Občanský průkaz

V patnácti se na něj nemůžeme dočkat, pak ale nadšení upadá a jedná se čistě o povinnost. Řeč je o občanském průkazu. Ten sice nemusíme mít nutně u sebe, ale rozhodně ho musíme vlastnit. My se v tomto článku podíváme na to, k čemu je vlastně občanský průkaz dobrý, jak a kde ho vyřídit a kolik za něj zaplatíte. Kromě toho vám také poradíme, co dělat v případě ztráty či odcizení.

7 minut čtení

Kapitoly článku

K čemu je občanský průkaz

Občanský průkaz je povinným průkazem totožnosti, který slouží primárně k identifikaci občanů ČR. Musí ho mít až na výjimky každý občan starší 15 let s trvalým pobytem na území České republiky. Je ale možné vydat ho na žádost i osobě mladší 15 let. V těchto případech se vydává zejména jako náhrada cestovního pasu v rámci státu Evropské unie. Osoba, která je omezena na svéprávnosti občanský průkaz mít nemusí.

V současnosti se již vydávají jen občanské průkazy, které jsou strojově čitelné a mají biometrické údaje (konkrétně se jedná o zobrazení obličeje a otisky prstů). To, zda je i váš průkaz strojově čitelný, poznáte podle toho, že je na přední straně v levém horním rohu vytištěný kód země (tedy cz) na modrém obdélníku v kruhu s dvanácti žlutými hvězdami a na zadní straně je symbol biometrických údajů.

Nenašli jste odpověď na vaši otázku?

Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

Jak a kde si vyřídit občanský průkaz

O občanský průkaz můžete požádat u jakéhokoliv obecního úřadu s rozšířenou působností nebo u úřadu městské části Prahy 1 až 22. Hotový průkaz si pak vyzvednete na tom stejném místě, kde jste podávali žádost. Pokud máte zájem o vydání OP ve zkrácené lhůtě, pak můžete podat žádost také přímo u Ministerstva vnitra.

K vydání úplně prvního občanského průkazu budete muset předložit rodný list nebo cestovní pas se strojově čitelnými údaji a biometrickými údaji. Pokud jste nabyli české občanství a žádáte zde o vydání OP, pak budete potřebovat rodný list a doklad o státním občanství ČR. Pokud se jedná o váš druhý nebo další občanský průkaz, pak vám bude stačit předložit váš dosavadní doklad. Pokud ho předložit nemůžete (např. z důvodu odcizení nebo ztráty), musíte předložit rodný list nebo jiný průkaz totožnosti (např, cestovní pas nebo řidičský průkaz). Fotografii s sebou už většinou mít nemusíte, jelikož vás vyfotí přímo na místě.

Tip: Mnozí z nás mají ještě stále na paměti povinnost stále u sebe nosit občanský průkaz, a proto bez něj ven nikdy nevycházejí. To ale již řadu let neplatí a nikdo nesmí být z důvodu nepředložení občanského průkazu sankcionován. Při jaké příležitosti a komu je třeba prokazovat svou totožnost a jakým způsobem tak lze učinit? To se dozvíte v našem dalším článku.

Nový občanský průkaz vám vyhotoví do 30 dnů ode dne podání žádosti, případně i ve zkrácené lhůtě, a to do 24 hodin nebo 5 pracovních dní. Za standardní lhůtu se nic neplatí, pokud ale budete chtít OP do 24 hodin, budete si muset žádat přímo na Ministerstvu vnitra a zaplatit poplatek 1000 korun. U lhůty pět dní je to pak 500 nebo 250 korun dle toho, kde si o OP žádáte a vyzvedáváte.

Stejně tak si zaplatíte v případě, že chcete OP pro dítě mladší 15 let. Platí se také za dočasný občanský průkaz vydávaný bezprostředně po nabytí českého občanství a za OP pro občana bez trvalého pobytu na území. Stejně tak zaplatíte i za OP, který bylo potřeba vydat ještě před koncem platnosti předchozího občanského průkazu, tedy např. v případě ztráty, poškození, odcizení apod. Hotový občanský průkaz je možné vydat přímo žádajícímu občanovi staršímu 15 let, případně jeho zákonnému zástupci.

Tip: Přišel vám úřední dopis nebo jiné „lejstro“ a nevíte jak na ně reagovat? Obrátil se na vás někdo s předžalobní či jinou výzvou? Potřebujete zkonzultovat strategii v úředním postupu? Vysvětlíme vám, na čem jste, a budeme bránit vaše práva.

