrhnout. Například podpis rezervační smlouvy a zaplacení rezervačního poplatku. Přesvědčil se o tom i náš klient Jindřich Krčmář.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to rezervační smlouva

Rezervační smlouva slouží k tomu, aby zajistila závazek obou stran při nákupu nemovitosti. Základním účelem této smlouvy je zaručit, že kupující skutečně nemovitost zakoupí a že prodávající ji naopak neprodá jinému zájemci, a to i v situaci, kdy by se objevila výhodnější nabídka.

Součástí smlouvy je také rezervační poplatek, který působí jako záruka pro prodávajícího. V případě, že kupující od nákupu odstoupí, poplatek propadá jako kompenzace prodávajícímu. Jestliže k transakci dojde, poplatek se započítává do celkové ceny nemovitosti.

Plánujete koupi nemovitosti?

Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis, včetně rezervační smlouvy. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Součásti rezervační smlouvy

Rezervační smlouva nemá zákonem daný obsah, přesto ale existují části, které by měla vždy obsahovat. Jedná se o:

  1. Specifikaci nemovitosti: V této části by měly být uvedeny podrobnosti o nemovitosti, která se má prodat. To zahrnuje adresu, katastrální údaje, výměru pozemku, popis staveb a dalších specifických vlastností nemovitosti.
  2. Specifikaci dalších předmětů prodeje: Jestliže k nemovitosti náleží další stavby, vybavení nebo příslušenství (jako například garáž, zahradní nábytek či kuchyňské spotřebiče), je vhodné je specifikovat v rezervační smlouvě.
  3. Kupní cenu: Smlouva by měla jasně stanovit cenu, za kterou kupující nemovitost kupuje. Měla by také obsahovat informace o tom, zda je cena konečná nebo zda mohou nastat dodatečné náklady spojené s převodem nemovitosti.

Tip: Při koupi bytu nebo domu nejde o malé peníze. Často musíte investovat celoživotní úspory, nebo se s hypotékou zadlužit na dalších 30 let. Přečtěte si proto, na co si dát pozor při koupi nemovitosti.

  1. Způsob uhrazení kupní ceny: Tento bod specifikuje, jakým způsobem a v jakých termínech má být kupní cena zaplacena. Může zahrnovat údaje o zálohových platbách, případných splátkách, rezervační záloze či o použití úvěru (např. hypotéky).
  2. Délku platnosti rezervační smlouvy: Zde se stanovuje, jak dlouhou má smlouva platnost, tedy do kdy musí být uzavřena kupní smlouva. Po uplynutí této doby může být rezervační smlouva buď prodloužena, nebo zaniká bez dalších nároků.
  3. Podmínky a následky odstoupení od smlouvy či její zrušení: V tomto bodě by měly být uvedeny podmínky, za kterých je možné od smlouvy odstoupit (např. nesplnění podmínek financování, objevení právních vad nemovitosti atd.), a následky takového odstoupení pro obě strany, včetně případného vracení rezervačního poplatku.

Tip: Rezervační smlouva je typem smlouvy o smlouvě budoucí. Jaké další typy máme, a jak na ně, se dozvíte v našem článku.

Příběh z praxe

Pan Krčmář na podpis rezervační smlouvy sice nespěchal, ale přesto došlo k problémům. Realitní kancelář, přes kterou pořizoval byt, slíbila v rezervační smlouvě na byt něco, co nemohla splnit. Kdo by čekal omluvu a nápravu, hodně by se zmýlil. Panu Krčmářovi pomohla až naše služba. Jak konkrétně?

„Právní služby Dostupného advokáta mohu vřele doporučit. V mém případě šlo o spornou situaci, do které jsem se dostal s realitní kanceláří a prodávajícím nemovitosti. Realitní kancelář i prodávající porušili rezervační smlouvu a odmítali akceptovat můj požadavek na vrácení rezervačního poplatku. Ve smlouvě o rezervaci prodávající totiž mimo jiné prohlásil, že prodá spoluvlastnický podíl parcely, na které se nemovitost nachází, přestože se brzy ukázalo, že on ani společnost vlastníků ve vlastnictví zmíněnou parcelu nemají.

