Mobilní domy

Mobilní domy neboli mobilheimy si mnoho z nás spojuje s americkou nižší vrstvou obyvatel, kde tyto domy stojí namačkané jeden na druhém. U nás tomu tak ale není. Mobilní domy mohou nabídnout moderní a úsporné bydlení za přívětivé ceny. V tomto článku vám poradíme, na co si dát při koupi mobilheimu pozor, jak mobilheimy upravuje legislativa a co si pohlídat při jejich pronájmu.

7 minut čtení

Kapitoly článku

Co je to mobilní dům

Mobilní dům, známý také jako mobilheim, je konstrukce postavená v továrně a poté převezená na konkrétní místo pro použití jako trvalé nebo dočasné bydliště. Tyto domy jsou obvykle konstruovány na podvozku s koly, což umožňuje jejich přesun. Mnoho lidí ale nechává své mobilní domy dlouhodobě či trvale na jednom místě jako alternativu pro klasický zděný dům nebo dřevostavbu.

Mobilní domy se dodávají v různých velikostech a uspořádáních. Jejich podlahová plocha se běžně pohybuje mezi 20 až 60 m2 a nejčastěji se jedná o uspořádání ve stylu 3+kk, tedy kuchyňský kout spojený s obývacími prostory, dvě ložnice a jedna koupelna. Vzhledem ke své konstrukci a mobilitě jsou obecně levnější než tradiční domy, díky čemuž se u nás stávají oblíbenou volbou pro dostupné bydlení.

Tip: Mobilní domy nejsou jedinou alternativou k tradičnímu bydlení. Přečtěte si náš článek na téma kontejnerových domů.

Rekreační vs celoroční mobilní dům

Rozdíl mezi rekreačním a celoročním mobilheimem spočívá především v jejich konstrukci, izolaci a vybavení:

  1. Konstrukce a izolace
    • Rekreační mobilheimy: Tyto jsou obvykle navrženy pro použití v teplejších měsících nebo v mírném klimatu. Mají slabší izolaci a nejsou určeny pro dlouhodobé bydlení v chladnějších podmínkách. Méně izolace znamená, že nejsou moc účinné v udržení tepla během zimy a chladu během léta.
    • Celoroční mobilheimy: Tyto jsou navrženy tak, aby byly obyvatelné po celý rok, bez ohledu na klimatické podmínky. Mají lepší izolaci a jsou odolnější proti extrémním teplotám. Tato vylepšená izolace pomáhá udržovat teplotu uvnitř mobilheimu stabilní, což je zásadní pro pohodlné bydlení v zimních měsících.
  2. Vybavení a pohodlí
    • Rekreační mobilheimy: Mívají pouze základní vybavení, protože jsou určeny pouze pro dočasné ubytování, jako jsou dovolené nebo víkendové výlety. Nemusí tak poskytovat pohodlí, které byste očekávali od stálého domova.
    • Celoroční mobilheimy: Jsou obvykle vybaveny lepším vybavením, včetně vyšší kvality topných systémů a lepších kuchyňských a koupelnových zařízení. Tyto mobilheimy jsou navrženy tak, aby poskytovaly větší pohodlí a funkčnost pro dlouhodobé bydlení.
  3. Cena a údržba
    • Rekreační mobilheimy: Obvykle jsou cenově dostupnější, ale v případě jejich užívání v chladnějších podmínkách bude potřeba více údržby. Pokud si pořídíte rekreační mobilní dům, ve kterém plánujete celoročně bydlet, bude potřeba provést úpravy, zejména co se týká izolace.
    • Celoroční mobilheimy: Kvůli lepší izolaci a vyšší kvalitě konstrukce bývají dražší, ale dlouhodobě mohou být ekonomičtější díky nižším nákladům na vytápění a lepší odolnosti proti povětrnostním vlivům.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Koupě mobilního domu

Spousta firem již v dnešní době prodává mobilní domy nové, dělané na zakázku. Mnoho z nich nabízí ale i prodej použitých neboli repasovaných mobilních domů. Použité mobilheimy jsou sice levnější, ale zase jsou nejčastěji dováženy ze západu a jsou proto přizpůsobeny na jiné podnebí než je u nás. Z toho důvodu potřebují ještě další nákladné úpravy. Tyto domy mohou navíc také obsahovat skryté vady.

