Koupě bytu – praktické tipy, které často ve smlouvě nenajdete…

Zájemci o koupi bytu často spoléhají pouze na informace, které jim podá realitní kancelář nebo vlastník nemovitosti. Prodávající, ani realitní kancelář však často nemají zájem některé informace s potenciálním kupujícím sdílet. Ten by si je proto měl vyžádat či ověřit sám . V tomto článku vám poradíme, na co se přesně zaměřit.

5 minut čtení

Kapitoly článku

1. Technický stav bytu a domu

V první řadě se seznamte s technickým stavem bytu. Vedle stavu samotného bytu je ale vhodné se dobře seznámit i s celkovým stavem domu. Pozornost věnujte zejména:

  • Vlhkosti: Hledejte známky problému s vlhkostí (rosa na oknech, vlhké zdi nebo začínající plíseň).
  • Rozvodům: Zkontrolujte kvalitu a stav elektrických rozvodů i potrubí. Nejlépe si na pomoc pozvěte někoho zkušené, kdo vám dokáže poradit.
  • Hluku: Věnujte pozornost míře hluku v bytě a ze sousedních jednotek. Tenké stěny nebo nedostatečná zvuková izolace totiž dokážou značně znepříjemnit váš život.
  • Výtahům: Zkontrolujte stav výtahu, přece jen nechcete stěhovat nábytek po schodech nebo každodenně tahat těžké tašky s nákupem do pátého patra.
  • Strukturální integritě: Zaměřte se také na samotnou budovu a na její stav. Hledejte praskliny ve stěnách, stropech nebo podlahách. Ty totiž mohou být příznakem špatné statiky a tím pádem i nutnosti nákladných oprav v budoucnosti.
  • Společným prostorám: Roli hrají i společné prostory v bytovém domě. Zkontrolujte v jakém jsou stavu, zda jsou dobře udržované a pravidelně uklizené. Všímejte si problémů s vlhkostí a případné plísně. Pokud jsou totiž plesnivé společné prostory, pak bude pravděpodobně problém s vlhkostí i ve vašem bytě.

Tip: Přečtěte si také náš další článek, ve kterém obecně rozebíráme, co si zkontrolovat před koupí nemovitosti.

2. Právní stav bytu a domu

Stejně jako dobrý technický stav, je neméně důležitý i právní stav bytu. Proto si jej nechte důkladně prověřit. Základní informace naleznete ve výpisu z katastru nemovitostí. Kromě toho si ale ověřte, zda na bytě nevázne např. exekuce.

Tip: Koupi bytu v exekuci a jak postupovat a co si ohlídat jsme rozebrali v našem dalším článku.

Vedle tohoto je zcela klíčové nastavení smluvních vztahů s prodávajícím a rovněž i v extrémním případě vaše možnost od kupní smlouvy odstoupit. Extrémně důležité je správně nastavit výplatu kupní ceny, aby měl kupující záruku, že mu prodávající s penězi nikam “neuteče“.

Plánujete koupi nemovitosti?

Nespoléhejte se na to, co vám poví realitní kancelář a raději si zajistěte odborníka, který ověří právní stav kupované nemovitost. V Dostupném advokátovi pro vás zajistíme kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

3. Družstevní byt – zkontrolovat poměry v družstvu

V případě, že kupujete družstevní byt, musíte počítat s tím, že se nestáváte vlastníkem bytu, ale pouze vlastníkem podílu v družstvu. Vy jste tedy svým způsobem pouhým nájemníkem tohoto bytu. Družstvo zde tedy hraje podstatnou roli, a proto se nevyplatí zanedbávat kontrola poměrů, které v něm panují.

V první řadě je potřeba zjistit, zda má družstvo anuitu, tedy pravidelnou splátku dluhu. Často se totiž družstvo zadluží kvůli rekonstrukci nebo samotné výstavbě domu. Kromě toho si ale také důkladně prostudujte stanovy družstva a další důležité dokumenty, ve kterých je popsáno, jak vše funguje.

Tip: Jste členem výboru SVJ či představenstva bytového družstva? Řešíte s majiteli či členy družstva složité právní situace, s nimiž si nevíte rady? Nebo se domníváte, že někdo zvolil nesprávný právní postup vůči vám? Domluvte se s námi na zastupování na shromáždění vlastníků či členů bytového družstva.

