Nákup, pronájem a prodej obytného vozu

Svoboda, cesta před vámi a domov na kolech za vámi. Láká vás tato představa? Pak už jste určitě někdy přemýšleli o pořízení či alespoň pronajmutí obytného vozu. V našem článku se dozvíte, jaké druhy obytných vozů existují, jak je upravuje právo a další info, které přijde vhod. Poradíme vám také s přestavbou klasického vozu na obytný a související legislativou.

11 minut čtení

Kapitoly článku

Druhy obytných vozů

Obytné vozy a auta přicházejí v různých podobách a každá z nich je navržena tak, aby vyhovovala různým preferencím a potřebám. Zde jsou hlavní běžné typy:

Obytná auta

Obytné automobily jsou samostatné, mobilní obytné prostory, které kombinují dopravu a ubytování do jediné jednotky (jedná se tedy o automobil napevno spojený s obytnou jednotkou). Jsou oblíbenou volbou pro jednotlivce a rodiny, kteří rádi a často na cestách přejíždějí z místa na místo.

Obytné vozy jsou v podstatě domovem na kolech, vybaveným vším potřebným pro pohodlné bydlení, včetně prostor na spaní, kuchyňského vybavení, koupelen a zábavních systémů. To umožňuje cestujícím vařit, spát a používat toaletu, aniž by se museli spoléhat na externí zařízení.

Obytné přívěsy neboli karavany

Obytné přívěsy jsou navržené tak, aby byly taženy samostatným vozidlem, jako je klasický automobil nebo SUV. Nabízejí řadu vybavení a obytných prostor, díky čemuž jsou oblíbenou volbou pro jednotlivce a rodiny, kteří chtějí svobodu mobilního životního stylu bez nutnosti investovat nemalé peníze do obytného vozu.

Karavany nemají vlastní motor a při přemisťování se proto spoléhají na samostatné tažné vozidlo, ke kterému se připevňují pomocí tažného zařízení. Hlavní výhodou této konstrukce je flexibilita odpojení a použití samostatného vozidla pro přepravu na místě bez nutnosti s sebou vláčet i karavan.

Obytné vozy či přívěsy postavené svépomocí

Tato možnost se stává stále více populární. Představuje předělání klasického vozidla na obytné vozidlo (často se jedná o dodávky či vyřazené autobusy). Tyto “DIY“ obytňáky mohou mít různé podoby od jednoduchých levných prostorů až po luxusní interiéry s energetickou soběstačností.

Tip: Kolem stavění dodávek svépomocí existuje v Česku velká komunita. Shromažďuje se například na facebookové stránce Nomádem.

Jak obytné vozy upravuje právo

Pro obytné vozy platí řada pravidel, které je potřeba dodržovat. Tato pravidla se týkají:

Řidičského oprávnění

Klasické řidičské oprávnění skupiny B vám bude stačit pouze pro obytné vozy do 3,5 tuny. U obytných vozů (kde je pevně spojeno auto s obytným prostorem) platí omezení 3,5 tuny pro celek. U obytných přívěsů (kde je auto a obytná část zvlášť a spojena přes tažné zařízení) se jedná o součet hmotností obou vozů.

Pokud váš přívěs váží více jak 750 kg a tažný vůz má méně než 3,5 tuny s tím, že celková hmotnost nepřesahuje 4,25 tuny, budete potřebovat řidičské oprávnění skupiny BE. V případě těžších obytných vozů již budete potřebovat řidičské oprávnění C1, které vám umožní řídit obytné vozy do hmotnosti 7,5 tun. Případně C nad 7,5 tun.

STK

V případě nového obytného vozu vás první technická prohlídka čeká za 4 roky po jeho uvedení do provozu a poté pravidelně každé dva roky. Kontroluje se to stejné jako u klasických automobilů, ale zejména VIN kód, výrobní štítek, světla, brzdy, kola, označení maximální povolené rychlosti, podvozek a nosné konstrukce.

Technická prohlídka silničního vozidla se nevyhýbá ani přívěsům. V případě nového nebrzděného přívěsu je potřeba první prohlídku provést po šesti letech od uvedení do provozu a poté každé čtyři roky. Pokud máte přívěs brzděný, tak se jedná o čtyři a poté dva roky. Kontroluje se přitom to stejné jako u obytného vozu.

