Jak začít s investováním do akcií?

Investování do akcií může být skvělou cestou, jak zhodnotit svůj kapitál. Ale kde začít? Pokud s investováním doposud nemáte zkušenosti, přečtěte si nejprve našeho průvodce, který vám osvětlí základní pojmy a vysvětlí, co a jak. Opatrnost je totiž na místě.

akcie, nákup akcií
7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je akcie a kdo je to akcionář?

Akcie jsou zcela klíčovou součástí finančního trhu. Jsou emitovány společnostmi a jednotlivci se mohou jejich nákupem stát z nějaké malé části vlastníkem dané společnosti. Následně získávají práva se částečně podílet na jejím rozhodování, například se účastnit valné hromady. Klíčový pro akcionáře je pochopitelně zisk dividendy, tedy podíl na zisku společnosti. Ten lze očekávat u stabilních společností, které vykazují růst.

Dividendy bývají vypláceny v pravidelných intervalech – zpravidla ročních, ale někdy též čtvrtletních.

Klíčová je však samotná hodnota akcie a je třeba si uvědomit, že na akciích můžete nejen vydělat, ale také ztratit. Anebo postupně obojí. Jejich hodnota totiž může být proměnlivá v závislosti na mnoha faktorech. To znamená, že je třeba vybrat si dobrý produkt, který vám umožní maximalizovat zisky. Který produkt je dobrý je však otázka, která nemá jisté řešení.

Hledáte odpověď na konkrétní právní dotaz související s akciemi a investováním do nich?

Obraťte se na nás. V našem týmu jsou specialisté na všechny oblasti práva, takže můžeme garantovat opravdu vysokou kvalitu poskytnuté právní rady. Navíc vám ji zvládneme udělit online a do dvou pracovních dnů.

Následující patero rad je skutečný základ, ale je dobré mít je stále na paměti.

1. Získejte informace o akciích

Než začnete investovat do akcií, musíte získat co nejvíce informací. Měli byste se seznámit s různými druhy akcií, vědět, co jsou růstové a dividendové akcie, kde se akcie nakupují a čím se řídit, když chcete investovat. Také byste se měli seznámit se základními pojmy, jako je cena akcie, akciový fond, burza a další. Řadu z nich si vysvětlíme dále.

2.Stanovte své investiční cíle

Před zahájením samotného investování je důležité definovat své investiční cíle. Preferujete investovat na dlouhou nebo krátkou dobu? Jak velkou část svého kapitálu budete investovat? Podle toho se vaše strategie může následně podstatně lišit.

3. Najděte si finančního poradce

Investování do akcií může být rizikové. Proto je důležité, abyste se poradili s finančním poradcem nebo obchodníkem, než začnete investovat. Finanční poradenství vám může pomoci vybrat správný typ akcií a najít správnou platformu pro investování. Na dobré poradce máme kontakty.

Abyste začali investovat do akcií, musíte zvolit správného brokera, tedy licencovaného obchodníka s cennými papíry. Mohou se lišit například výší jimi stanovených poplatků, či způsobem obchodování a zadávání pokynů.

4. Investujte jen své volné prostředky a začněte s malými investicemi

Měli byste investovat jen své volné prostředky, které nepotřebujete pro důležité výdaje, jako je nájem, strava a léky. Investováním byste neměli riskovat své životní úspory. Musíte počítat s tím, že v krajním případě, kdy investice nevyjde, můžete o podstatnou část těchto úspor i přijít.

Pokud jste začátečníkem, začněte s malými investicemi a postupně je můžete navyšovat.

5. Učte se a nevsázejte vše na jednu kartu

Investování do akcií je stále se měnící trh. Pokud do něj vstoupíte, je důležité, abyste se neustále učili o nových trendech. Můžete číst novinky, sledovat komentáře a diskutovat s ostatními investory. Ideální je, pokud máte v malíku nějakou oblast trhu (například telekomunikace či zdravotnictví) a víte, kteří stabilní hráči na trhu fungují, co je jeho budoucnost a která společnost či společnosti ji nabízí. A ještě lépe, pokud je spjata s nějakým jedinečným produktem, který má potenciál trh změnit.

Investovat všechny prostředky do akcií jedné společnosti je odborníky považováno za příliš velké riziko. Naopak se doporučuje zvolit deset až dvacet společností, jimž důvěřujete a jejichž růst očekáváte. Můžete si přitom pomoci informacemi o finanční situaci firem, které můžete získat například z jejich výsledovek.

Je také velmi důležité, abyste věděli, kdy se akcie mají kupovat a prodávat.

