Kde získat výpis z obchodního rejstříku?

Chystáte se uzavřít spolupráci s novou společností a chcete si udělat její rychlou kontrolu? Nebo zakládáte bankovní účet pro své vlastní podnikání? Tyto a další situace řeší výpis z obchodního rejstříku. Kde ho získat, kdy vám bude stačit jeho online verze a co si vyžaduje verzi oficiální? To zjistíte v tomto článku.

Složky s papíry obsahující informace z výpisu z obchodního rejstříku

Kapitoly článku

Obchodní rejstřík

Obchodní rejstřík je veřejný seznam, který obsahuje zákonem stanovené údaje o většině právnických a některých fyzických osobách. Pro každého podnikatele či jiný subjekt je vedena zvláštní složka. Kromě toho je součástí obchodního rejstříku i sbírka listin obsahující důležité zákonem stanovené listiny pro jednotlivé podnikatele.

Které informace o společnostech jsou uvedeny v internetovém výpisu rejstříku?

  • V první části naleznete datum a vznik zápisu společnosti, spisovou značku, název obchodní firmy a její sídlo, identifikační číslo, právní formu a předmět podnikání.
  • Další část je věnována statutárnímu orgánu a obsahuje informace o počtu členů a jednatelích – konkrétně jejich jména, data narození, adresy a dny vzniku a zániku jejich funkce.
  • V poslední části jsou údaje o společnících, informace o podílech, základní výši kapitálu a stejně tak o tom, zda byl vydán kmenový list.

Do rejstříku můžete nahlížet online, snadno ovšem získáte i kompletní výpis v tištěné podobě.

Online nahlížení do obchodního rejstříku

Rejstřík Ministerstva spravedlnosti  ČR je k dispozici v online verzi na Justice.cz. Tady stačí zadat název podnikatelského subjektu, jeho identifikační číslo nebo spisovou značku, pod kterou byl do obchodního rejstříku zaveden. Bezplatně a bez nutnosti jakékoli registrace získáte všechny podrobnosti. Následně si můžete veškeré detaily rozkliknout a projít, nebo si je rovnou stáhnout, případně i vytisknout.

Online náhled do rejstříku
Online náhled do rejstříku

Platný versus úplný výpis

K dispozici jsou dvě verze výpisu – platný (nebo také aktuální) a úplný. V případě aktuálního výpisu máte k dispozici pouze údaje, které jsou ke dni vyhledávání v obchodním rejstříku  platné. Úplný výpis poté obsahuje veškeré údaje, které byly do rejstříku zadány kdykoli v minulosti. V úplném výpisu tak můžete mimo jiné najít třeba změny sídla, orgánů nebo majitelů a spoluvlastníků firmy.

Pro ukázku přikládáme úvod úplného výpisu obchodní firmy ČEZ – na webových stránkách OR si ho můžete projít celý. Jen pro zajímavost – ke studiu byste měli 77 stran informací.

Platný a úplný výpis nabízí rozdílné pohledy
Platný a úplný výpis nabízí rozdílné pohledy

Pomůžeme vám s podklady i zápisem do rejstříku

Potřebujete připravit podklady pro zápis do rejstříku? Nebo vás zajímá, jak potřebné změny zapsat či změnit? Se vším vám s nimi pomůžeme. S námi máte jistotu, že zápis proběhne hladce a na první pokus.

Výpis z obchodního rejstříku

Už jsme zmínili, že výpis z obchodního rejstříku získáte přímo na webových stránkách. Takový výpis vám stačí v případě, že si jen potřebujete prověřit jinou společnost a její historii, chcete zjistit sídlo a identifikační číslo subjektu nebo chcete vědět, zda se váš zápis v pořádku propsal do rejstříku. Výpis získaný z webových stránek, který si sami vytisknete, má čistě informativní povahu a nemůžete ho použít pro oficiální žádosti. V takovém případě už budete potřebovat ověřený záznam.

Pokud vám stačí jeho digitální podoba, stačí si stáhnout PDF na stránkách Justice.cz, případně zažádat o jeho zaslání do datové schránky. Soubor obsahuje elektronickou značku soudu ověřující jeho platnost. To ovšem platí jen v případě, že dokument zůstane v elektronické podobě.

