Jak podat daňové přiznání k dani z nemovitostí?

Jste-li majitelem nemovitosti, týká se vás povinnost přihlásit se k platbě daně. Učinit tak můžete daňovým přiznáním k dani z nemovitých věcí. To ale nemusíte podávat každý rok, v zásadě je stačí podat jednou. Kdy a za jakých podmínek se vás tedy podání daňového přiznání týká?

vyplnění daňového přiznání, daň z nemovitostí
5 minut čtení

Kapitoly článku

Daňové přiznání typicky podává vlastník nemovitosti. Poplatníkem je totiž osoba, která je vlastník pozemku či jednotky evidovaná v katastru nemovitostí. Existují určité výjimky, například u některých případů pachtů či pronájmů, ale setkáváme se s nimi spíše zřídka.

Kdy podat daňové přiznání?

Daňové přiznání lze podat elektronicky i v tištěné podobě. Odevzdává se správci daně, kterým je finanční úřad, v jehož obvodu se příslušný pozemek nebo stavba nachází. Přiznání se narozdíl od přiznání daně z příjmů podává do 31. ledna a zahrnují se do něj všechny stavby nabyté nebo změněné v předchozím roce.

Za jakých podmínek musíte daňové přiznání podat?

  • V předchozím roce jste úplatně či bezúplatně nabyli nemovitost (povinnost se vztahuje nejen na koupené, ale také zděděné nebo darované nemovitosti) a jste jejím aktuálním majitelem. Povinnost se ovšem nevztahuje na družstevní byty, kde fakticky nejste jejich vlastníky, nýbrž vlastníkem dle zákona je bytové družstvo.
  • Nemovitost vlastníte již delší dobu, ale v předchozím roce došlo k významné změně, která ovlivnila vyměřenou daň – např. došlo k dostavbě nemovitosti, změně jejího užívání, změně výměry a podobně.
  • Stali jste se spoluvlastníky nemovitosti – zákon umožňuje, aby daňové přiznání podal jeden ze spoluvlastníků za celou nemovitost, případně aby každý ze spoluvlastníků odevzdal přiznání za svůj podíl.
  • Prodali (případně darovali) jste část nemovitosti, ale stále vlastníte zbývající část, případně jinou nemovitost ve stejném kraji.

Tip: Dříve bylo povinné platit také daň z nabytí nemovitosti. Ta byla ale v roce 2020 zrušena.

Nejste-li si jisti, zda se na vás povinnost podávat daňové přiznání vztahuje, nebojte se poradit s advokátem.

Tiskopis daňového přiznání včetně listů k jeho doplnění a příloh lze získat na všech územních pracovištích finančních úřadů. V elektronické podobě je k dispozici ke stažení na internetových stránkách Finanční správy www.financnisprava.cz v nabídce Daňové tiskopisy. Najdete zde i instrukce k vyplnění daňového přiznání.

Využít uvedené webové stránky lze vřele doporučit. Samotný výpočet sice není vůbec složitý, jde o poměrně jednoduchou matematiku. Musí jí ale předcházet vyhledání o jaký typ stavby či pozemku se jedná, to jaké spadá kategorie, případně jaké koeficienty se na danou nemovitost vztahují a jaké místní koeficienty stanovuje obec.

Prodáváte nemovitost?

Připravíme pro vás perfektní balíček všech potřebných smluv (především rezervační, kupní a smlouva o smlouvě budoucí) bez právních nedostatků. Pokud nemovitost kupujete, provedeme vás celým procesem a důkladně zkotrolujeme smlouvy, abyste se neupsali k něčemu, čeho byste později mohli litovat.

Radnice dostaly v rámci daňových změn od roku 2021 možnost určovat místní koeficient pro jednotlivé části obce. Mohou tak například vybírat více peněz v průmyslových oblastech. Pravdou je, že jde o jedinou daň, která zůstává obci či městu. Nastavením její výše tak může zastupitelstvo podporovat lokální ekonomiku.

