Jak vymazat údaj z obchodního rejstříku

Obchodní rejstřík je veřejným rejstříkem, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o obchodních společnostech a družstvech a některých fyzických osobách. Tyto údaje se v čase různě mění, často se třeba mění adresa sídla společnosti, členové jejích orgánů nebo i samotní společníci.

Podpis formuláře, obchodní rejstřík

Popsané změny je třeba vždy včas promítnout do obchodního rejstříku Justice.cz, přičemž v souvislosti se zapsáním nového údaje dojde i k vymazání toho původního. Někdy se však může stát, že nějaký údaj zůstává v obchodním rejstříku zapsán, ačkoliv již tento zápis neodpovídá skutečnosti a ten, jehož se zápis týká, situaci neřeší.

Tip: Osoba, která sama není oprávněná podat ve věci návrh na vymazání takového údaje, se pak musí obrátit na rejstříkový soud s podnětem na prošetření takového stavu.

Obchodní rejstřík justice a změny

Pojďme se podívat na změny, které můžete iniciovat v Justice.cz rejsříku, a jak je provést.

Inteligentní formulář pomůže s výmazem

Návrh na zápis jakéhokoliv údaje, jeho změny či jeho výmaz z obchodního rejstříku lze podat výlučně na stanoveném formuláři, který lze nalézt zde: https://or.justice.cz/ias/ui/podani. Obchodní rejstřík justice umožňuje podání online.

K vymazání údaje pak stačí zadat identifikační číslo již existujícího subjektu a požadovanou změnu pak provést v interaktivním, tzv. inteligentním formuláři. Výhodou tohoto interaktivního formuláře je, že za vás sám vyplní již zapsané údaje u daného subjektu, včetně názvu soudu, jemuž je návrh určen.

Vymazávané skutečnosti doložte listinami

K návrhu na zápis změny údaje či jeho vymazání do obchodního rejstříku je pak třeba vždy doložit listiny o skutečnostech, které mají být zapsány, resp. vymazány.

Tak například k návrhu na vymazání statutárního orgánu společnosti je třeba doložit takové listiny, které budou osvědčovat důvod zániku funkce, což může být prohlášení o odstoupení z funkce či usnesení o odvolání člena orgánu z jeho funkce.

Zároveň by pak měl být do obchodního rejstříku justice zapsán i nově zvolený člen statutárního orgánu, což se pak doloží usnesením o jeho volbě. A zatímco u nově zvoleného člena orgánu společnosti je třeba doložit jeho souhlas se zápisem do obchodního rejstříku, pro výmaz původního člena orgánu z obchodního rejstříku se již jeho souhlas nevyžaduje.

Pomůžeme s obchodním rejstříkem

Zápisy do obchodního rejstříků justice.cz nejsou pouhá formalita. Patří mezi důležité povinnosti, které mají mnohé právní následky. Zároveň i v rejstříku mohou vzniknout chyby. A rejstřík také není aktualizován okamžitě a má svá pravidla. Je ve vašem vlastním zájmu, aby údaje v rejstříku odpovídaly vždy realitě.

Tip: Stal se z vás živnostník a přemýšlíte, jaké informace o vás budou veřejně dostupné v rámci živnostenského rejstříku? Je třeba o zápis do něj žádat a jak lze některé nesprávné či neaktuální údaje změnit? Na to vše jsme se zaměřili v našem článku.

Každý má právo nechat se vymazat z rejstříku
Jak se nechat vymazat z obchodního rejstříku?

Dostupný advokát radí: Návrh na změnu zapisovaného údaje na obchodní rejstřík justice, resp. jeho výmaz lze pak podat v listinné či v elektronické podobě. Je-li návrh podáván v listinné podobě, musí být podpis navrhovatele úředně ověřen. Návrh podávaný elektronicky pak musí být podepsán elektronicky anebo zaslán prostřednictvím datové schránky.

Zapsané údaje neodpovídají skutečnosti

Ideální je, když subjekty, jichž se zápis v obchodním rejstříku týká, udržují údaje aktuální a odpovídající skutečnému stavu, což je ostatně i jejich zákonná povinnost. Přesto se vám může stát, že se vás bude týkat nějaký údaj v obchodním rejstříku, který již bude neaktuální, ale stále tam bude zapsán.

Změna sídla společnosti

Může k tomu dojít jednoduše třeba tehdy, když si koupíte nový dům či byt a neohlídáte si již při samotné koupi, zda v dané nemovitosti nemá zapsané sídlo nějaká společnost.

Změna sídla takové společnosti však nemusí být úplně jednoduchá. V lepším případě bude společnost s vaším požadavkem souhlasit, dojde k ukončení smlouvy (nájemní, podnájemní) uzavřené předchozím majitelem nebo k odvolání souhlasu se zřízením sídla a společnost pak podá návrh na zápis nového sídla do obchodního rejstříku.

Tip: Pokud má společnost sídlo ve vaší nemovitosti nebo vy sám jste zapsán jako člen orgánu nějaké společnosti, ohlídejte si, zda stav zapsaný v rejstříku, odpovídá skutečnosti.

Vymazání z obchodního rejstříku justice
Je vymazání z obchodního rejstříku justice záležitost na pár kliknutí?

Pokud však tak neučiní, může jít třeba už o dávno nekontaktní společnost, která se na dané adrese již vůbec reálně nezdržuje.  pak vám nezbude, než se po ukončení smlouvy či odvolání souhlasu s umístěním sídla obrátit na příslušný rejstříkový soud s podnětem na prošetření daného stavu. V případě, že rejstříkový soud zjistí, že společnost nemá právní důvod k užívání prostor uvedených jako své sídlo, společnost vyzve k nápravě.

Pokud společnost ani ve stanovené lhůtě nepředloží listinu, která by jí opravňovala k užívání předmětných prostor, rozhodne o zrušení společnosti s likvidací.

Bohužel tedy, jako majitel nemovitosti nemůžete přímo podat návrh na výmaz sídla z obchodního rejstříku, můžete ale podat soudu podnět k prošetření dané záležitosti a pak vyčkat až soud celou věc prošetří.

Funkce v orgánu společnosti

Do obdobně nepříjemné situace se můžete dostat i tehdy, pokud jste souhlasili, že se stanete členem orgánu nějaké společnosti, ať už jako člen statutárního orgánu či kontrolního, a vaše funkce z nějakého důvodu skončí. Skončilo vaše funkční období, nebo jste třeba z funkce sami odstoupili, ale tato změna není do obchodního rejstříku promítnuta.

Opět vám nezbývá, než se na danou společnost obrátit, aby uvedla zápis v obchodním rejstříku do souladu se skutečností, a pokud tak neučiní, budete muset, stejně jako v předchozím případě, podat podnět k příslušnému rejstříkovému soudu. I zde společnosti, která nebude mít řádně zvolené členy svých orgánů, hrozí až vymazání z obchodního rejstříku.

Tip: Chystáte se podnikat, ale nejste si jistí, zda se vás zápis do obchodního rejstříku vůbec týká? Nebo si chcete prověřit společnost, než s ní začnete spolupracovat? Čtěte dál, abyste se zorientovali v důležitých informacích a neudělali chybu.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zápisy do obchodního rejstříku

Provedeme za vás zápis do obchodního rejstříku nebo zařídíme případné změny. S námi máte jistotu, že zápis proběhne bez problémů a na první pokus. Jednáme rychle, profesionálně a za předem stanovené ceny. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Zuzana Marková, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si pro naši tělocvičnu sepsat obchodní podmínky a jsme za to moc rádi. Jasné vztahy dělají přátele, v businessu to platí desetinásob.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024