Kontejnerové domy

Luxusní bydlení v kontejneru? Na první pohled to může znít úsměvně, ale je to možné. Rostoucí ceny za bydlení motivují lidi k hledání levnějších alternativ. A právě jednou takovou alternativou, která získává na stále větší popularitě, jsou domy z lodních kontejnerů. Ty dokážou být nejen levné, ale i luxusní, prostorné a ekologické.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to kontejnerový dům

Kontejnerový dům je typ stavby vytvořené přeměnou velkých lodních kontejnerů na obytné či komerční prostory. Kontejnerové domy nabízí udržitelnost, cenovou dostupnost a flexibilitu designu. Lze je rychle postavit a přizpůsobit pro různé architektonické styly. Je ale třeba počítat s tím, že i domy z kontejnerů podléhají stavebním předpisům.

Domy z kontejnerů a legislativa

Na kontejnerové domy se vztahují zejména pravidla stavebního zákona. Jako první budete potřebovat stavební ohlášku či povolení. Výjimku v tomto případě tvoří stavby menší než 25 metrů čtverečních a nižší než 5 metrů do výšky a tři metry do hloubky umístěné na stavební pozemek, kde už stojí dům určený k bydlení či rekreaci. Není to však možné v oblastech považovaných za památku nebo v archeologicky významných oblastech.

V ostatních případech je třeba vyřídit si stavební ohlášku případně stavební povolení. Ohláška bude stačit v případě kontejnerového domu určeného k bydlení či rekreaci. Maximální velikost je v tomto případě omezena na 150 m2, výška na dvě nadzemní podlaží a podkroví a hloubka podzemního podlaží do tří metrů. V ostatních případech už bude potřeba vyřídit si stavební povolení (stavební povolení bude potřeba také v případě, že se vám nepodaří sehnat souhlas vašich sousedů se stavbou).

Tip: V případě, že se chystáte na koupi pozemku k umístění kontejnerového domu, vyplatí se vám pomoc advokáta. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Co musíte dodat pro stavební povolení a ohlášení:

  • Údaje o pozemku,
  • údaje o plánované výstavbě, jejím účelu a rozsahu,
  • předpokládaný termín zahájení a dokončení stavby,
  • územní rozhodnutí, které si musíte předem vyřídit v místě, kde se nachází pozemek
  • závazná stanoviska dotčených orgánů (jako je např. Ministerstvo životního prostředí či Národní památkový ústav),
  • závazná stanoviska vlastníků dopravní a technické infrastruktury (zde se jedná o připojení stavby na elektrické vedení, vodovod apod.),
  • projektovou dokumentaci (výkresy, technická řešení apod.),
  • návrh plánu kontrolních podmínek stavby,
  • prohlášení stavbyvedoucího (v případě, že budete kontejnery přestavovat svépomocí),
  • situační výkres obsahující souhlasy dotčených osob (např. sousedů a osob s věcným břemenem) – tento dokument je potřeba pouze v případě stavebního ohlášení.

Tip: Podání žádosti na stavbu může být noční můrou. Přečtěte si, co je třeba vyřídit a kde, a co vám hrozí, pokud patřičné povolení nezískáte a rozhodnete se stavět na černo.

Hlavní rozdíl mezi stavebním ohlášením a stavebním povolením je to, že stavební ohlášení je na vyřízení jednodušší a rychlejší. Bohužel ale není dostupné ve všech případech, a zejména v situaci, kdy vám vaši sousedé a další dotčené osoby stavbu písemně neodsouhlasí.

Energetická náročnost

Při stavbě kontejnerového domu musíte brát v potaz také jeho energetickou náročnost. Všechny nové stavby totiž musí mít průkaz energetické náročnosti budovy neboli PENB. Ten udává, kolik energie spotřebuje dům na svůj provoz a určuje tedy jeho energetickou náročnost a s tím související zátěž pro životní prostředí. Pozor si musíte dát zejména na tepelné vlastnosti domu, vytápění, ohřev vody a chlazení. Nově postavené domy totiž nesmí mít energetickou náročnost vyšší než třída B (musí mít tedy téměř nulovou spotřebu energie).

Tip: V případě, že má váš kontejnerový dům energetickou vztažnou plochu (= vnější půdorysnou podlahovou plochu) do 50 m2, pak energetický štítek nepotřebujete.

U kontejnerového domu se ale energetické náročnosti není třeba obávat. Lze jej totiž jednoduše předělat na nízkoenergetický nebo dokonce pasivní. Celkový výsledek záleží v první řadě na provedení fasády. Další faktory, které ale také hrají roli jsou: orientace vůči světovým stranám, použití obnovitelné energie (např. ve formě solárních panelů) a jednoduchý tvar budovy (což je u kontejnerů zaručeno)

Tip: Plánujete váš kontejnerový dům pronajímat? Přečtěte si, jak je to v případě pronájmu domu s energetickými štítky.

