Občanky s čipy a eDoklady: jak se liší a v čem se vyplatí?

Digitalizace prostupuje všechny oblasti našeho života. V oblasti identifikace občanů jsme již několik významných pokusů zaznamenali. Ať už šlo o různé dílčí formy typu elektronických podpisů či bankovní identity. Nyní ale mají všichni občané možnost se prokazovat klasickou občankou u sebe v mobilu. Jak tato aplikace bude fungovat v konkurenci klasických občanských průkazů a ovlivní nějakým způsobem jejich platnost?

občanský průkaz, eDoklady
5 minut čtení

Kapitoly článku

Nový elektronický doklad není eObčanka

Základní poznatek, který mohl zmást ty, kteří se v lednu snažili stáhnout si a využívat nový elektronický doklad byl, že se nejedná o aplikaci eObčanka. To mnoho lidí popletlo a také z toho vyplynuly některé reakce, že je systém složitý a nefunkční.

Matoucí jsou ale pouze názvy. Pod názvem eObčanka si stáhnete starou aplikaci z roku 2018, Ta podle svého popisku slouží k elektronické identifikaci a autentizaci držitelů občanských průkazů vydaných po 1. 7. 2018 vůči online službám a portálům poskytovaných veřejnou správou. Pro její řádné fungování je ale potřeba propojit počítač či mobilní zařízení s čtečkou občanských průkazů. Celé fungování se tím poněkud komplikuje.

Jako eObčanka se také obecně označuje nový typ občanského průkazu, obsahující čip. Ten lze využívat k identifikaci pomocí čtečky čipových karet zabudované ve vašem počítači, nebo zakoupené v elektro obchodě.

Tento typ občanky nyní vydávají úřady namísto původních plastových kartiček. Při předávání vybaví občany kódy IOK a DOK.

Tip: Vybaví-li vás úřady orginální plastovou kartičkou eObčankou s čipem, dostanete (či si zvolíte) také dva osobní kódy IOK a DOK.

Identifikační osobní kód (IOK) je něco jako PIN k vaší eObčance. IOK má 4 až 10 čísel. Bude se vám hodit, když se budete přihlašovat do Portálu občana nebo do jiných propojených portálů. Pozor, splést se můžete jenom třikrát, pak musíte použít deblokační osobní kód. Podrobné informace najdete na infowebu Identita občana.

Deblokační osobní kód (DOK) se vám bude hodit, když zapomenete nebo třikrát špatně zadáte identifikační osobní kód. DOK má 4 až 10 čísel a funguje podobně jako PUK na vaší SIM kartě k telefonu. Podrobné informace najdete na infowebu Identita občana.

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku?

Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Jaké doklady a dokumenty potřebujete vzít pro pořízení eObčanky?

  • Pokud se jedná o první občanský průkaz, předkládá se rodný list nebo cestovní pas. V odůvodněných případech lze vyžadovat i osvědčení o státním občanství.
  • Jestli si žádáte o nový občanský průkaz proto, že vám bude končit platnost, přineste k žádosti dosavadní občanský průkaz.
  • V případě ztráty nebo odcizení občanského průkazu doložte coby doklad totožnosti cestovní pas, řidičský průkaz nebo rodný list.
  • Fotografii nepotřebujete, vyfotí vás na místě.

Standardní doba na vydání eObčanky je 30 dnů, ale obvykle bývá připravena k převzetí dříve. Nejrychlejší lhůta pro vydání eObčanky je do 24 hodin v pracovních dnech s převzetím dokladu na pracovišti Ministerstva vnitra. eObčanka může být vydána i ve lhůtě do 5 pracovních dnů a převzít ji můžete na pracovišti Ministerstva vnitra nebo na úřadě, kde jste podali žádost o vydání občanského průkazu..

Kolik zaplatím za eObčanku?

Pokud vám končí platnost dosavadního občanského průkazu za méně než 6 měsíců, můžete požádat o bezplatnou výměnu eObčanky.

Jestliže potřebujete pomoci s odblokováním IOK a DOK od obecního úřadu obce s rozšířenou působností, zaplatíte 100 Kč za poskytnutí součinnosti.

Jaký je rozdíl mezi občanským průkazem s čipem a eObčankou?

Na občanský průkaz s čipem, který se vydával do 30. 6. 2018, jste si mohli nahrát jen kvalifikované certifikáty pro elektronický podpis a autentizační certifikáty. Oproti tomu eObčanka už umí i ověřit vaši totožnost na propojených portálech veřejné správy, když si chcete něco vyřídit online. Pokud máte původní občanský průkaz s čipem a chtěli byste si ho vyměnit za eObčanku, můžete si o výměnu bezplatně zažádat.

K čemu jsou dobré eDoklady?

Vraťme se ale zpět ke zbrusu nové aplikaci, tedy k eDokladům. Tato aplikace funguje od ledna 2024 a využívá pro primární identifikaci některou z již fungujících identifikací typu bankovní identita. Po stažení aplikace se tedy stačí připojit prostřednictvím této již zavedené identity a není třeba žádných dalších přídavných zařízení. Aplikace si pak vaši identitu sama propojí s vaší občankou a de facto ji stáhne do mobilu.

K čemu nás aplikace eDoklady opravňuje?

Aplikace lidem umožní prokazovat svou totožnost prostřednictvím mobilního telefonu. Existuje přitom několik variant prokázání totožnosti – od odhalení plné identity zahrnující jméno, narození, bydliště či rodinný stav až po úsporné varianty, kdy například mladě vypadající slečna může v baru po objednání alkoholického koktejlu prokázat, že jí už bylo osmnáct. To, jak se jmenuje a kde bydlí, se už ale objevovat barmanovi nemusí.

Digitální průkaz také umožní kopírování údajů do různých forem, ať už jde o on-line nákupy, anebo rezervaci letenek.

Tip: Mnozí z nás mají ještě stále na paměti povinnost stále u sebe nosit občanský průkaz, a proto bez něj ven nikdy nevycházejí. To ale již řadu let neplatí a nikdo nesmí být z důvodu nepředložení občanského průkazu sankcionován. Při jaké příležitosti a komu je třeba prokazovat svou totožnost a jakým způsobem tak lze učinit? To se dozvíte v našem dalším článku.

Kdy bude aplikace naplno fungovat?

Od ledna by měly elektronické doklady akceptovat ústřední orgány státní správy, tedy například ministerstva, Český telekomunikační úřad, Český statistický úřad nebo Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. My jsme ji vyzkoušeli na Ministerstvu práce a sociálních věcí a vše fungovalo bez problémů. Již nyní se mohou dobrovolně k akceptaci aplikace přihlašovat některé obce.

Tip: V patnácti se na něj nemůžeme dočkat, pak ale nadšení upadá a jedná se čistě o povinnost. Řeč je o občanském průkazu. Ten sice nemusíme mít nutně u sebe, ale rozhodně ho musíme vlastnit. My se v našem dalším článku podívali na to, k čemu je vlastně občanský průkaz dobrý, jak a kde ho vyřídit a kolik za něj zaplatíte. Kromě toho vám také poradíme, co dělat v případě ztráty či odcizení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024