Obchodní rejstřík je potřeba sledovat. Informace v něm nejsou statické ale mění se v čase. I vy můžete dát podmět k vymazání některých informací.

Výpis z obchodního rejstříku je velmi užitečný dokument
Výpis z obchodního rejstříku je velmi užitečný dokument

Kam si dojít pro oficiální papírový výpis

Potřebujete oficiální, vytištěný výpis z obchodního rejstříku? Potom stačí navštívit rejstříkový soud nebo pobočku služby Czech POINT. Pokud na výpis nespěcháte, můžete si jeho ověřenou kopii objednat i online na stránkách Czech POINTu. Výpis vám poté bude odeslán na dobírku se standardní dobou dodání cca tři pracovních dnů. O výtisk nebo zaslání výpisu z obchodního rejstříku může požádat každý – nejen majitel nebo zaměstnanec společnosti, ale také kdokoli jiný, a to i zcela anonymně.

A kdy je oficiální výpis potřeba? Jako majitel firmy můžete být vyzváni k předložení ověřeného výpisu například při zakládání podnikatelského účtu. Bance můžete předložit i původní výpis, který obdržíte při registraci do rejstříku a některé banky si výpis i sami stáhnou. Je ovšem třeba počítat s jeho omezenou platností (banka může požadovat předložení výpisu, který není starší než tři měsíce). Cena oficiálního papírového výpisu se odvíjí od jeho rozsahu. Za první stranu výpisu zaplatíte 100 Kč, za každou další poté 50 Kč.

Vyhněte se chybám a splňte své povinnosti

Řešíte založení společnosti, zápis do obchodního rejstříku nebo změnu zapsaných údajů? Rádi vám s podklady i zápisem pomůžeme, aby po právní stránce proběhlo vše bez problémů.  Vše proběhne jednoduše, on-line, na míru tomu, co potřebujete, a za předem danou cenu. Většinu případů vyřídíme do dvou pracovních dnů.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Zápisy do obchodního rejstříku

Provedeme za vás zápis do obchodního rejstříku nebo zařídíme případné změny. S námi máte jistotu, že zápis proběhne bez problémů a na první pokus. Jednáme rychle, profesionálně a za předem stanovené ceny. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 3
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Štěpán Mičunek, okres Vsetín

před 3 roky

Na Dostupného advokáta jsem se obrátil s prosbou o pomoc s neplatičem. Dostupný advokát mi poradil, jak dále postupovat. Náš spor se dostal až před soudy, kde mne Dostupný advokát zastupoval. Soudy jsem vyhrál, služby tohoto webu mohu vřele doporučit.

Recenze služby

Daniel Nový

před 2 roky

Již podruhé jsem se obrátil na Dostupného advokáta a podruhé jsem byl s touto službou spokojený. Tentokrát se mi věnovala paní advokátka a pocitově je to hvězdiček šest. Při hodnocení jsou pro mě vždy tři důležité body – kvalita služby nebo produktu, prostředí a rychlost. Provozuji restauraci a tři Michelinské hvězdy znamenají hvězdičku za obsluhu, (zobrazit více) za prostředí a za kuchyni. A můj osobní názor je ten, že odchází pouze ten nespokojený zákazník, který nespokojeným chce být anebo spokojený být neumí. Tvoříme si svůj život a je jen na nás, zda jsme schopni a ochotni si svoji spokojenost vykomunikovat předtím, než napíšeme čtyř nebo méně hvězdičkové hodnocení. Kvalitu služby poznáte také tehdy, když se stane chyba, podle schopnosti jak se kdo s chybou vyrovná a jak se k ní postaví. Chyba je jen svobodná volba v minulosti, kterou v přítomnosti hodnotíme jako chybu na základě nových informací. V minulosti ta chyba neexistuje. Vždy děláme to nejlepší, co můžeme, podle svých možností a informací. Ještě jednou děkuji a rád se na vás opět obrátím.

Recenze služby

Ing. Lucie Proroková, Ostrava

před 3 roky

S jednorázovou konzultací jsem byla velice spokojena. Získala jsem zpětnou vazbu ke smlouvě, kterou jsem potřebovala, a navíc jsem z celé konzultace získala zápis. A to vše v poměrně krátkém termínu – do druhého dne od objednání.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024