Chystáte se na koupi nebo prodej obytného vozu?

Zajistíme pro vás koupi nebo prodej po právní stránce bez nejasností a kliček. Podepisovat můžete už za 3 dny.

Parkování a nocování

Možnost parkování mimo určená místa (kempy) se liší země od země. V České republice je to třeba zakázáno. Naopak lépe pořídíte např. ve Skandinávii, kde tohle problém není. Kempování a nocování na klasických veřejných parkovištích je na druhou stranu zakázáno téměř všude. Přenocovat je však obvykle povoleno na odpočívadlech u silnic, kde je často k dispozici i sociální zařízení.

Na problém můžete narazit také v některých velkých městech, kde mají často zakázaný i samotný vjezd obytných vozů do centra.

Stavby obytného vozu svépomocí

V případě, že se rozhodnete jít cestou stavby vlastního obytného vozu například z dodávky či starého autobusu, mějte na paměti, že byste měly splnit určitá pravidla. V první řadě byste si měli sehnat povolení přestavby vozidla u výrobce vašeho vozu. K tomu budete obvykle potřebovat nákres přestavby s popisem (požadavky na podrobnost nákresu záleží na výrobci přestavovaného automobilu).

V dalším kroku je potřeba vůz zaregistrovat na registru vozidel a vyplnit žádost o povolení přestavby vozidla. Společně s vyplněnou žádostí musíte předložit ještě schválení přestavby výrobcem, malý i velký technický průkaz a nákres přestavby. Pokud vám úřad přestavbu schválí, můžete začít. V případě, že do obytného vozu zavádíte plyn a elektřinu, si nezapomeňte obstarat také revize od plynaře a elektrikáře.

Tip: V případě, že se chystáte na přestavbu klasického vozu na obytný a potřebujete právní pomoc s přepisem, obraťte se na nás. Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení.

Posledním krokem je technická kontrola. K té budete potřebovat schválení přestavby výrobcem, schválenou žádost o přestavbu z registru vozidel, váhu vozidla (často lze zvážit přímo na místě), revizi plynu a elektřiny (pokud je součástí obytného vozu) a malý a velký technický průkaz. Pokud proběhne technická kontrola v pořádku, pak dostanete potvrzení pro registr vozidel, kde vám vozidlo zapíší.

Předtím, než vám váš nový obytný vůz schválí na technické, nesmíte s vozem na silnici. A to včetně cesty na technickou prohlídku.

Pronájem obytného vozu

Obytné vozy se prodávají v rozmezí několika stovek tisíc až po desítky milionů. Takové částky určitě nejsou pro každého, a proto existuje možnost pronájmu obytného vozu. Karavany si přitom můžete pronajmou za cenu do tisíce korun za den. Při pronájmu obytného vozu byste ale měli zvážit několik věcí:

Ověřte si nájemní smlouvu

Pečlivě si přečtěte nájemní smlouvu. Než cokoliv podepíšete, ujistěte se, že vám jsou všechny podmínky a poplatky jasné. Věnujte pozornost detailům pojištění a limitům ujetých kilometrů. Buďte si také vědomi možných skrytých poplatků, jako jsou poplatky za čištění, poplatky za používání generátoru a poplatky za ujeté kilometry. Ujistěte se, že máte jasnou představu o všech nákladech spojených s pronájmem.

Tip: V případě, že si nejste s nájemní smlouvou jisti, obraťte se na naše advokáty. Poskytneme vám rychlé řešení z pohodlí domova.

Zkontrolujte stav pronajímaného obytného vozu

Než s obytným vozem odjedete, důkladně jej prohlédněte zevnitř i zvenku. Jakékoli existující poškození zdokumentujte fotografiemi a písemným záznamem. Ujistěte se, že je vše v dobrém funkčním stavu. Jakékoliv problémy okamžitě nahlaste půjčovně.

Zaměřte se na pojištění

Pojištění automobilu je obvykle již v ceně pronájmu, proto si zahrnuté pojištění zkontrolujte a informujte se o jeho dalších možnostech. Je třeba mít také na paměti, že toto pojištění je závislé na smlouvě o pronájmu – pokud ji tedy porušíte, neplatí ani pojištění.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte vše o pronájmu auta.

