Němečtí roboti zaslouží v neděli klid

Na první pohled bizarní kauza otřásla minulý týden německými médii (a trochu i českými). Neděle je v Německu dnem klidu a v tento den jsou tak, až na výjimky, zavřeny všechny obchody. Plně automatizovaný řetězec prodejen Tegut však v neděli zůstával otevřený, což se nelíbilo místním odborům a církevním skupinám. Soud jim dal zapravdu a rozhodl o tom, že ani roboti nesmí v neděli pracovat.

4 minuty čtení

Kapitoly článku

Neděle jako den odpočinku

Jste na dovolené v Německu a v neděli ráno jste se vzbudili s myšlenkou na čerstvý croissant z Lidlu? Tak to máte smůlu a chuť si musíte nechat zajít. Obchody jsou totiž v Německu v neděli zavřené, a to ze zákona. Tento zákon má libozvučná název Ladenschlussgesetz neboli doslova “zákon o uzavření obchodů” a platí už od roku 1956 na federální úrovni.

Účel tohoto zákona je prostý – neděle má být dnem klidu a nákupy se jako klidová aktivita nepočítají a už vůbec ne práce v nich. Dalším důvodem je pak to, že by si malé podniky nemohly dovolit platit svým zaměstnancům za práci o víkendu (v Německu je totiž za práci o víkendu povinné poskytnout zaměstnancům náhradní den volna).

Tip: I v Česku nám náleží za práci o víkendu speciální odměna. Jaká? To se dozvíte v našem článku na téma: Příplatky za práci v soukromém sektoru.

Existují zde ale existují výjimky a v neděli tak můžete nakoupit v některých obchodech s potravinami a drogistickým potřebami u velkých vlakových či autobusových nádraží, na benzínových pumpách nebo na letištích. Jednotlivé německé státy mají také stanovený limit pro otevření obchodů v neděli. Například v takovém Berlíně mohou mít obchody otevřeno až 12 nedělí v roce. Nedělní klid se pak nevztahuje ani na různé farmářské či bleší trhy.

Máte právní otázku?

Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů.

V souvislosti s nedělním uzavřením obchodu nesmíme zapomínat na to, že tento nedělní klid neplatí pouze pro obchody, ale platí tak nějak celkově. Měli byste se proto vyhnout hluku a rušivým činnostem. Sekání, vrtání či vysávání raději nechte na pondělí. V některých městech je toto pravidlo zavedeno přímo městskou vyhláškou a za jeho porušení by vám mohla přistát tučná pokuta.

I roboti zaslouží odpočinek

Abychom se však dostali k jádru pudla, minulý týden rozhodl Hesenský Nejvyšší správní soud o tom, že se zákon o uzavření obchodů vztahuje i na obchody bez lidských zaměstnanců, které jsou spravovány roboty. Konkrétně se tato kauza týkala německého obchodního řetězce Tegut, který má na německém území celkem 40 plně automatizovaných prodejen. Ty, vzhledem k tomu, že nevyžadují každodenní práci zaměstnanců, zůstávaly až dosud otevřené i v neděli.

Proti tomuto se však ohradila odborová organizace Verdi sdružující pracovníky obchodu a služeb, a to již před čtyřmi lety, kdy došlo k otevření první automatizované prodejny ve městě Fulda. Poukazovala přitom na důležitost nedělního klidu pro zaměstnance obchodů v souvislosti s možným dominovým efektem u ostatních prodejců. Ti by totiž mohli získat dojem, že potřebují navýšit konkurenceschopnost a rozšířit pracovní dobu na neděli. U nich by to už ale znamenalo nasazení lidské pracovní síly. K těmto výhradám se pak přidala také řada křesťanských skupin, které argumentovaly principem nedělního klidu.

Tip: Co jsou to odbory a k čemu slouží? To se dozvíte v našem dalším článku.

Soud rozhodl, že se zákon o uzavření obchodů vztahuje na tyto prodejny bez ohledu na to, zda v nich pracují lidští zaměstnanci. Citoval přitom 1 700 let starý křesťanský princip neděle jako dne klidu. Ten má ostatně Německo už od roku 1919 také v ústavě. K tomu se majitel řetězce Thomas Stäb vyjádřil v tom smyslu, že je rozhodnutí bizarní, jelikož jsou jeho prodejny v podstatě velké automaty na jídlo.

Toto rozhodnutí soudu je platné pouze v Hesensku. V ostatních německých státech proto zůstávají automatizované obchody nadále otevřené. Přesto se ale pro řetězec jedná o významný dopad. Velká část prodejen se totiž nachází právě na území Hesenska a nedělní prodeje v nich tvořily zhruba třetinu celkových výdělků.

Zmírňování do budoucna?

Poslanecké kluby SPD a CDU plánují příští měsíc předložit návrh zákona, který by upravil nedělní otevírací dobu plně automatizovaných prodejen. O návrhu zákona proběhla diskuze se zainteresovanými stranami – nechyběli zástupci odborů, církve ani obcí. V současné době se tak řeší, jak dlouhá by měla nedělní otevírací doba být a zda by měl být omezen sortiment, které prodejny nabízí.

I když se celý případ může zdát na první pohled absurdním, v reálu tomu tak není. Automatizované obchody totiž mohou ovlivnit i obchody s lidskými zaměstnanci a narušit tak celý systém nedělního uzavření obchodů. Na druhou stranu ale spousta lidí poukazuje, na to, že je tento systém neudržitelný. Jak to celé dopadne tak ukáže až čas.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 8 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Из KZ в CZ ЧЕХИЯ.МИГРАЦИЯ.

před 9 měsíců

Díky za pomoc v řešení problému. Skupina profesionálních advokátů.

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024