4. Byt do osobního vlastnictví – zkontrolovat majetkové poměry v domě

V případě tzv. osobního vlastnictví je důležité zjistit, jak vysoký je měsíční příspěvek do tzv. fondu oprav a jaká získáváte hlasovací práva a zda budete moci svým hlasem správu domu ovlivnit. Není od věci si zjisti, kdo vlastní ostatní byty v domě. Můžete se tak vyhnout např. problémům s hlasitými hosty bytů pronajímaných přes Airbnb. Důležité je také ověřit si, zda nemá SVJ dluhy a pokud ano, kolik je třeba splácet.

5. Zjistit si maximum informací o životě v domě a jeho okolí

Myslete na to, že nežijete pouze ve svém bytě, ale i v celém domě a okolí domu. Z toho důvodu se vyplatí zjistit si i následující informace:

  • Důvod prodeje bytu: Pokuste se zjistit, proč současný majitel byt prodává. To vám může poskytnout přehled o jakýchkoliv problémech s nemovitostí nebo sousedstvím, kterých byste si měli být vědomi.
  • Vztahy v domě: Pokud je to možné, promluvte si s potenciálními sousedy. Zjistíte tak, nejen to, kdo v domě bydlí, ale také se možná dozvíte důležité informaci o vzájemných vztazích či existujících problémech.

Tip: Pokud jste se problémovým sousedům nevyhli, není vše ztraceno. Přečtete si, jak se vypořádat s hlasitými sousedy a jak na odhlučnění bytu.

  • Okolí bytu: Projdete si čtvrť, ve které se vámi vyhlédnutý byt nachází. Cítíte se tu bezpečně, je zde čisto a dostatek zeleně? Nachází se v blízkosti všechno občanské vybavení nebo alespoň dobré dopravní spojení? Pak máte vyhráno.
  • Budoucí výstavba: Podívejte se na všechny nadcházející developerské projekty nebo změny plánované v okolí vašeho bytu. Nechcete přece koupit byt na budoucím tahu nové dálnice. Na druhou stranu takový nový park s dětským hřištěm by jistě znamenal velké plus.

6. Zjistit informace o dluzích, které váznou na bytě / domě

Jak už jsme zmínili v předchozích bodech, nezapomeňte si zjistit veškeré informace o dluzích váznoucích na bytě nebo bytovém domě. Sem mohou patřit nedoplatky do fondu oprav, daňové nedoplatky, exekuce na majitele a další nepříjemnosti, které by vás jinak mohly nemile překvapit.

Tip: Zajímá vás, jak na koupi bytu financovaného hypotékou? Pak vám nesmí ujít náš další článek, ve kterém se dozvíte podmínky pro získání hypotéky. Také vám poradíme, jak správně vybrat a na co se připravit.

Jak informace získat?

Informace můžete získat od advokáta, technika. Zkusit se můžete zeptat také přímo prodávajícího, jiného obyvatele domu nebo dokonce od členů orgánu družstva nebo SVJ. To je však obvykle problematičtější, protože ochota sdělovat interní informace nemusí být moc velká. Lze si rovněž od prodávajícího vyžádat zápisy ze schůzí v domě, nebo ověřit veřejné zdroje.

Takto lze ve výčtu pokračovat dále. Výše uvedené ale považujeme za klíčové, tak šťastnou ruku při pořizování byt. Pokud si nebudete vědět rady, v Dostupném advokátovi vám vždy rádi poradíme.

Stáhněte si zdarma e-book 5 rad, jak koupit nebo prodat nemovitost bez rizika a projděte hladce procesem prodeje nebo koupě domu, bytu i pozemku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Zdeněk Svachula

před 2 roky

Naprostá spokojenost. Řešil jsem s Dostupným advokátem konzultace ohledně nákupu nemovitosti.

Recenze služby

Ing. Jana Filipová, Praha

před 3 roky

Nechali jsme si s přítelem zkontrolovat nájemní smlouvu na náš první byt a byli jsme rádi, že nám někdo řekl, jaká máme práva, a vysvětlil, co nás čeká.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024