Jak postupovat, když nájemník neplatí? Práva a povinnosti pronajímatele

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
8. srpna 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Právo nemovitostí

Pokud jste se coby pronajímatel dostali do situace, kdy nájemník vašeho bytu přestal platit nájemné, bude se vám hodit znát následující klíčové kroky a možnosti, které z hlediska práva jako pronajímatel bydlení máte. Následující článek vám dá podrobný návod, jak se vypořádat s neplatícím nájemníkem, co jako pronajímatel smíte a nesmíte dělat i jak situaci s neplacením nájmu předcházet.

Předání klíčů

Práva pronajímatele: Co smíte v případě neplacení nájmu udělat?

Podat písemnou upomínku

Jako úplně první krok, který byste měl jako pronajímatel bytu nebo domu k bydlení podniknout, je zaslání písemné upomínky nájemníkovi. V této upomínce uveďte, že nájemník neplatí nájemné a jak dlouho tato situace již trvá. Zdůrazněte, že pokud se situace nezmění, můžete celou záležitost postoupit k právnímu řešení. Písemná upomínka v tomto případě slouží jako oficiální dokument, který může být později v případě nutnosti použitý při soudním řízení.

Co by měla obsahovat písemná upomínka:

  • Datum odeslání upomínky
  • Jméno a adresu nájemníka
  • Podrobnosti o dlužné částce
  • Období, za které dlužné nájemné vzniklo
  • Termín, dokdy má nájemník dluh uhradit
  • Upozornění na možné právní kroky v případě neuhrazení dluhu

Vypovědět nájemní smlouvu s tříměsíční lhůtou

Podle občanského zákoníku může pronajímatel dát nájemníkovi výpověď, pokud nájemník neplní svou povinnost platit nájemné po dobu alespoň třech měsíců. Výpověď musí mít písemnou formu a poté ji musíte doručit nájemníkovi, přičemž musí obsahovat důvod vypovězení nájemní smlouvy. Výpovědní doba je v tomto případě tříměsíční. Její lhůta začíná běžet prvního dne měsíce následujícího po tom, kdy byla výpověď nájemníkovi doručena.

Výpověď z nájmu musí obsahovat:

  • Proč výpověď dáváte.
  • Jakou lhůtu má nájemník na vystěhování.
  • Poučení o tom, že nájemník může vznést proti této výpovědi námitky.

Dát nájemníkovi okamžitou výpověď

Pokud vám nájemník už dluží víc než trojnásobek nájemného a služeb za tři měsíce, můžete mu podle občanského zákoníku podat okamžitou výpověď i bez výpovědní doby. Ještě před tím však musíte svého nájemníka prokazatelně vyzvat k tomu, aby doplatil nájemné. K tomu mu musíte stanovit přiměřenou lhůtu. Ta se obvykle pohybuje v řádu 15 až 30 dní.

Okamžitá výpověď musí obsahovat:

  • Jaká je výše nezaplaceného nájemného.
  • Termín, odkdy tento dluh trvá čili kdy měl nájemník zaplatit.
  • Upozornění, že pokud nájemní nedodrží tuto lhůtu, povede to k okamžitému ukončení nájmu.
Tip na článek

Tip: S novým nájemníkem uzavřete nájemní smlouvu na dobu určitou. Nikdy nevíte, zda se ze zdánlivě solidního člověka nakonec přece jen nestane neplatič. Nejdéle po 1 roce tak budete mít možnost nájemníka ze své nemovitosti vystěhovat.

Omezení pronajímatele: Co v případě dluhu na nájmu nesmíte?

Násilné vystěhování z bytu

Jako pronajímatel nesmíte nájemníka vystěhovat násilím. Sami se vystavujete nebezpečí spáchání trestného činu a porušení domovní svobody, pokud se před předchozích opatření uchýlíte k výměně zámků nebo manipulaci s osobními věcmi nájemníka. Násilné vystěhování z bytu je tedy nepřípustné a pro vás coby pronajímatele může mít právní následky. Pokud si nejste jistí, jak v konkrétní situaci postupovat, obraťte se na naši právní poradnu.

Odpojení elektřiny nájemníkovi

V roli pronajímatele také nesmíte nájemníkovi odpojit elektřinu nebo jiné služby jako prostředek k tomu, abyste si vynutili zaplacení nájmu. V takové situace by nájemníkovi vznikl nárok podniknout proti vám právní kroky, jelikož odpojení elektřiny nájemníkovi je považováno v tomto případě za neoprávněné. Podobné praktiky tedy často vedou k pokutám a dalším právním sporům.