Tip: Zakoupili jste si dům nebo pozemek a chystáte se v lednu podat daňové přiznání k dani z nemovitosti a nemůžete se dopočítat? Není to tak těžké, jak se vám to na první pohled může jevit. Přečtěte si náš související článek a výpočet daně zvládnete zcela snadno.

Daňové přiznání se vždy podává jen jednou. Pokud nedochází k žádné změně a na danou nemovitost bylo už jednou daňové přiznání podáno, v dalších letech není nutné podávat nové přiznání, jen je třeba včas uhradit vyměřenou daň. Za tímto účelem finanční správa každoročně rozesílá složenky s aktuální výši daně.

Jednou z proměnných, která ovlivňuje výši daně, je místní koeficient, který si stanovuje obec a může jej navýšit či snížit. Pokud se touto formou změní meziročně výše daně, není třeba podávat nové daňové přiznání a znovu počítat výši daně. Správce daně tyto změny automaticky zohlední při výpočtu daně na aktuální rok sám.

Jak podat daňové přiznání?

Jak jsme výše uvedli, daňové přiznání k dani z nemovitých věcí lze podat i elektronicky. Pro elektronické podání daňového přiznání doporučujeme využít aplikaci Elektronická podání pro Finanční správu (tzv. EPO) nebo aplikaci Online finanční úřad (obě jsou dostupné na elektronické adrese podatelny orgánů Finanční správy ČR – www.mojedane.cz).

Touto cestou lze ale podat pouze řádné daňové přiznání, nikoliv dílčí.

Pokud má jedna osoba více nemovitostí v rámci celé České republiky, nemůže podat jedno souhrnné daňové přiznání, ale je třeba podat jednotlivá přiznání u jednotlivých finančních úřadů, v jehož obvodu územní působnosti se předmětné nemovité věci nacházejí. Na území ČR je jich zřízeno celkem 14 finančních úřadů. Jejich územní působnost kopíruje hranice krajů. K jednomu úřadu lze ovšem podat souhrnné daňové přiznání pro několik nemovitostí, které se nacházejí na území jeho působnosti.

Tip: Stali jste se v předešlém kalendářním roce novými majiteli nemovitosti? Projděte si rychlé shrnutí o dani z nemovitosti – jaká je její výše, kdy se platí a jak se k její platbě přihlásit. Odpovíme i na časté otázky, co naopak dělat, když nemovitost už nevlastníte, nebo co očekávat, když jste daňové přiznání nestihli podat včas.

Platba daně

Jednorázové daňové přiznání je jedna věc, nicméně tím vaše daňové povinnosti teprve začínají. Každoroční platba daně je už záležitostí několika minut. Finanční úřady vám samy pošlou každý rok složenku, kterou je třeba uhradit do konce května. Daň můžete platit převodem, složenkou, prostřednictvím SIPO nebo i hotově na pokladně finančního úřadu. Pokud daň převýší hodnotu 5 000 Kč, je možné rozdělit si jeji platbu do dvou splátek. Pokud se platba dělí na dvě splátky, druhou splátku je třeba zaplatit k poslednímu listopadu.

Majitelé datových schránek dostanou namísto složenky informace pro placení daně z nemovitých věcí do svých datových schránek. V takovém případě jim již nebude zasílána složenka.

Odlišně upravený termín pro placení daně mají poplatníci provozujících zemědělskou výrobu a chov ryb, kteří mají termín posunutý do 31.srpna a 30. listopadu.

Tip: Konsolidační balíček vlády se nevyhnul ani nemovitostem. Za daň z nemovitosti zaplatí Češi mají Češi v budoucnu platit zhruba o dvě třetiny víc než dosud, což má veřejným rozpočtům přinést dalších devět miliard korun. Jak bude navýšení vypadat a kdo z něj využije benefity? Tomu jsme se věnovali v našem samostatném článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Koupě nebo prodej nemovitosti

Zajistíme kompletní právní servis související s koupí či prodejem nemovitosti včetně rezervační smlouvy a úschovy kupní ceny. Pomůžeme i s katastrem nemovitostí a daněmi. Zvládneme to rychle a bezchybně, abyste se o nic nemuseli starat. Zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Recenze služby

Tomáš Václavík

před 8 měsíců

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024