Neplatná výpověd od zaměstnavatele

Dostali jste výpověď z pracovního poměru? Jak mít jistotu, že je podaná výpověď platná a zcela v souladu s právními předpisy? Nebo naopak že výpověď, kterou jste dostali, splňuje všechny náležitosti?

Seznámení s obchodními podmínkami
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Výpověď pouze písemně

Výpověď z pracovního poměru, a to jak výpověď ze strany zaměstnavatele, tak výpověď ze strany zaměstnance, musí být vždy písemná. Pokud se s vámi zaměstnavatel rozloučí ústně, ať již osobně, nebo po telefonu, taková výpověď bude neplatná, a nedojde proto k ukončení pracovního poměru. Zaměstnanec i nadále bude chodit do práce a zaměstnavatel se takové výpovědi nemůže žádným způsobem dovolat. Ve některých případech nebude možné výpověď poslat ani e-mailem. V případě, že bude zaměstnanec souhlasit, bude možné smlouvu elektronicky i vypovědět, a to pokud výpověď přijde na soukromý e-mail zaměstnance.

Pokud už zaměstnavatel splnil požadavek písemné formy výpovědi, musí ji také zaměstnanci řádně doručit. Zaměstnanec ji musí dostat “do vlastních rukou”, ať už na pracovišti, nebo doma. Výpověď můžete dostat také poštou, včetně elektronické (za výše uvedených podmínek). Pokud ji odmítnete převzít, považuje se i tak za doručenou.

Vymezení důvodu výpovědi

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci výpověď pouze z důvodů, které stanoví zákoník práce. Jsou to například organizační důvody, kdy se zaměstnavatel přemisťuje, nebo dokonce ukončuje svou činnost. Může ale jít také o zdravotní nezpůsobilost zaměstnance k výkonu práce.

Často zaměstnavatelé odůvodňují výpověď nedostatečnými pracovními výsledky a porušováním pracovních povinností zaměstnance. Pokud by důvod výpovědi neuvedl, nebo by to byl důvod, který ovšem ve skutečnosti nebyl naplněn, bude výpověď neplatná. Zaměstnanec se tak například v případě výpovědi pro porušení pracovních povinností může bránit tím, že svou povinnost neporušil.

Pokud jste ve zkušební době, nemusí zaměstnavatel žádný důvod pro skončení pracovního poměru uvádět.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Tip: Možností, kdy lze dát zaměstnanci výpověď ze strany zaměstnavatele, není úplně mnoho. Jednou z variant je výpověď z organizačních důvodů. Co když vás zaměstnavatel propustí, vaše místo naoko zruší a vzápětí jej vytvoří a obsadí znovu?

Kdy není možné dát výpověď

V určitých případech nemůže zaměstnavatel dát zaměstnanci výpověď vůbec. Typicky se bude jednat o případ, kdy je zaměstnanec v pracovní neschopnosti. Zaměstnankyním pak není možné dát výpověď v době, kdy jsou těhotné nebo na mateřské dovolené. Tato omezení však neplatí pro výpověď ve zkušební době. Zaměstnavatel nesmí ve zkušební době zrušit pracovní poměr pouze v době prvních 14 dnů pracovní neschopnosti, jiné omezení zákoník práce nestanoví. Ve zkušební době proto zaměstnavatel může zrušit pracovní poměr i s těhotnou zaměstnankyní nebo se zaměstnancem v pracovní neschopnosti po uplynutí 14 dnů.

Výpovědní doba

Zákoník práce stanoví, že výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně dva měsíce. V pracovní smlouvě si ale můžete sjednat delší výpovědní dobu. Již běžící výpovědní dobu může zaměstnavatel se zaměstnancem prodloužit pouze písemnou dohodou. Bude-li zaměstnavatel či zaměstnanec chtít ukončit pracovní poměr dříve, bude nutné uzavřít dohodu o rozvázání pracovního poměru, někdy nesprávně označovanou také jako výpověď dohodou. Dohodu a výpověď je ale od sebe důsledně odlišovat, neboť se jedná o dva odlišné právní insituty, s nimiž se pojí odlišné důsledky.

Jak se bránit neplatné výpovědi

Pokud zaměstnanec dostal od zaměstnavatele výpověď, kterou považuje za neplatnou, musí se sám aktivně bránit. V prvé řadě musí zaměstnavateli písemně oznámit, že trvá na tom, aby ho nadále zaměstnával. Pokud toto neoznámí, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby, a to i kdyby se skutečně jednalo o neplatnou výpověď.

Je možné, že na základě tohoto oznámení zaměstnavatel své stanovisko přehodnotí a uzná, že je výpověď skutečně neplatná. Pak by pracovní poměr pokračoval stejně jako před podáním výpovědi. V opačném případě je třeba podat žalobu k soudu na určení neplatnosti výpovědi, a to nejpozději do dvou měsíců ode dne, kdy měl pracovní poměr skončit. Lhůta je poměrně krátká, zaměstnanec tedy s podáním žaloby nesmí otálet.

Pokud by soud dal za pravdu zaměstnanci, náležela by mu náhrada mzdy až do okamžiku, kdy soud o neplatnosti výpovědi rozhodne. To v konečném důsledku může znamenat náhradu mzdy za řadu měsíců a řádově i statisíce korun.

Právě v tomto okamžiku se může objevit jeden z významných rozdílů mezi výpovědí a ukončení pracovního poměru dohodou. Pokud dojde ke skončení pracovního poměru dohodou, nelze následně namítat neplatnost výpovědi. Vychází se zde totiž z předpokladu, že dohoda o ukončení pracovního poměru byla uzavřena na základě vůle obou stran, a proto jsou značně omezené možnosti jejího následného napadnutí.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Dostal(a) jsem výpověď z práce

Při výpovědi z práce vám pomůžeme bránit se proti krokům zaměstnavatele a zajistíme, abyste od něj dostali vše, na co máte nárok. A to například včetně dlužné mzdy či odstupného. Pomoc poskytujeme v celé ČR a za předem danou cenu.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Tomáš Hrdlička, Nové Strašecí

před 3 roky

Jít osobně za advokátem mně přišlo dost nepříjemné. S Dostupným advokátem jsem ale všechno vyřídil bez toho, abych se s kýmkoli vůbec musel setkat. Koupil jsem u něj konzultaci, protože mě zaměstnavatel vyslal na dlouhodobou pracovní cestu do dost exotické země, aniž by mi cokoli vysvětlil a já jsem ani nevěděl, na co mám nárok. (zobrazit více) Advokát přes skype příjemný, služba rychlá, můžu jen doporučit.

Recenze služby

Michal D.

před 5 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024