Jak se bude zvyšovat daň z nemovitostí?

Česká republika má v porovnání s mnoha jinými zeměmi EU relativně nízko nastavenou úroveň daně z nemovitostí. Současně je pro Čechy typické na rozdíl od mnoha sousedních zemí bydlení ve vlastním. Suma sumárum je zřejmé, že na daních z nemovitostí lze vybrat podstatně více než tvoří současné 1 % z celkového daňového příjmu. A toho se nyní ujala vláda v rámci svého konsolidačního balíčku. Co se v tomto ohledu chystá?

daň z nemovitosti
4 minuty čtení

Kapitoly článku

Vláda vychází z čísel, podle kterých průměrný podíl daně z nemovitostí v rámci evropských zemí činí zhruba 3 %. Češi ale platí podstatně méně. Proto se jedna z položek takzvaného konsolidačního balíčku zaměřila právě tímto směrem.

Co je daň z nemovitostí?

Abychom si upřesnili, o jaké dani hovoříme. Daň z nemovitosti je majetková daň, kterou odvádíme už jen na základě samotné skutečnosti, že nemovitost vlastníme. Nesouvisí tedy s převodem, prodejem či darováním nemovitosti a nejedná se ani o daň dědickou.

Režim této daně upravuje zákon o dani z nemovitých věcí. Ten stanoví, že plátcem daně je každá fyzická nebo právnická osoba, která vlastní, případně užívá nemovitý majetek (pozemek nebo stavbu). Může se hradit jak ze staveb či bytových jednotek, tak také z pozemků.

Řešíte právní problém související s nemovitostmi či platbou daní z nich?

Váš případ posoudíme a do 24 hodin vypracujeme návrh právních služeb vedoucích k jeho vyřešení. Pokud se pak rozhodnete svěřit jeho řešení do našich rukou, máte vypracování návrhu zdarma.

Pro zajímavost: Ve Velké Británii existuje zcela jiný systém daně z nemovitostí. Jedná se o daň místní, vybírají ji tedy místní (obecní) úřady. Základ daně je stanoven podle hodnoty tržního nájemného, ať už fiktivního či skutečného. Výše daně se odvíjí od velikosti, stáří a charakteru nemovitosti a také podle pásma, do kterého je zařazena.Zajímavé je, že ji platí ten, kdo byt obývá, tedy případně i nájemce.

Tip: Jste-li majitelem nemovitosti, týká se vás povinnost přihlásit se k platbě daně. Učinit tak můžete daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí. To ale nemusíte podávat každý rok, v zásadě je stačí podat jednou. Kdy a za jakých podmínek se vás tedy podání daňového přiznání týká? Tomu se věnujeme v samostatném článku.

Jaké se předpokládá navýšení?

Zajímavostí u tohoto typu daně je, že její výše bude jiná, pokud žijete v Praze nebo například v bytovce v Horní Lhotě. Zákon o dani z nemovitých věcí totiž pro výpočet daně zmiňuje koeficient, který se liší v závislosti na velikosti obce. Při jeho stanovení se vychází z počtu obyvatel v obci z posledního sčítání lidu. Zákon stanovuje koeficienty v sedmi úrovních, a to:

  • 1,0 v obcích do 1000 obyvatel,
  • 1,4 v obcích nad 1000 obyvatel do 6000 obyvatel,
  • 1,6 v obcích nad 6000 obyvatel do 10 000 obyvatel,
  • 2,0 v obcích nad 10 000 obyvatel do 25 000 obyvatel,
  • 2,5 v obcích nad 25 000 obyvatel do 50 000 obyvatel,
  • 3,5 v obcích nad 50 000 obyvatel, ve statutárních městech a ve Františkových Lázních, Luhačovicích, Mariánských Lázních a Poděbradech,
  • 4,5 v Praze.

Mimo to si také obce si mohou samy výši koeficientu svou vyhláškou upravit, a to buď pro celou obec, nebo jen některé její území. Pokud obec nestanoví vyhláškou pro jednotlivé části obce jiné koeficienty, pak se do vzorce při výpočtu dosadí koeficient zákonný.

Ministerstvo financí původně navrhlo zvýšení daně z nemovitostí s cílem podpořit státní rozpočet. Svaz měst a obcí s touto formou posílení rozpočtu nesouhlasil. Poukazoval přitom na to, že tradičně šlo právě o nástroj měst, kterým mohou zvyšovat své rozpočty. I nyní totiž platí, že výnos z daně je 100% příjmem obce. Obce navíc pokrývají náklady na základní služby spojené s užíváním nemovitostí.

Podle finálního rozhodnutí vlády půjde příjem z navýšení skutečně ve prospěch měst a obcí. Sazby daně se oproti roku 2023 mají zvýšit v průměru o 1,8násobek. K navýšení ovšem nemusí dojít úplně všude. Vliv bude mít také to, ve kterých obcích je stanoven zmíněný místní koeficient. Zde zaplatí poplatníci o něco více. Na úpravě naopak vydělají tam, kde místní koeficient stanovený není.

Alespoň nějakou dobrou zprávou pro majitele nemovitostí zůstává, že pouze na základě změny sazby či změny místního koeficientu jim nevzniká nová povinnost podat daňové přiznání. Pokud se touto formou změní meziročně výše daně, není třeba znovu počítat výši daně. Správce daně tyto změny automaticky zohlední při výpočtu daně na aktuální rok sám.

Zvýšení nebo snížení daně?

Ačkoliv má změna primárně vést k navýšení daní, paradoxně může být jejím výsledkem pravý opak. Obce totiž mají totiž v rámci stanovení místního koeficientu rovněž volbu určit jeho hodnotu nižší než jedna, konkrétně od hodnoty 0,5, díky čemuž mohou sazbu daně lehce snížit. V praxi se ale takový postup spíše neočekává.

Tip: Jste novými či dlouholetými majiteli nemovitosti? Projděte si rychlé shrnutí o dani z nemovitosti – jaká je její výše, kdy se platí a jak a kdy se k její platbě přihlásit. V našem článku odpovíme i na časté otázky, co naopak dělat, když nemovitost už nevlastníte, nebo co očekávat, když jste daňové přiznání nestihli podat včas.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 2 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 6 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Stanislava Losartová

před 2 roky

Služby dostupného advokáta jsem využila již 2x. Jednou cca před pěti lety a jednou letos. Pokaždé mě nachystali smlouvy do pár hodin, byli pro mě vždy po ruce na telefonu, nemusela jsem nikam jezdit, za mě doopravdy profesionálové ve svém oboru. Velké díky zejména panu Mgr. Marku Svobodnému který mi během pár hodin nově připravil (zobrazit více) správně důležitou smlouvu, která okamžitě prošla a kterou mi právníci z jiné společnosti připravili 3x chybně. I v budoucnu bych se vždy obrátila již jenom na ně v záležitostech ohledně nemovitostí.

Recenze služby

PhDr. Helena Hoffmanová, Praha

před 3 roky

Pronajímám a podnajímám řadu nemovitostí a s Dostupným advokátem spolupracuji pravidelně a dlouhodobě. Oceňuji zejména spolehlivost. Také obdivuji flexibilní a odborné služby i obratný systém advokátních služeb na dálku. Nejvíc si cením toho, že Dostupný advokát mi radí s mladým duchem, tzn. zná i novoty. S touto právní službou mohu být klidná.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024