Jak se domáhat náhrady mzdy?

Dovolená, nemoc či svátek. Tyto poměrně dost odlišné situace u zaměstnanců mají jedno společné: mohou přinášet nárok na náhradu mzdy. Za jakých podmínek se tak děje a v jaké výši je mzda nahrazována, vám přiblížíme v našem článku.

Muž s batohem řeší náhradu mzdy za dovolenou
6 minut čtení

Kapitoly článku

Náhrada mzdy za nemoc

Během nemoci sice máte nárok na nemocenskou, ale tu vám vyplácí stát až od 15. dne nemoci. Do této doby se o vás dle zákona musí postarat zaměstnavatel, který vám hradí prvních 14 dní nemoci náhradu mzdy.

Zbystřete ale, pokud se jedná o nemoc během zkušební doby. Marodit samozřejmě můžete i v tomto období, ale přináší to zpravidla dopad na délku zkušební doby, případně i další odlišnosti.

Tip: Na jaké dávky má pracovník nárok, pokud dlouhodobě onemocní a jak dlouho mu zaměstnavatel musí držet místo? Může po něm požadovat, aby v době, kdy leží doma nemocný, alespoň částečně pracoval? Tumu jsme se věnovali v samostatném článku.

Výše náhrady mzdy při nemoci

Částka, kterou vám zaměstnavatel přispěje během vaší pracovní neschopnosti se odvíjí od výše vaší mzdy. Prvním krokem je výpočet průměrného hodinového výdělku za předchozí čtvrtletí. Je přitom třeba vydělit vaší hrubou mzdu za dané čtvrtletí počtem odpracovaných hodin. Následně jsou ze zákona dány určité redukční hranice, které hodinovou sazbu zredukují. Podle výše vaše hodinového výdělku se aplikuje pouze první hranice, případně první dvě a u vysokých hodinových mezd všechny tři hranice. K průměrnému hodinovému výdělku, který překročí 705,78 Kč se už nepřihlíží:

  1. redukční hranice – do 235,38 Kč (počítá se z 90 %),
  2.  redukční hranice – do 352,98 Kč (počítá se z 60 %),
  3.  redukční hranice – do 705,78 Kč (počítá se z 30 %).

Následně získáme redukovaný průměrný hodinový výdělek. Hodinová náhrada mzdy pak představuje 60 % z něj.

Příklad výpočtu:

Pan Vyhnanovský si vydělá průměrně 265 Kč za hodinu. Nyní je nemocný a zůstane po dobu týdne (pěti pracovních dnů) doma. Náleží mu tedy náhrada mzdy.
Nejprve provedeme redukci hodinového výdělku:

  1. redukční hranice: 235,38 x 90 % = 211,842 Kč
  2. redukční hranice: (265 – 235,38) x 60 % = 17,772 Kč

Redukovaný průměrný výdělek bude činit 229,61 Kč (211,842 + 17,77) a náhrada mzdy za 40 pracovních hodin pak 5 510 Kč (229,61 x 60 % x 40 hodin).

Tip: Rozdíly mezi hrubou a čistou mzdou a jejich výpočty jsme se zabývali v samostatném článku.

Řešíte otázky náhrady mzdy?

Není vám jasné, na jakou náhradu mzdy máte nárok, nebo vám ji zaměstnavatel odpírá a nevíte, jak se jí domoci? Stačí nám popsat svůj problém a některý z našich specialistů vám do dvou pracovních dnů poradí a pomůže.

Náhrada mzdy za dovolenou

Náhrada mzdy za dovolenou se odvíjí od jiného konceptu než náhrada mzdy během nemoci. Primárně se vychází z průměrného výdělku v jednotlivých čtvrtletích, po jejichž uplynutí by vám měla účtárna zaměstnavatele spočítat průměrný výdělek právě za toto čtvrtletí. Jde tedy o data 1. ledna, 1. dubna, 1. července a 1. října.