K základnímu pojištění si navíc můžete sjednat i další doplňkové. Můžete si tak snížit spoluúčast nebo připojistit určité části auta či situace.

Koupě obytného vozu

Pokud se chystáte pořídit si vlastní obytný vůz, čeká vás těžké rozhodování – dáte přednost levnějšímu přívěsu nebo raději mobilnějšímu obytnému vozu, kde je automobil spojen s obytnou částí v celek? Výběr obytného vozu zahrnuje několik faktorů, které je potřeba zvážit. Mezi ty patří zejména:

Váš styl cestování a potřeby

Zvažte, jak plánujete obytný vůz používat. Podnikáte krátké víkendové pobyty, dovolené u moře jednou ročně na pár týdnů nebo bydlení na plný úvazek? Zamyslete se také nad počtem cestujících. Cestujete sólo, s partnerem, s rodinou nebo s domácími mazlíčky? Nakonec si ujasněte vámi preferované destinace. Budete primárně bydlet v kempech s plným připojením, nebo chcete prozkoumávat odlehlá místa mimo síť?

Váš rozpočet

Určete si rozpočet na nákup a provoz obytného vozu. Nezapomeňte vzít v úvahu nejen počáteční kupní cenu, ale také průběžné náklady, jako je palivo, údržba, pojištění a poplatky za parkování a kempy.

Potřebná velikost, rozložení a vybavení

Zvažte velikost a uspořádání, které bude vyhovovat vašemu životnímu stylu. Zajistěte, aby obytný vůz poskytoval dostatečné vybavení pro spaní, vaření a koupelnu. Myslete na úložný prostor a konfiguraci obytné části.

Udělejte si seznam vybavení, které musíte mít. Potřebujete plně vybavenou kuchyň, koupelnu se sprchovým koutem nebo pohodlný prostor na spaní?

Preferované značky a modely

Prozkoumejte různé značky a modely obytných vozů. Hledejte recenze, navštivte obchody a přehlídky, abyste viděli všechny možnosti osobně. Zvažte faktory, jako je kvalita, pověst a hodnota při dalším prodeji.

Pokud uvažujete o obytném automobilu, vezměte jej na zkušební jízdu, abyste posoudili ovladatelnost a pohodlí. U obytných přívěsů si vyžádejte prohlídku, abyste porozuměli uspořádání a funkcím.

Nový X ojetý obytný vůz

Jedním z největší dilemat může být volba mezi tím, zda si pořídit nový obytný vůz nebo raději ojetý obytný vůz z bazaru. Proto vám přinášíme jejich pro a proti, které vám mohou pomoci v rozhodování.

Koupě nového obytného vozu

Výhody:

  • Spolehlivost: Nové obytné vozy jsou v perfektním technickém stavu a navíc na ně dostanete záruku v případě, že by se něco pokazilo. S tím samozřejmě souvisí i delší životnost.
  • Pokročilé funkce: Nové obytné vozy mají nejnovější technologie, bezpečnostní prvky a vybavení, díky čemuž bude vaše cestování pohodlnější a bezpečnější.
  • Přizpůsobení: Nový obytný vůz si můžete přizpůsobit tak, aby vyhovoval vašim konkrétním potřebám, včetně výběru interiéru, rozvržení a volitelných funkcí.
  • Snazší financování: Často je jednodušší zajistit financování nového obytného vozu než ojetého a také úrokové sazby bývají nižší.

Nevýhody:

  • Vyšší náklady: Nové obytné vozy jsou podstatně dražší než ojeté.
  • Znehodnocení: Nové obytné vozy se v prvních několika letech rychle znehodnocují, což znamená, že můžete přijít o značné množství peněz, pokud se je rozhodnete prodat.
  • Omezená vyjednávací síla: Cena nového obytného vozu je pevně daná a není možné o ni vyjednávat.

Koupě ojetého obytného vozu z bazaru či přímo od majitele

Výhody:

  • Nižší náklady: Použité obytné vozy jsou výrazně dostupnější než nové.
  • Menší znehodnocení: K nejvýznamnějšímu znehodnocení již došlo, takže je méně pravděpodobné, že ztratíte tolik peněz, když vůz nakonec prodáte.
  • Vyjednávací síla: Často existuje prostor pro vyjednávání o ceně ojetého obytného vozu, což vám může zajistit lepší nabídku.
  • Vintage vzhled: Někteří lidé oceňují kouzlo a charakter starších modelů, které mohou nabídnout jedinečný zážitek z cestování.

