Aplikace místo občanky i plné moci: jak to funguje?

Místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš společně s Digitální a informační agenturou představil v nedávném období několik výsledků jejich spolupráce, které mají zpříjemnit a zjednodušit život občanům a učinit komfortnější jednání na úřadech. Novinky se týkají jednak již dlouho slibované občanky v mobilu a také takzvaného registru plných mocí. Jak vše bude fungovat?

identifikace mobilem
5 minut čtení

Kapitoly článku

eObčanka namísto plastových kartiček

Mobilní telefon reprezentuje a zastupuje v současné době již celou řadu nástrojů. Je to nejenom hlasový a textový komunikátor, ale také třeba mapa, banka, zpravodajství, televizní obrazovka, platební nástroj či cvičební trenér. Funkcí existuje ohromné množství, takže využití mobilu pro identifikaci či chcete-li náhradu občanského průkazu se nabízelo už delší dobu.

Pirátští poslanci proto představili aplikaci eDoklady, která by měla nastartovat provoz v lednu 2024. EDoklady budou fungovat jako jiná mobilní aplikace, kterou si občan stáhne a zaregistruje se. K dispozici je její varianta pro platformu Android i iOS. Výhodou při jejím používání ale je, že si může každý navolit, jaké údaje chce o sobě sdělovat ve chvíli, kdy ho někdo kontroluje.

Velmi často jde totiž při kontrole pouze o jméno a není nutné znát věk. Nebo naopak je třeba osvědčit věk vyšší než 18 let a v takovou chvíli zase není třeba sdělovat bydliště.

Další výhodu přináší v zásadě neomezené fungování. Pokud občané používají pouze současnou plastovou kartičku, je třeba se při její ztrátě vypravit na správný úřad, zaplatit pokutu a čekat na vystavení kartičky nové. V případě ztráty mobilu bude stačit aplikaci deaktivovat.

K prvotnímu ověření identity uživatele bude stačit otisk prstu či zobrazení obličeje na kameru.

Konzervativnější jedinci, kterým mobilní aplikace nevyhovuje, případně ani nevlastní chytrý telefon, se nemusí bát, že by je nyní při každé kontrole totožnosti odvezla policie na služebnu. Plastové kartičky budou totiž fungovat i nadále.

Čelíte právnímu problému, který je nad vaše síly a nespadá do žádné z našich právních služeb?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Kdy bude možné se eObčankou prokazovat?

Nastartování provozu v lednu ale neznamená, že budeme moci okamžitě plastové kartičky zahodit. I úřady si na přítomnost eDokladů budou zvykat postupně. Například Policie ČR, což je asi pro fungování této platformy klíčové, začne akceptovat tento typ dokladů od července 2024. To platí také pro finanční úřady, kraje či například soudy. Hned v lednu ale budou občané svou identitu prokázat elektronickou formou například u Českého telekomunikačního úřadu a jiných ústředních orgánů státní správy. U soukromých společností, jako jsou banky, případně třeba na poště se prokážete eObčankou od ledna 2025.

Tip: Dostat se do kontaktu a možná i do potyčky s policistou či strážníkem se může přihodit komukoliv – nemusíte být zrovna ekologický aktivista, který se právě přilepil k silnici. Jak se liší pravomoci policistů a strážníků a jak je od sebe vlastně rozeznat? Tomu se věnujeme v našem samostatném článku.

Platnost v rámci Evropské unie

Pro cestování do zemí Evropské unie a prokazování totožnosti na tomto území, bude i nadále zapotřebí klasická kartička, případně třeba pas. V budoucnu zde bude fungovat takzvaná eWallet, která by měla být s eDoklady kompatibilní. Na tuto variantu si ale občané EU ještě několik let počkají.

Registr plných mocí

Dalším projektem, který by měl posunout úroveň českého eGovernmentu více do budoucnosti, je Registr zastupování. Ten nedávno představil místopředseda vlády pro digitalizaci Ivan Bartoš.

Doposud bylo při zastupování v úředních jednáních potřeba vždy fyzicky předložit plnou moc (v některých případech i úředně ověřenou), která doložila právo jednat za někoho jiného. To by měl Registr zastupování změnit. Registr zastupování umožní využívat v podstatě digitální plnou moc. Vznikne tak centrální databáze, v níž budou plné moci v digitální podobě uloženy a do níž budou moci všechny úřady nahlížet a ověřovat si zde jejich platnost.

Tyto digitální plné moci budou platit až do svého odvolání, takže pokud někdo využívá zastoupení opakovaně, po dobu několika let, nebude muset myslet na platnost či obnovení plné moci a především na to, aby měl příslušné lejstro opatřené razítkem u sebe. Bude stačit na digitální plnou moc poukázat a úředník si ji v databázi vyhledá.

Tip: Plná moc je velmi užitečný nástroj, který se vám může hodit třeba při prodeji vozidla, vyzvedávání pošty, jednání s úřady či přepisování energií. Váháte, zda lze použít jeden vzor pro všechny uvedené případy a co konkrétně musí plná moc obsahovat? Připravili jsme pro vás přehledný návod, který vše zodpoví.

Klíčový je ale také způsob tvorby digitální plné moci. Pokud by totiž pro její vytvoření bylo nutné přinést papírovou a notářem ověřenou plnou moc na obecní úřad, kde by ji zaregistrovali do databáze, byla by taková služba spíše k pláči. Nic takového ale nehrozí. Digitální plnou moc půjde vytvořit elektronicky, stačí k tomu jen využívat identitu občana a ověřit totožnost například prostřednictvím mobilního bankovnictví či čtečky občanských průkazů. Následně se vyplní jednoduchý formulář, kam se zadá jméno zastupovaného a zastupujícího a pro jakou oblast či úkon se plná moc vystavuje. Jednotlivé úřady začnou využívat registr postupně, zpočátku bude tedy třeba ověřit, zda se k němu daná instituce již připojila, či ne.

Systém bude fungovat nejenom pro fyzické osoby, ale pochopitelně také pro obchodní společnosti, které využívají plných mocí k zastoupení často na denní bázi.

Stejně jako u eDokladů se nemusejí lidé bát, že papírové plné moci skončí. Pokud komukoliv elektronická forma nevyhovuje, pak si i nadále vystačí s vytištěnou plnou mocí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024