ESD: Za obsah svých FB stránek odpovídáte, včetně komentářů jiných

Evropský soudní dvůr potvrdil rozhodnutí francouzských soudů, které učinily odpovědným francouzského politika Sancheze za obsah své facebookové stránky, a to včetně nenávistných komentářů jeho příznivců. Ty se týkaly jak Sanchezových politických odpůrců, tak také určitých náboženských skupin a ras.

psaní komentářů na facebook
3 minuty čtení

Svou kauzu před Evropský soudní dvůr přenesl samotný Sanchez (toho času starosta francouzského města a kandidát do parlamentních voleb), který nesouhlasil s rozhodnutím dvou instancí francouzských soudů. Ty mu udělily pokutu 3 000 Eur neboť neodstranil ze své facebookové stránky nenávistné komentáře svých příznivců.

Evropský soudní dvůr konstatoval, že vnitrostátní francouzské soudy stěžovatele odsoudily za trestný čin podněcování k nenávisti nebo násilí proti skupině, protože inicioval prostor k diskuzi na své facebookové zdi, přičemž umožnil, aby některé nenávistné komentáře zůstaly viditelné téměř šest týdnů (namísto jejich včasného smazání). To, že je stěžovatel voleným zástupcem lidu a veřejnou osobností, mělo vést k jeho zvláštní ostražitosti v tomto ohledu.

Sanchez umístil na na svou stránku kritiku svého politického odpůrce F. P. Samotný příspěvek nijak kontroverzní nebyl, poukazoval pouze na neaktivitu konkurenčního politika. Příznivci pana Sancheze ovšem doplnili příspěvek svými komentáři na adresu politické strany, kterou F. P. zastupoval (“strany UMP a PS jsou muslimští spojenci”), také na adresu partnerky pana F. P., a pokračovali dále kritikou muslimů (mimo jiné zde zmínili, že: ”…po celém městě jsou zahalené ženy”…”muslimové dlouhodobě provozují obchod s drogami, a to dokonce i přes nainstalované kamerové systémy v ulicích”…”na auta „bílých lidí” házejí [muslimové] kameny a Nîmes se stalo hlavním městem nebezpečí v celém regionu” a dále, že “městu vládnou drogoví dealeři a prostitutky”).

Sanchez na svou obranu uváděl, že jeho příspěvek nijak nenávistný nebyl a on sám nebyl schopen sledovat tak velké množství komentářů publikovaných každý týden na zdi jeho účtu na Facebooku. Doplnil, že dotčené komentáře nepsal on sám a některé komentáře dokonce sami komentující smazali. Uvedl rovněž, že partnerku politika F. P. neznal jménem a netušil, že komentující urážejí právě ji. Sám se od rasistických a diskriminujících komentářů distancoval a v jednu chvíli sám vyzval sledující, aby si dali pozor na obsah svých komentářů.

 

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Tip: Bylo proti vám či někomu z vašich blízkých zahájeno trestní stíhání? Může se jednat třeba jen o omyl a vůbec nemusí dojít k odsouzení, ale přesto (či spíše právě proto) je dobré znát svá práva a vědět, jakými zásadami se musí orgány činné v trestním řízení řídit, aby byla vaše práva zachována. Více jsme o tématu napsali v našem dalším článku.

Soudy jednak konstatovaly, že zveřejněné komentáře byly jednoznačně protiprávní a jasně definovaly určitou skupinu obyvatel, jmenovitě muslimy, což vůči nim mohlo vzbudit silný pocit odmítnutí a nepřátelství. Komentáře ztotožňovaly muslimy s „drogovými dealery a prostitutkami“ nebo s těmi, kteří páchají násilí, a mohly tak vzbudit silný pocit nepřátelství vůči nim. Projednávaný případ se přitom týkal zdi účtu stěžovatele na Facebooku, která byla nejenom volně veřejně přístupná, ale v rámci předvolební kampaně měla představovat vyjádření a komunikaci zaměřenou na voliče, tedy na celou populaci. Soud také uvedl, že internet se svou dostupností a schopností uchovávat obrovské množství informací hraje důležitou roli v přístupu veřejnosti k informacím.

Zajímavé na rozhodnutí soudů je především vymezení trestní odpovědnosti za čin, kterého se stěžovatel sám aktivně nedopustil. K této stránce věci soudy uvedly, že Sanchezovu trestní odpovědnost lze dovodit tehdy, kdy bylo možné prokázat, že byl s obsahem komentářů obeznámen, ale přesto je nesmazal. Podle trestního soudu za ně nesl odpovědnost také proto, že to byl právě on, kdo umožnil přístup svým přátelům ke zveřejňování komentářů na své zdi, a byl proto odpovědný za kontrolu obsahu příspěvků. Vzhledem k možné političnosti komentářů měl obsah o to pečlivěji hlídat.

Podle ESD je legitimní, aby pozice majitele zdi na sociální síti zahrnovala zvláštní povinnosti, zejména pokud majitel zdi tak jako stěžovatel neomezí přístup a nechá ji přístupnou veřejnosti.

Tip: Nemusíte být pachatelem trestného činu, ba dokonce jej ani plánovat, a přesto se vás může trestní řízení bezprostředně týkat. Stačí, když vám někdo ukradne kolo větší hodnoty, a již jste jeho součástí coby poškozený. Jakákoliv role v trestním procesu je sice nezáviděníhodná, ale všem zúčastněným se znalost jeho jednotlivých fází vyplatí. Blíže jsme se tématem zabývali v rámci našeho samostatného článku.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Konzultace s advokátem

Hledáte odpověď na konkrétní právní otázku? Napište nám ji a do 48 hodin budete mít k dispozici odpověď od některého z našich advokátů. Máme specialisty na všechny oblasti práva a garantujeme tak vysokou odbornost našich advokátů.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Jakub Jedlinský

před 5 měsíců

Spokojenost s přístupem advokátů, s jejich trpělivostí i naceněním.

Recenze služby

Ing. Peter Čunderlík

před 9 měsíců

Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady (zobrazit více) Není to poprvé, co spolupracuji s touto právní kanceláří. Má zadání jsou od jednoduchých výpovědí ke složitějším uzavíráním smluv, zejména ve skutečnostech, na které zákon nepamatuje. Ani toto není problémem pro tuto právní kancelář. Pokud klient akceptuje to, že i záporná odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – je vlastně řešením. A tady jako klient pociťuji sílu právní kanceláře, že je věc konzultována z různých úhlů a pozor, peníze zde nejsou na prvním místě. Zastupitelnost kvality kvalitou doplněním z jiné oblasti- já říkám za rohem, co se přirozeně hned nevidí – může být rada od právníka pro klienta nesrozumitelnou, ale pokud klient věnuje maximální péči konzultaci a skutečně odevzdává pravdivé a snaží se i úplné informace, nemůže být negativní odpověď – ve smyslu dál do toho nepůjdeme – negativní, ale konstruktivní. A proto souhlasím s názorem že pravdivé informování kanceláře již od počátku (člověk sám bez vzdělání a právnické praxe není neomylný) zjednodušuje další postup a řešení vznikají takříkajíc současně, ve spolupráci. Zastupitelnost, ochota pomoci, rychlost, dozeptání se bez obavy z navýšení ceny vytváří prostor 50% na 50%. Obě strany jsou stejně zainteresované na výsledku. Proto si i příště vyberu toto právní kancelář.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024