Nejčastější skryté vady mobilheimů

Při nákupu použitého mobilního domu je potřeba důležitá kontrola, abyste zjistili, zda si s mobilheim nekupujete třeba i plíseň. Toto jsou ty nejčastější vady, které se u mobilních domů mohou vyskytnout:

  • Stav podvozku a rámu: Podvozek je základem mobilního domu. Hledejte známky koroze či nepřirozeného ohnutí. Zkorodovaný podvozek může ohrozit strukturální integritu domu a učinit jej nebezpečným. Následné opravy jsou finančně velmi náročné a použitý mobilheim se vám tak může velmi prodražit.
  • Vnější stav: Zkontrolujte, zda na vnějších stěnách nejsou promáčkliny, praskliny nebo díry. Zkontrolujte také střechu, zda neprosakuje nebo není poškozená.
  • Kontrola interiéru: Hledejte známky poškození vodou, jako jsou skvrny, plíseň nebo zatuchlý zápach, zejména kolem oken, dveří a stropu. Zkontrolujte, zda na podlaze nejsou měkká místa, která by mohla naznačovat hnilobu.
  • Instalatérské a elektrické systémy: Zajistěte, aby všechny vodovodní armatury fungovaly a nedocházelo k únikům. Otestujte elektrický systém, včetně zásuvek a svítidel, abyste se ujistili, že jsou bezpečné a funkční.
  • Systémy vytápění a chlazení: Zkontrolujte stav topného systému.
  • Okna a dveře: Ujistěte se, že se správně otevírají a zavírají. Poškozená okna nebo dveře totiž značně ovlivňují celkovou izolaci domu.
  • Spotřebiče a příslušenství: Zkontrolujte, zda jsou všechna přiložená zařízení a příslušenství v provozuschopném stavu.
  • Pneumatiky a mobilita: Pokud plánujete přesun mobilního domu, zkontrolujte pneumatiky a mechanismus používaný k tažení.

Jak na reklamaci mobilního domu

I přes sebedůkladnější kontrolu není možné objevit skryté vady. Naštěstí to ale neznamená, že se s tímto stavem musíte smířit. České zákony totiž s touto možností počítají, a proto poskytují kupujícím ochranu. Na mobilheimy v situaci, kdy si je kupujete a nejsou pevně připojeny k základům, pohlíží česká legislativa jako na vozidla pro volný čas.

Pokud si pořídíte použitý mobilní dům od soukromé osoby, automaticky získávat záruční dobu trvající 6 měsíců ode dne doručení mobilheimu na vámi určené místo. Pokud přímo od prodejce mobilních domů, pak záruční doba trvá 24 měsíců. Prvních 12 měsíců přitom leží prokazovací povinnost na straně prodávajícího, který musí doložit, že v době prodeje mobilní dům vadu neměl. Dalších 12 měsíců pak náleží prokazovací povinnost kupujícímu.

Tip: Prodal vám někdo mobilheim, který má vady, o nichž jste nevěděli, případně nemá požadované vlastnosti? Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k zjednání nápravy.

Tuto záruku můžete použít právě na již zmiňované skryté vady. To jsou vady, které vám prodávající nepřiznal a které se nedají zjistit při prohlídce mobilheimu. Při reklamaci je ale nutné vadu neopravovat, pokud byste ji totiž opravili, nemáte již na reklamaci nárok.

Pozemek na mobilheim

Mobilní dům není možné postavit kdekoliv. Mobilheimy se totiž v případě, že slouží k bydlení považují za výrobek plnící funkci stavby, a proto je jejich umístění možné pouze na pozemek, kde je možné stavět. Proto bude před koupí pozemku pro mobilheim potřeba nahlédnout do územního plánu.

