Příplatky za práci v soukromém sektoru

Nedávno jsme vydali článek, ve kterém jsme se zabývali platovými tabulkami státních zaměstnanců. V něm jsme mimo jiné představili také příplatky, na které mají státní zaměstnanci ze zákona nárok. Některé příplatky jsou však povinné i v soukromém sektoru a na ty se podíváme v tomto článku.

5 minut čtení

Kapitoly článku

Práce o víkendu

Příplatek za práci o víkendu se vztahuje na sobotu a neděli. Toto platí bez ohledu na to, jaký má zaměstnanec pracovní harmonogram. Na příplatek za víkend má proto nárok i v případě, kdy pracuje dlouhý a krátký týden a nejedná se výjimečnou situaci.

Výše příplatku za víkend by měla odpovídat nejméně 10 % průměrného výdělku zaměstnance. Je přitom možné sjednat jinou minimální výši (i nižší) a způsob určení příplatku, ale musí pro to existovat spravedlivé důvody.

Pokud pracujete v zahraničí (pro českého zaměstnavatele), kde obvyklé dny pracovního volna spadají na jiné dny než sobotu a neděli, pak může být příplatek za práci o víkendu stanoven na tyto odpovídající dny.

Plánujete dát výpověď v práci?

Ochráníme vaše práva! S námi máte jistotu, že vaše výpověď bude platná a vy nepřijdete o nic, na co máte dle pracovní smlouvy nárok. Vše vám pomůžeme vyřešit už do dvou dnů, pohodlně a on-line.

Práce ve státní svátek

Pokud pracujete ve svátek pracovního klidu, pak vám za tento den náleží náhradní volno. To vám musí zaměstnavatel poskytnout nejpozději do konce třetího kalendářního měsíce následujícího po tomto svátku nebo v jiné předem dohodnuté době. Namísto náhradního volna se můžete se zaměstnavatelem dohodnout na příplatku ve výši vašeho průměrného výdělku za odpracovaný svátek. Nárok na tento příplatek máte také v případě, kdy svátek připadne na váš obvyklý pracovní den.

Jak to tedy v praxi funguje? Svátek práce připadá tento rok na středu. Řekněme, že pracujete ve skladu, kde práce normálně běží i ve svátky. Vy tedy tento den pracujete, a proto máte nárok na den náhradního volna, který si vyberete do konce července nebo můžete dostat dvojnásobek mzdy za tento odpracovaný den. Pokud byste ale pracovali třeba v obchodě, který má přes svátky zavřeno, máte nárok na náhradu mzdy jako kdybyste normálně pracovali, i když svátek strávíte v klidu doma.

Příplatek náleží zaměstnanci pouze ve svátky pracovního volna. Mezi ty spadá:

  • Den obnovy samostatného českého státu (1.1.)
  • Velký pátek
  • Velikonoční pondělí
  • Svátek práce (1.5.)
  • Den vítězství (8.5.)
  • Den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje (5.7.)
  • Den upálení mistra Jana Husa (6.7.)
  • Den české státnosti (28.10.)
  • Den boje za svobodu a demokracii (17.11.)
  • Štědrý den (24.12.)
  • První svátek vánoční (25.12.)
  • Druhý svátek vánoční (26.12.)

Tip: Nárok na náhradní volno nemáte jen v případě svátků. Přečtěte si, při kterých příležitostech máte nárok na placené volno od zaměstnavatele.

Práce přesčas

V první řadě je třeba říct, že práci přesčas vám zaměstnavatel nemůže nařídit, jak se mu zachce. Měla by být stanovena pouze z vážných důvodů a nesmí přesáhnout 150 hodin za kalendářní rok nebo 8 hodin za týden. Překročit tyto limity lze pouze, pokud se s vámi zaměstnavatel dohodne a i v tomto případě nesmí přesčas překročit 416 hodin za kalendářní rok.

Tip: Kdy vám zaměstnavatel může nařídit přesčas jsme podrobně rozebrali v našem článku.

Za práci přesčas máte nárok na příplatek v minimální výši odpovídající 25 % průměrného výdělku nebo náhradní volno odpovídající odpracované době. Toto volno přitom musí být poskytnuto do 3 kalendářních měsíců nebo v dohodnuté době od doby přesčasu.

Zákoník práce umožňuje sjednat mzdu s přihlédnutím k případné práci přesčas. Musí zde být ale uveden rozsah této práce přesčas. V tomto případě pak za práci přesčas příplatek nedostáváte. I zde ale platí hranice 150 hodin práce za kalendářní rok. Pokud by přesčasů bylo víc, vzniká vám nárok na příplatek.