Pokud tedy hovoříme v souvislosti s náhradou mzdy za dovolenou o předchozím čtvrtletí, nejde o tři bezprostředně předcházející měsíce. Průměrným výdělkem se tu rozumí hrubá mzda za tyto tři měsíce dělená počtem odpracovaných hodin. Takto získanou částkou se pak vynásobí počet hodin, které strávíte na dovolené (např. 5 dní x 8 hodin = 40 hodin).

V konkrétním případě, pokud například paní Kociánová pojede na dovolenou 5. června, pak jako základ nevezmeme průměrný výdělek za 4. března až 4. června. ale vyjdeme z průměrného výdělku spočítaného k 1. dubnu za předchozí čtvrtletí.

 

Tip: Nejste si jisti, jak postupovat, když vám zaměstnavatel nechce schválit dovolenou?  Poradíme vám, na co přesně máte nárok a kdy a jak lze dovolenou čerpat.

Lze ovlivnit výši náhrady mzdy za dovolenou?

Poměrně snadno si můžete na dovolenou (resp. přesněji řečeno krátce po ní) přilepšit, a to tehdy, pokud si ji vezmete ve čtvrtletí následujícím poté, kdy jste dostali nějaké odměny či prémie. Pokud jste dostali například velmi štědré prémie v prosinci a svou dovolenou budete čerpat v únoru na horách, bude náhrada mzdy za vaší dovolenou vyšší než kdybyste pracovali. Toto platí za předpokladu, že šlo o mimořádné prémie. Pokud se odměna vztahovala k delšímu období, například půl roku, počítá se do hrubé mzdy pouze jedna její šestina (dvanáctina v případě roční odměny).

Jak je výše uvedeno, hrubá mzda za předchozí čtvrtletí se dělí počtem odpracovaných hodin. Pokud tedy bylo hodin odpracováno méně v důsledku svátku, hodinová mzda se tím opticky zvýší.

Náhrada mzdy za svátek

Pokud jste nemohli jít do práce například ve středu 17. listopadu z důvodu svátku, nemusíte se bát snížení mzdy v důsledku méně odpracovaných dní. I v tomto případě máte totiž nárok na náhradu mzdy ve výši průměrného výdělku (či jeho části) za mzdu, o kterou jste přišli v důsledku svátku.

Zaměstnanci, který nepracoval proto, že svátek připadl na jeho obvyklý pracovní den, přísluší dle zákoníku práce náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku nebo jeho části za mzdu nebo část mzdy, která mu ušla v důsledku svátku. Pracovní doba, která takto odpadla se pro účely výplaty mzdy posuzuje jako výkon práce.

V případě vícesměnného provozu je situace jiná. Zaměstnavatel by měl rozepsat, ve které dny zaměstnanec pracuje a kdy ne a následně nehraje roli, zda se jedná o svátky či ne.

Státní svátky stanovuje zákon na dny: 1. leden, 8. květen, 5. a 6. červenec, 28. září, 28. říjen a 17. listopad. Jako ostatní svátky stanoví zákon 1. leden, Velký pátek, Velikonoční pondělí, 1. květen, 24. prosinec, 25., prosinec, 26. prosinec.

Další případy náhrady mzdy

Zákon rozlišuje ještě další situace, při kterých náleží zaměstnanci refundace mzdy. Můžete si bez obav vyrazit k lékaři a bude vám poskytnuta náhrada mzdy a pracovní volno na nezbytně nutnou dobu. Stejně tak můžete k lékaři i jako doprovod svého malého dítěte, případně i manžela, druha či rodiče (pokud je doprovod nezbytný). Dvoudenní pracovní volno s náhradou mzdy vám poskytne zaměstnavatel, pokud se chcete vdávat či ženit (náhrada mzdy z toho připadá pouze na jeden den). Zákon na vás pamatuje také při smutných událostech, jako je úmrtí rodinných příslušníků.

Tip: Potřebujete se přestěhovat, vyležet angínu, nebo se psem k veterináři? Ve všech případech se jedná o situace, které se zpravidla odehrávají během vaší pracovní doby. Při kterých příležitostech máte nárok na placené (či neplacené) volno od zaměstnavatele? A co kdybyste chtěli volno třeba na cestování?

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 8 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024