Na základě tohoto jsem neměl dále zájem nemovitost koupit, protože můj plán byl od začátku takový, že koupím nemovitost jedině s příslušnými pozemky resp. spoluvlastnickými podíly. Podle jejich názoru totiž nešlo o dostatečně závažná porušení smlouvy o rezervaci, nemovitost tudíž musím koupit, nebo si rezervační poplatek ve výši zhruba 5 % ceny nemovitosti ponechají. Díky konzultacím a později i díky právnímu zastoupení v případu se podařilo spor uzavřít dohodou bez následného dlouhého soudního sporu. Protistrana mi tedy nakonec vrátila rezervační poplatek a zaplatila alespoň symbolické odškodnění za způsobenou újmu. Bez pomoci ze strany Dostupného advokáta bych s největší pravděpodobností k žádné dohodě s protistranou nedospěl.“

Klienta jsme v první fázi ujistili, že je v právu a protistrana jednoznačně porušila smlouvu. Zároveň jsme ale doporučili řešit věc smírně, protože se tak vyhne úmornému soudu s možným překvapivým výsledkem. Na náš tlak protistrana nakonec reagovala pozitivně a kromě rezervačního poplatku nahradila i vzniklou škodu.

Tip: Přečtěte si, jaké jsou principy náhrady škody, na co máte nárok a jak jej uplatnit.

Koupě bytu začíná už podpisem rezervační smlouvy. Z naší zkušenosti víme, že řada lidí tento dokument podceňuje. Jak je vidět v příběhu pana Krčmáře, rozhodně se to nemusí vyplatit. Proto jsme pro vás připravili podrobný návod, na co si při koupi nemovitosti dát pozor v našem e-booku 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika.

Na co dalšího dát pozor

Koupě nemovitosti je významný proces, obvykle se totiž jedná o milionové částky, a proto je třeba si vše pořádně rozmyslet a ohlídat. Kromě rezervační smlouvy se proto nezapomeňte zaměřit na tyto body:

  1. Právní stav nemovitosti: Zkontrolujte, zda je nemovitost právně “čistá”, tj. zda na ní neváznou žádné exekuce, zástavní práva nebo jiná omezení. Je také důležité ověřit, že prodávající je opravdu vlastníkem nemovitosti a má právo ji prodat.

Tip: Plánujete koupi bytu v exekuci? Přečtěte si jak postupovat a co si ohlídat.

  1. Fyzický stav nemovitosti: Důkladně prověřte fyzický stav nemovitosti. To zahrnuje stav stavební konstrukce, elektroinstalace, vodovodního a kanalizačního systému, topení, oken, dveří atd. Rozhodně se vyplatí investovat do kontroly od odborníka, který odhalí případné skryté vady.
  2. Lokalita: Zvažte, zda lokalita odpovídá vašim potřebám co do dopravní dostupnosti, občanské vybavenosti (školy, školky, obchody), klidu a bezpečí. Nezapomeňte zjistit také plánované změny v oblasti, jako jsou nové stavební projekty nebo změny v územním plánu, které mohou ovlivnit budoucí hodnotu nemovitosti.
  3. Finanční aspekty: Ujasněte si, jaké budou celkové náklady spojené s koupí nemovitosti a následným provozem.
  4. Smlouva: Je nezbytné, aby byla kupní smlouva jasná, kompletní a obsahovala všechny důležité aspekty, jako jsou přesná specifikace nemovitosti, cena, termíny a podmínky převodu. Nebojte se požádat o pomoc Dostupného advokáta, abyste si byli jisti, že smlouva je správně formulována a neobsahuje pro vás nevýhodné podmínky.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tereza Skříčilová

před 3 roky

Služeb Dostupného advokáta jsem využila dvakrát, a to vždy v souvislosti s nájemní smlouvou. Poprvé z pohledu nájemce – chtěla jsem znát názor právníka na danou smlouvu, zdali není potřeba nějakou formulaci vyjmout/dodat, apod. Podruhé z pohledu pronajímatele – chtěla jsem sestavit nájemní smlouvu na míru. V obou případech byla komunikace velmi příjemná, rychlá, s (zobrazit více) dostatečným prostorem na dotazy a ve výsledku opravdu splňující veškeré mé představy. V neposlední řadě oceňuji, že jsme vše vyřešili bez problémů on-line a nemusela jsem nikam docházet. Nenapadá mě nic, co bych vytkla. V případě dalších právních otázek se na ně určitě opět obrátím.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Ryčl

před 6 měsíců

Super, pomohli mi s koupí bytu na jedničku. Doporučuji

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024