Tip: V případě, že se chystáte koupit ojetý vůz od soukromé osoby, nezapomeňte si nechat zkontrolovat kupní smlouvu od právníka.

Nevýhody:

  • Nejistá historie: Může být nemožné zjistit celou historii použitého obytného vozu, jako jsou např. dopravní nehody a následné poškození. Ojetý obytňák proto může mít skryté vady nebo vyžadovat rozsáhlé opravy, které nejsou na první pohled patrné. Můžete ušetřit spoustu peněz, času i starostí, když si necháte od odborníka posoudit technický stav vozidla a také zkontrolovat stav tachometru. Více o možnostech, jak prověřit stav najetých kilometrů se dozvíte zde.
  • Zastaralé funkce: Starší obytné vozy mohou postrádat moderní vybavení, technologie a bezpečnostní prvky, takže vaše cestování nebude tolik pohodlné ani bezpečné jako u nového vozu.
  • Chybějící záruka: Na použité obytné vozy se nemusí vztahovat záruka nebo může být omezená, takže náklady na opravy nesete vy.
  • Vyšší náklady na údržbu: Starší obytný vůz bude vyžadovat více údržby a oprav, což může vyvážit počáteční úspory z koupě.

Povinné ručení u obytného vozu

Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv typ obytného vozu, nevyhne se vám základní povinnost ve formě povinného ručení. To je totiž povinné u všech motorových vozidel. Přesto, že obytný přívěs nemá motor, stejně se na něj povinné ručení vztahuje. Je to z toho důvodu, že má registrační značku a technický průkaz.

Tip: Přečtěte si náš článek, ve kterém se dozvíte, jak na náhradu škody při dopravní nehodě.

Povinné ručení kryje škody na cizím majetku, které jste způsobili při provozu automobilu, případně také vámi způsobenou škodu na zdraví. Co vám však nepokryje jsou škody na vašem automobilu, proto se vám rozhodně vyplatí sjednat si ještě havarijní pojištění.

Prodej obytného vozu

Nastal čas rozejít se s vaším milovaným obytňákem? Ať už je to proto, že hledáte upgrade nebo prostě nemůžete vyrazit na cesty tak často, jako jste byli zvyklí, prodej může představovat celkem náročný proces. Na co si je tedy třeba dát pozor?

Nastavení správné ceny

Určení správné ceny za váš obytný vůz je zásadní. Hledejte proto, za kolik se prodávají podobné typy obytných vozů. Při nastavování konkurenceschopné ceny zvažte také stáří, stav, funkce a jakékoli nedávné aktualizace vašeho obytného vozu.

Správné sepsání kupní smlouvy

Jakmile naleznete kupce, přichází na řadu sepsání kupní smlouvy. Tu vám určitě doporučujeme uzavřít písemně a nechat si ji vypracovat od právníka. Pokud se obrátíte na nás, zajistíme pro vás prodej obytného vozu po právní stránce bez nejasností a kliček. Podepisovat můžete už za 3 dny.

Kromě kupní smlouvy je třeba pro převedení vlastnických práv také přepis na registru vozidel. O přepis přitom musíte zažádat vy i nový majitel (případně pouze jeden z vás s podepsanou plnou mocí od toho druhého). Je ale třeba pamatovat na to, že při žádosti o přepis musíte doložit také protokol o evidenční kontrole.

Tip: V našem článku se dozvíte, jak postupovat a na co si dát pozor při převodu auta.

Ukončení povinného ručení a ekologická daň

Dále je potřeba ukončit vaše povinné ručení, jelikož samo o sobě prodejem obytného vozu nezaniká. Kupující si zase musí povinné ručení zřídit. Pokud obytný vůz spadá pod normu EURO 0, 1 nebo 2, pak je také nutné zaplatit ekologickou daň.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Kupní smlouva na věci movité

Sepíšeme za vás kupní smlouvu na věci movité, případně zkontrolujeme tu existující. Všechno vyřídíme rychle a bezchybně, za předem stanovenou cenu. Zvládneme to do 3 dnů a v rámci celé ČR. Vy se o nic nestaráte a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024