Neexistuje nic jako výpověď dohodou

Nedávno se na nás obrátil pan Richtr, který přišel o práci při reorganizaci oddělení, kde pracoval. Tvrdil, že pod tlakem podepsal takzvanou „výpověď dohodou“. Nedostal však žádné odstupné, které při rušení pozic z organizačních důvodů běžně zaměstnancům přísluší. Zaměstnavatel se dohodou snažil obejít zákonný postup, kdy byl měl zaměstnanci udělit výpověď a odstupné mu vyplatit.

Seznámení s obchodními podmínkami
4 minuty čtení

Teprve po naší analýze zjistil, že má nárok na odstupné ve výší svého tříměsíčního výdělku. Zaměstnavatel se nejprve bránil, pak však pod tlakem žaloby odstupné doplatil.

Nárok na odstupné má každý zaměstnanec, který končí z tzv. organizačních důvodů. Jde o situaci, kdy se zaměstnavatel či jeho část ruší nebo přemisťuje anebo pokud je nadále nadbytečná práce (pozice), kterou zaměstnanec vykonává. V případě pana Richtra šlo právě o nadbytečnost.

Důležité je poznamenat, že nárok na odstupné vzniká, ať už je pracovní poměr ukončen jednostranně výpovědí zaměstnavatele, nebo dohodou o rozvázání pracovního poměru podepsanou oběma stranami. Nic jako výpověď dohodou pak neexistuje.

V dohodě o rozvázání pracovního poměru přitom nemusí být uvedeno, z jakého důvodu je uzavřena a přesto může nárok na odstupné vzniknout.

Zavolali si mě v pátek odpoledne do zasedací místnosti. Připomněli mi zhoršující se výsledky společnosti a dali mi podepsat výpověď dohodou, trvalo hodinu, než jsem to nakonec podepsal, bohužel bez konzultace s advokátem,“ vzpomíná pan Richtr. „K vzteku bylo, že si tam nechali několik protekčních lidí, bratrance šéfa HR a pak taky jednoho jeho kamaráda z mokré čtvrti.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Tip: Zkušební doba slouží především k tomu, aby si jak zaměstnavatel, tak zaměstnanec ověřili, že jim bude vzájemná spolupráce vyhovovat i v následujících měsících a letech. Zákoník práce z tohoto důvodu umožňuje oběma stranám pracovní poměr předčasně ve zkušební době ukončit, pokud by hned v počátku zjistily, že uzavření pracovní smlouvy nebylo tím nejlepším rozhodnutím. V jakém případě se ale může zaměstnanec proti výpovědi ve zkušební době bránit?

V dohodě pana Richtra  nebylo uvedeno, že důvodem rozvázání jeho pracovního poměru je reorganizace oddělení a jeho nadbytečnost. Tudíž mu nebylo ani přiznáno zákonné odstupné.

Pan Richtr se však později obrátil na nás. Vysvětlili jsme mu, že nic jako výpověď dohodou neexistuje. Pracovní poměr lze totiž ukončit buď jednostranným právním aktem, kdy jde výpověď zaměstnance či zaměstnavatele ze zákonem stanovených důvodů. Souhlas druhé strany v tuto chvíli nijak zapotřebí není. K platnosti výpovědi stačí, když ji podepíše ten, kdo výpověď podává – jestliže při tom samozřejmě splní náležitosti dané zákoníkem práce a doručí ji druhé straně. Další variantou je uzavřít dvoustrannou dohodu o ukončení pracovního poměru. Pak ale zase nejde o výpověď. Shodnout se na jejím obsahu musí obě strany a obě jí také musí podepsat.

V případě pana Richtra šlo skutečně o dohodu, kterou podepsal, a v dané době s tím již nebylo možné nic dělat. Mohli jsme však nárokovat dané odstupné.

Nadbytečnost je totiž objektivní fakt, nikoliv tvrzení.  Podle zákoníku práce platí, že vypovídá li zaměstnavatel pracovní smlouvu z organizačních důvodů (například se stěhuje pobočka, ruší oddělení), pak má zaměstnanec nárok na dvě měsíční mzdy za výpovědní dobu a rovněž na odstupné  (za jeden až tři měsíce podle délky pracovního poměru). Během výpovědní doby musí zaměstnanec pracovat (event. si vybrat dovolenou).

Mnoho lidí neví, že obdobné je to i u dohody, pokud jsou za ní organizační důvody. I tady tedy vzniká nárok na odstupné a zaměstnanci náleží tři až pět měsíčních platů (dva za „výpovědní dobu“ a jeden až tři jako odstupné). Tuto možnost ovšem dohoda pana Richtra nezmiňovala.

Nutno říci, že pokud jsou v dohodě zmíněny organizační důvody, pak má zaměstnanec nárok na odstupné nezávisle na tom, zda bylo v dohodě výslovně sjednáno. Pokud organizační důvody zmíněny nejsou, ale reálným motivem ukončení pracovního poměru jsou, pak ještě stále lze takovou skutečnost prokázat u soudu. Celá situace je ale mnohem komplikovanější a nemusí vést ke kýženým výsledkům.

Nám se ovšem i přesto podařilo prokázat, že se reorganizovalo celé oddělení. Pan Richtr tak získal odstupné ve výši tří průměrných výdělků (pracoval ve společnosti déle než dva roky).

Doporučujeme tak v podobných případech nic nevzdávat a obrátit se na (Dostupného) advokáta včas.

V čem se dále liší výpověď a dohoda?

Základní rozdíl, tedy to, zda se jedná o jednostranný či dvoustranný akt, jsme si již popsali. Tyto dva přístupy se ale mohou významně lišit i ve svých důsledcích. Kývnete-li totiž zaměstnavateli na podpis dohody, pak se na vás pohlíží jako že jste odešel či odešla dobrovolně. Tím pádem se vám v určité situaci může krátit podpora v nezaměstnanosti.

Další rozdíl může nastat také v případě, kdy během ukončování pracovního poměru onemocníte.V případě, že jste uzavřeli dohodu, je zde jasně stanoven termín ukončení pracovního poměru. Ten se nezmění ani když onemocníte vážnou nemocí a ulehnete na půl roku. Pokud ale dlouhodobě onemocníte během výpovědní doby, může se tím oddálit také konec pracovního poměru. Rozhodující je, zda nemocenská potrvá i v poslední den výpovědní doby.

 

Tip: Chystá se vám dát zaměstnavatel výpověď? Ohlídejte si, zda náhodou nemáte nárok na odstupné. Kdy nárok vzniká, jak se odstupné počítá a jak se to má následně s odvody? Na to jsme se detailně podívali v našem článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3.7
hodnoceno: 3 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024