Výhody a nevýhody domů z lodních kontejnerů

Výhody

  • Udržitelnost: Kontejnerové domy přeměňují nové či vyřazené lodní kontejnery na něco nového, což je ekologická forma upcyklace, která snižuje potřebu nových stavebních materiálů.
  • Cenová dostupnost: Ve srovnání s tradičními domy bývají ty kontejnerové cenově výhodnější (zejména při použití vyřazených kontejnerů).
  • Rychlá stavba: Kontejnerové domy lze postavit relativně rychle, protože základní konstrukce je již hotová.
  • Flexibilita designu: Díky úpravám lze kontejnerové domy přizpůsobit tak, aby vyhovovaly vašemu stylu a potřebám.
  • Modularita: Přepravní kontejnery jsou modulární stavební bloky, který usnadňují rozšíření nebo přizpůsobení obytných prostor. Vy si tak můžete váš dům stavět po částech.
  • Přemístitelnost: Kontejnerové domy lze navrhnout tak, aby se daly přepravovat na různá místa.
  • Pevnost a odolnost: Přepravní kontejnery jsou navrženy tak, aby vydržely náročné podmínky přepravy, díky čemuž jsou velmi odolné.

Pomůžeme vám vyřešit potíže, které máte

Ať už potřebujete pomoci s koupí pozemku, na který kontejnerový dům umístíte, se zápisem do katastru nemovitostí nebo s čímkoliv dalším, jsme tu pro vás. Zajistíme vám kompletní smluvní a právní servis související s koupí prodejem nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Nevýhody

  • Izolace a pohodlí: Kontejnery jsou nejčastěji vyrobeny z oceli, což může vést k teplotním extrémům. Je proto nezbytná správná izolace, aby byly v našich podmínkách celoročně obyvatelné
  • Omezení velikosti: Rozměry přepravních kontejnerů mohou být limitující z hlediska vnitřního prostoru. Pokud tedy budete chtít velký dům, budete si muset pořídit kontejnerů víc.
  • Konstrukční omezení: Průmyslový vzhled kontejnerů není pro každého a k dosažení požadované estetiky mohou být nutné rozsáhlé úpravy.
  • Povolení a předpisy: I v případě využití lodních kontejnerů k bydlení, je třeba splnit veškeré stavební předpisy.
  • Odborníci a služby: Instalatérské, elektrické a další systémy mohou vyžadovat specializovanou instalaci. Kvůli tomu se vám budou hůře shánět řemeslníci a pravděpodobně si za jejich práci také připlatíte.
  • Náklady na přepravu: Pokud je třeba přepravit kontejnery na vzdálené místo, může se doprava celkem prodražit.
  • Omezený prostor pro okna a dveře: Přidání oken a otvorů pro dveře je složitější a nákladnější kvůli ocelové konstrukci kontejneru.

Kde se prodávají kontejnerové domy

Některé firmy nabízejí už hotové kontejnerové domy, včetně rozvodů a zateplení. Pokud ale chcete maximální volnost v návrhu a co nejnižší cenu, vyplatí se vám stavba kontejnerového domu svépomocí.

Přepravní kontejnery můžete zakoupit z různých zdrojů, mezi které patří např:

  • Dodavatelé kontejnerů: Mnoho společností se specializuje na prodej nových i použitých přepravních kontejnerů.
  • Přístavy: Přepravní kontejnery jsou obvykle k dispozici ve velkých přístavech. V České republice můžete najít přístavy, kde se pracuje s kontejnery, v Mělníku či Ústí nad Labem nebo si za kontejnerem můžete dojet do zahraničí.
  • Online bazary: Online bazary, jako je Sbazar, Facebook Marketplace nebo Aukro, obsahují řady nových i použitých kontejnerů. Nezapomeňte si ale před nákupem kontejnery důkladně prohlédnout.
  • Aukce: Přepravní kontejnery lze někdy nalézt na aukcích Podívejte se na místní aukční výpisy nebo webové stránky pro nadcházející události.
  • Přepravní společnosti: Také samotné přepravní společnosti mohou prodávat kontejnery. Obvykle se ale bude jednat pouze o vysloužilé kontejnery, které již nejsou vhodné pro přepravu.

Tip: Ani u kontejnerového domu se nevyhnete návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Co si při nákupu pohlídat

Při nákupu přepravního kontejneru zvažte následující faktory:

  1. Stav: Přepravní kontejnery se dodávají v různém stavu, včetně nových, použitých a již předělaných na kontejnerový dům.
  2. Velikost: Kontejnery jsou k dispozici v různých velikostech, přičemž nejběžnější jsou šestimetrové a dvanáctimetrové kontejnery.
  3. Cena: Ceny se mohou lišit v závislosti na faktorech, jako je velikost, stav a místo, kde se kontejner prodává.
  4. Doručení: Zvažte náklady na přepravu kontejneru na požadované místo.
  5. Licencování a předpisy: Předem si nastudujte všechny předpisy a podmínky pro umístění kontejnerů na vašem pozemku.

Na koupi nespěchejte, vše si nejdříve řádně promyslete, případně si na pomoc přizvěte i odborníka. Přece jenom kupujete svůj budoucí domov.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Zdeněk Chalupa

před 9 měsíců

Využil jsem službu k sepsání darovací smlouvy na nemovitost a návrhu na vklad do katastru nemovitostí. Vyhotovení proběhlo rychle a dokumenty byly v pořádku.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

MgA. Anna Leschingerová, Cvikov

před 3 roky

Netušila jsem, že existuje online služba, kde za vás právník zařídí veškeré papírování a vy se můžete soustředit jen na radost z obdarování milované osoby.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024