Co dělat, když se blíží konec platnosti

Občanský průkaz se vydává každému občanu ČR staršímu 15 let a délka jeho platnosti je určena věkem dané osoby:

  • U osoby starší 15 let je platnost stanovena na 10 let;
  • U osoby starší 70 let je platnost stanovena na 35 let;
  • U osoby mladší 15 let je platnost stanovena na 5 let;
  • U osoby starší 12 let, u které není možné pořídit otisky prstů je platnost stanovena na 1 rok.

Kromě toho se vydávají také speciální občanské průkazy, které nemají strojově čitelné údaje. Důvodem může být technická závada zabezpečující jejich výrobu nebo mimořádná událost. Tyto průkazy se vydávají pouze na 5 měsíců a pak je nutné požádat si o nový. Tento typ průkazů se vydává také osobám do 2 měsíců ode dne nabytí české občanství. Co tedy dělat v případě, že se blíží konec platnosti vašeho občanského průkazu?

O nový průkaz by se mělo žádat 30 dnů před skončením platnosti vašeho dosavadního dokladu. Pokud by totiž došlo k jeho propadnutí, už ho nebudete moci použít jako doklad totožnosti a pro vydání nového OP budete potřebovat rodný list nebo jiný doklad totožnosti.

Občanské průkazy už brzy nebudete muset předkládat pouze ve fyzické kontrole. Pirátští poslanci proto představili aplikaci eDoklady, která by měla nastartovat provoz v lednu 2024. EDoklady budou fungovat jako jiná mobilní aplikace, kterou si občan stáhne a zaregistruje se. Jak to má celé fungovat se dočtete v našem dalším článku.

Kdy je potřeba nechat si vystavit nový občanský průkaz

Kromě standardních důvodu, jako je dosažení 15 let či výměna průkazu existují ještě další důvody pro jeho výměnu. Ty spočívají ve změně údajů. Konkrétně se jedná o změnu jména či příjmení, změnu adresy vašeho místa trvalého pobytu nebo změnu vaší životní situace (to platí pouze pro případ, že máte ve vašem OP uvedeno, zda jste svobodní nebo v manželství).

Tip: Trvalý pobyt nemusí být vaším bydlištěm. Jaká pro něj platí pravidla?

Co když nemám občanský průkaz

Občanský průkaz je povinným dokladem totožnosti. Z toho vyplývá, že pokud jej nemáte, můžete to mít nepříjemné následky. Pokud si nezažádáte o vydání občanského průkazu do 15 dnů od ukončení platnosti vašeho dosavadního průkazu nebo v případě, že došlo k jeho ztrátě či krádeži, jedná se o přestupek a může vám být udělena pokuta až 15 000 korun. Stejně tak v případě, že došlo ke změně vašich údajů a vy jste si do 60 dní nepožádali o vydání nového dokladu. To samé platí i pro situace, kdy byste porušili povinnost chránit občanský průkaz (před poškozením, ztrátou atd.), nepřevzali si vyhotovený průkaz nebo neodevzdali váš dosavadní průkaz ke znehodnocení.

Pokutu do výše 10 000 korun pak můžete dostat v případě, kdy jste si nepožádali o vydání občanského průkazu do 30 dnů od dovršení 15 let, nabytí svéprávnosti nebo změny místa trvalého pobytu po ukončení pobytu v cizině.

Tip: Přišla vám pokuta nebo předvolání k řešení přestupku? Sankce za něj mohou být vysoké a nevyplatí se absolvovat řízení bez porady s advokátem. Vsaďte na pomoc Dostupného advokáta, který vás při přestupkovém řízení zastoupí.

Krádež či ztráta občanského průkazu a poplatek za nový

Stát se to může každému, zapomenete peněženku na pokladně nebo vám někdo probere kapsy a hned jste bez dokladů. Jak v tomto případě postupovat a jaký je poplatek za nový občanský průkaz?

Jak postupovat

  1. Ztrátu či odcizení co nejdříve nahlaste na libovolném úřadu s rozšířenou působností, úřadu městské části Prahy 1-22, na policii nebo v případě ztráty občanského průkazu v zahraničí na zastupitelském úřadu. To povede ke zrušení platnosti tohoto dokladu, aby se zabránilo případnému zneužití. Pokud byste občanský průkaz našli, musíte jej odevzdat ke zničení jinak se jedná o přestupek.
  2. Požádejte o vydání nového dokladu, a to nejpozději do 15 dnů od ztráty či odcizení.

Tip: Stali jste se obětí či svědkem trestného činu, zvažujete podání trestního oznámení? Poradíme, jak postupovat. Ochráníme vaše práva rychle, efektivně a výhodně.

Poplatek za občanský průkaz

Za ztrátu či odcizení průkazu se neplatí žádné sankce. Za co se však platí je vydání nového průkazu, které vyjde na 200 korun v případě klasické lhůty na vyřízení.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024