Potýkáte se s problémem ohledně nájmu?

Bojujete s nájemníkem a už nevíte, jak dál postupovat? Zkusili jste všechny dostupné varianty, ale neplatící nájemník stále obývá vaši nemovitost a neplatí? Projdeme s vámi celou záležitost, prověříme vaše možnosti a pomůžeme vám dosáhnout toho, aby se neplatící nájemník odstěhoval, nebo vám uhradil vzniklou škodu.

Soudní řízení kvůli neplacení nájmu

Jestliže výpovědní lhůta již vypršela a nájemník stále odmítá opustit byt či dům, kde bydlí, můžete proti němu podat žalobu na vyklizení nemovitosti. Počítejte s tím, že tento proces bývá ze zkušenosti časově náročný, celé martyrium se může táhnout až několik měsíců nebo dokonce let. Pokud vaše situace tedy dojde až do tohoto bodu, obrňte se trpělivostí, jelikož soudní řízení s sebou nese vysoké finanční i časové náklady.

Soudní řízení zahrnuje:

  • Podání žaloby na vyklizení
  • Předložení důkazů o neplacení nájemného a doručení výpovědi
  • Vypracování podkladů pro soudní řízení
  • Potřebu právního zastoupení
Tip na článek

Tip: Přečtěte si, kdy je možné vyklizení bytu a jak správně na to.

Zákonná ochrana nájemníka

Tohle vás jako pronajímatele zřejmě nepotěší, ale bohužel je to tak. Zákon nájemníky chrání a i v případě neplacení nájmu podle něj mohou prodloužit svůj pobyt v pronajaté nemovitosti. Ochrana nájemníků je zakotvena v občanském zákoníku. Nájemníky má chránit především před neoprávněnými výpověďmi a má jim zajistit spravedlivé zacházení.

Nájemník má možnost požádat soud o odklad vyklizení, pokud prokáže, že se nachází v těžké životní situaci. Soud mu může na základě takové žádosti rozhodnout o prodloužení lhůty pro vyklizení bytu, aby nájemník získat více času pro nalezení nového bydlení.

Jak předejít problémům s neplacením nájmu

  1. Prověřte si nájemníka ještě před uzavřením smlouvy
    • Pokud chcete předejít problémů s neplacením nájmu, prověřte si možného kandidáta do své nemovitosti ještě před uzavřením smlouvy. Můžete si prověřit například jeho finanční stabilitu, vyžádat si reference od předchozích pronajímatelů nebo si ověřit jeho zaměstnání. Někteří pronajímatelé dokonce využívají služeb agentur nebo realitních makléřů, aby zjistili, zda daná osoba není v databázi dlužníků nebo exekucí.
  2. Vypracujte jasnou nájemní smlouvu
    • Důkladně vypracovaná nájemní smlouva tím vůbec nejdůležitějším krokem, když chcete předejít problémům s možným neplatičem. K vypracování využijte služeb advokáta, který ví, co všechno je potřeba ve smlouvě ošetřit, abyste byli v případě nutnosti chránění. V nájemní smlouvě specifikujte výši nájemného a termíny splatnosti, podmínky pro zpoždění platby a sankce za pozdní platbu, jaké jsou možnosti prodloužení a ukončení nájmu a také nechte zanést práva a povinnosti obou stran.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Nájem nemovitosti

Sepíšeme nebo zkontrolujeme nájemní smlouvu na míru vašemu případu. Díky našim službám nevzniknou ani po skončení nájmu mezi pronajímatelem a nájemníkem spory ohledně nejasných práv či povinností.

Chci pomoct

Témata článku:

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Veronika Jízdná

Služeb Dostupného advokáta jsme využili při koupi bytu. Vše proběhlo v pořádku, kontrola smluv, návrh na katastr, který prošel na první pokus. I když jsem si až za půl roku vzpomněla, že vlastně ještě potřebuji vypsat daňové přiznání, nebyl to problém a do 2 dnů bylo hotové. Dobrá komunikace, rychlá reakce, nic nebylo problém. Doporučuji.

Recenze služby
pronajímatelka nemovitostí

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Recenze služby
zubařka

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)