Tip: Co si zasloužíte za práci přesčas? Kolik smí činit přesčasové práce? A co lze dělat, když vám zaměstnavatel přesčasy neuzná? To se dozvíte v našem článku.

Noční práce

Práce v noci spadá podle zákoníku práce mezi 22:00 až 6:00. Výše příplatku za práci v noci by měla odpovídat nejméně 10 % průměrného výdělku zaměstnance. Je přitom možné sjednat jinou minimální výši (i nižší) a způsob určení příplatku, ale musí pro to existovat spravedlivé důvody.

Práce ve ztíženém prostředí

Definice ztíženého pracovního prostředí zní takto: „Prostředí, ve kterém je výkon práce spojen s mimořádnými obtížemi vyplývajícími z vystavení účinkům ztěžujícího vlivu a z opatření k jejich snížení nebo odstranění.Mezi ztěžující vlivy patří:

  1. Vysoká koncentrace prachu.
  2. Vysoká koncentrace chemických látek.
  3. Vysoká koncentrace směsí chemických látek s předpokládaným návykovým účinkem.
  4. Pracovní procesy s rizikem rakovinotvorných látek.
  5. Určité hladiny hluku.
  6. Vibrace přenášené na ruce nebo celkové horizontální nebo vertikální vibrace.
  7. Pracovní prostředí, ve kterém jsou překračovány hodnoty přípustných mikroklimatických podmínek (např. vysoké teploty) a ani při používání osobních ochranných pracovních prostředků a úpravy režimu práce nelze vyloučit poškození zdraví.

Tip: Řeší to každoročně desetitisíce lidí: na co mám v práci nárok, když je venku přes třicet stupňů? A musím vůbec do práce? Bohužel právní předpisy jsou v tomto ohledu velmi nepřehledné a většina lidí je tak odkázána pouze na novinové články. Přečtěte si proto shrnutí toho, jaké jsou nároky zaměstnanců, když udeří vedra.

  1. Práce s různými nebezpečnými biologickými činiteli nebo jejich zdroji nebo přenašeči.
  2. Zvýšený tlak nad 400 kPa, který u prací pod hladinou odpovídá hloubce nejméně 40 metrů.
  3. Radiační činnosti vykonávané v kontrolovaném pásmu.
  4. Pracovní činnosti spojené s vyšetřováním a léčením osob hospitalizovaných na klinických pracovištích specializovaných na léčení infekčních onemocnění.
  5. Rozdělení směny, které v souhrnu činí alespoň 90 minut, jestliže je v době přerušení výkonu práce pro zaměstnance nedostupné jeho obvyklé společenské prostředí a sociální zázemí, nebo je jejich dostupnost značně ztížena, nebo je ztížena ochrana místa, ve kterém musí zaměstnanec dobu přerušení práce trávit, před klimatickými a jinými nepříznivými vlivy.

Za tyto druhy práce vám náleží příplatek odpovídající minimálně 10 % základní sazby minimální mzdy pro dané období. Základní sazba minimální mzdy je pro rok 2024 stanovena na 18 900 korun. Příplatek proto musí činit nejméně 1 890 korun.

Pracovní pohotovost

Pracovní pohotovost není příplatek jako takový, ale v praxi se mu podobá. Proto se o ní v tomto článku alespoň zmíníme. Pracovní pohotovost je doba, kdy nejste v práci, ale musíte být připraveni do práce kdykoliv odejít (proto musíte být např. doma a ne někde na výletě 100 km od místa výkonu práce). Jednostranně ji není možné nařídit, musíte si ji nejdříve se zaměstnavatelem písemně dohodnout. Za dobu strávenou v pracovní pohotovosti vám pak náleží minimálně 10 % průměrného výdělku.

 

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Chci dát v práci výpověď

Poradíme vám, jak postupovat při výpovědi z práce, zda rozvázání pracovního poměru raději neřešit dohodou, pohlídáme vaše práva a pomůžeme získat od zaměstnavatele maximum. Jednáme rychle, účinně, v celé ČR. Cenu budete znát předem a zaplatit můžete až po poskytnutí služby.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Michal D.

před 6 měsíců

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Recenze služby

Martin Bartoš

před 1 rokem

Ověřil jsem si, jak postupovat při ukončení pracovního poměru uzavřeného na dobu určitou.

Recenze služby

Adéla Bobková Humlová

před 2 roky

S Dostupným advokátem jsem řešila několik otázek. Zařídili mé firmě ochrannou známku, poradili mi v oblasti pracovního práva a v neposlední řadě jsem s nimi konzultovala otázky zakládání nové společnosti. Jsem maximálně spokojená, protože vždy jsem dostala rychlou a komplexní službu se skvělým poměrem cena/výkon.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024