Špatné zkušenosti s půjčovnami aut? Nenechte si je líbit!

Vlastnit auto již pro mnohé není ideálním řešením a jeho využívání se čím dál tím častěji řeší formou různých carsharingů, operativních leasingů či nájmu. Tento trend oslovil také některé naše klienty a příběh jednoho z nich vám přinášíme. Máte-li s podobnou službou rovněž neblahou zkušenost, obraťte se na nás.

půjčení auta, driveto
3 minuty čtení

Pan Jiří se zaregistroval jako klient carsharingové společnosti. Plánoval si ovšem pronajmout auto hned na několik týdnů. První překvapení zažil, když si přečetl předávací protokol, který nesvědčil o dobrém technickém stavu vozidla. Auto mělo najeto více než 80 000 km, na řadě míst bylo poškozeno, interiér auta nasvědčoval, že má rovněž to nejlepší za sebou. Bohužel v průběhu provozu se ukázalo, že technický stav vozidla odpovídal jeho vzhledu. Auto muselo již po měsící na výměnu brzdových destiček, sedřených stěračů, infotaiment přestal fungovat a objevily se i jiné nedostatky. Pan Jiří také zjistil, že musí průběhu užívání vozu podstoupit technickou kontrolu, kterou mu společnost k jeho údivu vyúčtovala. Auto nakonec nebylo možné v průběhu nájmu po několik dní používat.

Tip: Chcete půjčit auto kamarádovi, nebo naopak potřebujete vozidlo na víkend či delší dobu? Na první pohled banální situace, že? Smlouva o pronájmu auta v sobě ale skrývá rizika, která vás ve finále mohou připravit o nervy a nemalé obnosy peněz. V našem dalším článku odhalíme nejčastější chyby, na které naši klienti při podpisu smlouvy zapomněli.

Při této příležitosti se navíc ukázalo, že měl vůz sjeté pneumatiky. Požadavek klienta na jejich výměnu ovšem carsharingová společnost překvapivě odmítnula. Podle kontaktovaného pneuservisu ale vozidlo s tímto stavem pneumatik neposkytovalo uživatelům na silnici potřebné bezpečí a mohlo ohrožovat i další účastníky provozu.

Další technické závady  potkaly pana Jiřího v průběhu užívání vozidla: například když přestal fungovat systém ozvučení a jeho spojení s mobilním telefonem. Pracovník servisu jen pokrčil rameny a řekl, že oprava bude dlouhá, protože se jedná o zásadní vadu automobilu.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Rozčarování čekalo klienta i po vrácení auta. Společnost mu bez jakékoliv konzultace svévolně oznámila, že si naúčtuje dobu podnájmu o několik týdnů delší, což odůvodnila údajnými nutnými opravami vozu a obdobím, kdy jej nemohla dále pronajímat. Auto nebylo nijak významně poškozeno ani nabouráno. Přesto trvala oprava víc než dva týdny. Jinými slovy si tak společnost za prostředky z kauce klienta opravila poškozený vůz, který mu dala původně do nájmu a navíc si ještě k době nájmu přidali další dobu. To je rozhodně “zajímavý” bussiness model.

Celé se to mohlo přihodit díky tomu, že technik panu Jiřímu odmítl vydat předávací protokol s vyznačením všech poškození. Ačkoliv přijel téměř tři hodiny před zavíračkou, na technika čekal další hodinu. Když přišel, údajně byl velmi zaneprázdněn jinou situací a odmítl klientovi zmíněný předávací protokol vydat. Tuto chybu prosím neopakujte a trvejte na detailním předávacím protokolu, jinak se nebudete stačit divit.

V návaznosti na to mu společnost odmítnula vrátit kauci a navíc po něm požadovala další sumu ve výši téměř 12 000 korun za zmíněné opravy. Ty zahrnovaly mimo jiné i koupi a výměnu sjeté pneumatiky, což byl úkon, který klient sám požadoval už o mnoho týdnů dříve, aby se v autě cítil bezpečně. Poskytovatel služby mu chtěl naúčtovat i zajištění STK, což byl krok, který je z hlediska provozu vozidla nezbytný a má ho zajistit primárně majitel vozu, nikoliv jeho dočasný smluvní uživatel.

Pan Jiří nabídl zaplacení nájemného za auto o deset dní déle, než byla reálná délka. Odmítnul ale započtení vratné kauce a placení dalších peněz na opravu vozidla, které bylo ve špatném technickém stavu již při započetí podnájmu. Pomohli jsme mu sepsat předžalobní výzvu, která nakonec přispěla k oboustranně přijatelné dohodě.

Doporučujeme tedy následující:

  • Před převzetím vozu důkladně zkontrolovat.
  • Před převzetím automobilu trvat na odstranění všech nedostatků – i sebemenších škrábanců či poškození interiéru.
  • Trvat na doložení servisní knihy s vyznačením všech oprav, kterými auto prošlo před převzetím.
  • Pořídit si detailní fotodokumentaci vozu a vše detailně zavést do protokolu o převzetí vozidla.
  • Auto nepředávat pokud vám pracovník nevydá detailní předávací protokol s vyznačením všech závad.
  • Pořídit si detailní dokumentaci vozu.

Máte-li se službou půjčování aut podobně špatné zkušenosti, případně se nyní přímo “dohadujete” o zaplacení určitých částek, obraťte se na nás. Rádi vám s řešením této nemilé situace pomůžeme.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024