Dalším způsobem, jak rozložit riziko, je zainvestovat do podílového fondu. Akciové fondy jsou skupiny akcií, které jsou spravovány profesionálním investičním fondem. Akciové fondy vám umožňují investovat do různých typů akcií bez toho, abyste museli nakupovat každou akcii zvlášť. Akciové fondy mohou být buď pasivní, což znamená, že fond sleduje trh, nebo aktivní, což znamená, že fond může nakupovat a prodávat akcie kdykoliv.

Na koho se obrátit?

Máte-li již svůj záměr jasný, kontaktujte přímo společnost obchodující s cennými papíry. S ní můžete uzavřít smlouvu a následně zadat příkaz k nákupu akcií (prostřednictvím formuláře, telefonicky, e-mailem či po internetu). Uvedete název akcie, počet kusů akcií a limitní cenu, kterou jste ochotni při nákupu akceptovat. Po nákupu akcií obdržíte potvrzení neboli konfirmaci, jaké akcie a za kolik jste nakoupili.

Jaké známe typy akcií?

Dělení a charakteristik akcií existuje nepřeberně, ať už podle jejich právní formy, chování na trhu či formy. Pojďme se podívat na některé z nich.

Růstové a dividendové akcie

Rozdělení vychází především z jistoty, kterou svému držiteli přináší. Zatímco dividendové akcie jsou zpravidla zárukou mírné růstu. Případný propad (který může nastat vždy) by neměl být tak výrazný jako u růstových akcií.

Oproti tomu růstové akcie reprezentují často “startupy” mezi akciovými společnostmi. Tedy mladé, dravé firmy, u nichž se očekává rychlý růst. Pokud se trefíte správně, můžete zhodnotit své investice i v řádech desítek procent za jeden rok. Zpravidla si ale na tak výrazné zhodnocení nějaký rok počkáte. A současně platí, že když vám váš tip nevyjde, může být sešup stejně výrazný jako případný růst.

Doporučuje se mít v portfoliu oba typy akcií, abyste rizika trochu vyvážili.

Akcie na majitele či na jméno

Akcie na doručitele či na majitele jsou druhem akcií, které jsou vydávány jako právo na vlastnictví akcií v majetku společnosti. Akcie se mohou obchodovat na burze nebo mimo burzu. Jsou fyzicky přenášeny mezi kupujícím a prodávajícím přímo, bez potřeby jakéhokoli účastníka trhu, jako je broker nebo makléř. Nutno ale říci, že tuto variantu akcií již český právní řád před několika lety zakázal, aby tak mohlo dojít ke zprůhlednění vlastnické struktury akciových společností.

Akcie na jméno jsou již podle názvu vydávány na jméno určité fyzické či právnické osoby. Akciová společnost je následně povinna seznam akcionářů, kteří jsou držiteli těchto akcií.

Akcie listinné a zaknihované

Listinné akcie jsou akcie, které jsou zapsány do obchodního seznamu burzy. Tyto akcie mohou být obchodovány na burze a jsou obvykle dostupné pro veřejné koupě a prodej. Oproti tomu zaknihované akcie se nevyskytují v materiální podobě, ale pouze jako účetní záznam u centrálního depozitáře cenných papírů.

Kmenové a prioritní akcie

Kmenové akcie jsou základním typem akcií, jež společnost vydává. Jsou typicky spojeny s právem účasti na valné hromadě a právem na výplatu dividend. Prioritní akcie společnost může, ale nemusí vydat. Pokud tak učiní, budou mít přednost před ostatními (kmenovými) akciemi. Tyto akcie mají právo na přednostní dividendy a mají také právo na první přístup k jakémukoli dostupnému kapitálu, když je potřeba. Prioritní akcie také mají právo na první přístup k jakémukoli vypořádání majetku společnosti v případě jejího zániku.

Tip: Zaměstnanecké akcie jsou akcie, které jsou vydávány zaměstnancům jako forma výhody zaměstnání. Nejde ale o speciální typ či druh akcií, které by se nějakým způsobem lišily od jiných. Jistou obdobou, kterou lze uplatnit nejenom v akciových společnostech, je u nás dosud málo známý zaměstnanecký motivační systém ESOP, jemuž jsme se věnovali v našem samostatném článku.

Investice v české koruně či v cizích měnách

Investice do “korunových akcií” má své výhody i nevýhody. Výhodou je, že se můžete soustředit pouze na společnost jako takovou a už vás nezajímá posilování či oslabování naší měny. Nevýhodou pak je, že jste omezeni pouze na akcie obchodovatelné na pražské burze.

Pokud se odvážíte investovat do akcií eurových, dolarových či jiných, jste vystaveni takzvanému měnovému riziku. Vedle zhodnocení akcií pak sledujete, jak si stojí koruna. Silná koruna totiž při prodeji akcií v eurech a následném převodu na českou měnu ze zisku mnoho odkrojí. Řešením pak může být ponechání zisku v nabyté měně, pokud pro ni máte uplatnění.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 9 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 9 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023 a 2024
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024