Jak napadnout výpověď u soudu

Každému zaměstnanci se může stát, že mu bude jednoho nepříliš krásného dne doručena výpověď z pracovního poměru. Co můžete požadovat a jak postupovat v případě, že považujete výpověď za neoprávněnou?

Dvě ženy stojí před soudkyní
4 minuty čtení

Co můžete po zaměstnavateli požadovat?

Pokud došlo k neoprávněnému ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele, může zaměstnanec v prvé řadě požadovat, aby jej zaměstnavatel i nadále zaměstnával. Vedle toho se zaměstnanec může také domáhat, aby mu zaměstnavatel poskytl náhradu mzdy, a to ode dne, kdy měl skončit pracovní poměr, až do doby, kdy ho opět zaměstná. Pokud by například zaměstnanec s průměrným výdělkem 30 tisíc měsíčně nemohl v důsledku neplatné výpovědi pracovat jeden rok, měl by nárok na náhradu mzdy ve výši přibližně 360 tisíc korun, a to i kdyby pracovní smlouva obsahovala ustanovení, které by tyto nároky zaměstnance vylučovalo, nebo omezovalo.

Výše uvedené nároky může zaměstnanec uplatňovat, pokud dojde k neoprávněnému ukončení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele. Může přitom třeba jít i o drobnou chybu ve výpovědi.

Řešili jsme již případ, kdy zaměstnavatel špatně definoval výpovědní důvod a ani svědci u soudu neprokázali tvrzená pochybení zaměstnance. I když byla porážka zaměstnavatele neodvratná, stále soudní řízení prodlužoval a odvolával se. Nakonec tím výše odstupného vyrostla do závratných výšek v řádech statisíců korun.

Pozor na tzv. výpověď dohodou

Zaměstnanec ale v zásadě nebude moci namítat neplatné ukončení pracovního poměru, pokud dojde ke skončení pracovního poměru dohodou, tedy pokud se zaměstnavatelem uzavřel dohodu o rozvázání pracovního poměru. To se někdy (mylně) označuje jako tzv. výpověď dohodou.Vychází se zde z předpokladu, že dohoda o ukončení pracovního poměru byla uzavřena na základě vůle obou stran, a proto jsou značně omezené možnosti jejího následného napadnutí. Pokud by se ale jednalo o neplatné ukončení pracovního poměru dohodou, měl by i v tomto případě zaměstnanec nárok na náhradu mzdy. O tom, že nic jako výpověď dohodou ve skutečnosti neexistuje, jsme napsali v samostatném článku.

Tip: Možností, kdy lze dát zaměstnanci výpověď ze strany zaměstnavatele, není úplně mnoho. Jednou z variant je výpověď z organizačních důvodů. Co když vás zaměstnavatel propustí, vaše místo naoko zruší a vzápětí jej vytvoří a obsadí znovu?

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Jaké kroky jsou potřeba při obraně proti výpovědi?

Zákoník práce stanoví, jak musí zaměstnanec postupovat, pokud nesouhlasí s ukončením pracovního poměru. Postup je stejný, ať už se jedná o skončení pracovního poměru ve zkušební době, výpověď s výpovědní dobou nebo jde o okamžité zrušení pracovního poměru. O tom, jak v takové situaci postupovat, hovořil i zakladatel naší služby, Ondřej Preuss, pro Českou televizi.

Nejprve musí zaměstnanec bez zbytečného odkladu oznámit zaměstnavateli, že trvá na tom, aby ho dále zaměstnával. Bez zbytečného odkladu znamená v zásadě v řádu dnů až maximálně týdnů. V takovém případě pracovní poměr pokračuje i nadále. Pokud zaměstnanec toto oznámení zaměstnavateli neodešle, nebo osobně nedoručí, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. I pokud se tedy bude jednat o neplatnou výpověď, je vždy na zaměstnanci, aby se domáhal svých práv. V opačném případě se bude mít za to, že s výpovědí souhlasí a pracovní poměr skončí.

Pokud i přes dané oznámení bude zaměstnavatel i nadále trvat na tom, že je výpověď oprávněná a zaměstnanci neumožní vykonávat zaměstnání, bude na zaměstnanci, aby podal žalobu k soudu.

Soud posoudí platnost a oprávněnost výpovědi. Lhůta pro podání žaloby je však pouze dva měsíce ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit, tj. ode dne uplynutí výpovědní doby. Není vhodné s podáním žaloby zbytečně vyčkávat, zmeškání lhůty totiž není možné prominout.

Platí to i pro výpověď danou zaměstnancem?

Pro úplnost dodáváme, že obdobných nároků se může domáhat také zaměstnavatel, pokud zaměstnanec podá neplatnou výpověď. Nejenže se zaměstnavatel bude moci domáhat toho, aby zaměstnanec dále vykonával svou práci, ale bude také moci požadovat po zaměstnanci náhradu vzniklé škody. Nedoporučujeme proto využít při podání výpovědi stažený vzor z internetu. Vzorová výpověď nemusí splňovat veškeré zákonné náležitosti, a mohla by proto být neplatná.

Pokud se chystáte podat výpověď ze zaměstnaní a potřebujete poradit, jak se vyvarovat zbytečných chyb, právníci služby Dostupný advokát Vám velmi rádi pomohou i v takové situaci.

Tip: Dostali jste nabídku práce, která vás posune finančně i profesně? Našli jste místo za rohem vašeho bydliště, kam nebudete muset každý den hodinu dojíždět? Nebo už se prostě nesnesete se svým dosavadním šéfem? Vše z toho jsou validní důvody pro to dát výpověď. Jak postupovat, aby bylo vše proběhlo správně a bez stresu?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024