Důležitou vlastností pozemku pro mobilní dům je také jeho přístupová cesta. Ta totiž musí být dostatečně prostorná, aby po ní mohl být mobilheim dopraven až na místo určení. Ideální je také vybrat rovinatý pozemek, v opačném případě totiž budou potřeba terénní úpravy.

Tip: Chystáte se pořídit si pozemek k umístění mobilheimu? Obraťte se na naše advokáty. Zajistíme pro vás kompletní smluvní a právní servis související s koupí nemovitosti. Zvládneme to do 48 hodin, bezchybně a profesionálně.

Podmínky pro umístění mobilního domu

Jak již bylo řečeno, mobilní dům lze umístit pouze na takový pozemek, kde stavbu umožňuje územní plán. K umístění navíc budete potřebovat také územní souhlas. Ten si vyřídíte na stavebním úřadě v místě, kde se nachází váš pozemek. Zde předložíte vyplněné oznámení o záměru v území, doklady o vlastnictví pozemku, stanoviska technické a dopravní infrastruktury a prohlášení o splnění technických norem a technickou dokumentaci mobilního domu. Tyto dva dokumenty by vám měl poskytnou výrobce či prodávají mobilheimu. Na vyřízení vaší žádosti má stavební úřad 30 dní. Stavební povolení ani ohlášení pak už potřeba není.

Mobilní dům se po umístění nekolauduje a nezapisuje do katastru nemovitostí, jelikož není s pozemkem pevně spojen. S tím souvisí i to, že k němu nedostanete číslo popisné a není v něm tedy možné mít nahlášený trvalý pobyt. Trvalý pobyt naštěstí nemusí být vaším bydlištěm, ale můžete si jej zařídit například u rodičů nebo na obecním úřadě. Existují také firmy, které vám poskytnou virtuální trvalý pobyt včetně schránky. Ceny se přitom pohybují kolem pár desítek až stovek korun za měsíc.

Existuje ještě možnost, že mobilní dům pevně ukotvíte k zemi, tím se vám otevírá možnost získat číslo popisné a tedy i trvalé bydliště. Na druhou stranu si pak ale budete muset vyřídit stavební povolení nebo ohlášení a nechat mobilní dům zapsat do katastru nemovitostí.

Tip: Návrh na vklad do katastru nemovitostí není pro laika zrovna jednoduchý. Pomůžeme vám se sepsáním návrhu tak, aby vše bylo v pořádku hned napoprvé a vy jste nezmeškali důležité lhůty nebo nepřišli o peníze.

Hypotéka na mobilní dům

Hypotéku na mobilheim můžete dostat. Je ale třeba splnit určité podmínky. V první řadě je potřeba zajistit, aby již mobilní dům nebyl mobilní – to znamená, že nesmí mít kola a musí být tedy usazen na patkách. Většina bank přitom trvá i na tom, aby byl mobilní dům pevně spojený s pozemkem a měl tedy i číslo popisné a zápis v katastru.

Pronájem mobilního domu

Mobilní dům si můžete také pronajmout, a to jak krátkodobě například pro letní dovolenou u vody, tak i dlouhodobě stejně jako klasický byt či dům. Zejména ve druhém případě je třeba si pohlídat několik záležitostí. Jedná se zejména o obsah nájemní smlouvy a předávacího protokolu, o vratnou kauci a její výši a podmínky případného ukončení nájemní smlouvy. Všechny potřebné náležitosti jsme přitom již rozebrali v našem starším článku na téma Na co si dát pozor při pronájmu bytu z pohledu nájemníka.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

MUDr. Pavla Kramolišová, Nový Jičín

před 3 roky

Oceňuji, jak rychle a pro mě jako laika srozumitelně pracujete. Ušetřilo mi to čas, nervy a obavy z neznámého. Už nikdy do bezplatné právní poradny.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024