Soudní dvůr EU: Historie, fungování a struktura

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
11. října 2024
7 minut čtení
7 minut čtení
Ostatní právní témata

Se žalobou se nemusíte obracet pouze na naše české soudy. V některých případech vám totiž může pomoci i Soudní dvůr EU. Co přesně Soudní dvůr dělá, jaká je jeho historie a struktura? To se dozvíte v tomto článku.

Historie Soudního dvora EU

Soudní dvůr byl založen v roce 1952 na základě Smlouvy o Evropském společenství uhlí a oceli (ESUO). Původně byl vytvořen jako soudní orgán pro zajištění právního dozoru nad dodržováním této smlouvy a rozhodování o sporech mezi členskými státy a institucemi Evropského společenství uhlí a oceli.

S Římskými smlouvami z roku 1957, které založily Evropské hospodářské společenství (EHS) a Euratom, se pravomoci Soudního dvora rozšířily. Soudní dvůr získal kompetence k rozhodování o sporech v rámci těchto nově vzniklých společenství a nad dodržováním jejich právních předpisů.

Chcete podat žalobu a nejste si jisti, zda vyhrajete?

Posoudíme vaše šance na úspěch u soudu a navrhneme takové řešení, které povede k požadovanému výsledku.

V roce 1989 byl zřízen Tribunál (Soud prvního stupně) s cílem odlehčit Soudnímu dvoru a rychleji rozhodovat o některých typech případů, zejména návrzích podávaných jednotlivci a společnostmi (firmami) v oblasti hospodářské soutěže a veřejné správy.

V roce 2004 byl vytvořen Soud pro veřejnou službu, který měl na starosti řešení sporů mezi institucemi EU a jejich zaměstnanci a měl odlehčit zatíženému Tribunálu. Tento soud ale existoval jen do roku 2016, kdy byl zrušen a jeho pravomoci byly převedeny opět na Tribunál. Došlo však k navýšení počtu soudců z původních 28 (jeden soudce na jeden stát) na současných 54 (2 soudci za každý stát).

Funkce Soudního dvora EU

Soudní dvůr Evropské unie (SDEU) je hlavní soudní institucí Evropské unie a má proto poměrně rozsáhlé funkce. Jeho hlavním cílem ja zajistit jednotný výklad práva ve všech členských státech. Dále má také na starost urovnávání sporů. Prakticky se pak věnuje zejména:

Výkladu práva

Výklad práva je jeho primární funkcí. Aplikaci práva EU mají na starost především vnitrostátní soudy. Může se proto stát, že soudy dvou různých zemí vykládají právo EU odlišně, což by se správně nemělo dít. Soudní dvůr EU proto poskytuje výklady prostřednictvím rozhodnutí o předběžné otázce.

To funguje tak, že národní soudy členských států požádají SDEU o výklad určitých ustanovení práva EU, u kterých si nejsou jisty jejich významem nebo aplikací. Výklad Soudního dvora je následně závazný pro všechny soudy členských států.

Tip na článek

Tip: v ČR existuje složitá soustava soudů a lidé často netuší kam se obrátit. V našem článku vše uvedeme na správnou míru.

Vymáhání práva

Soudní dvůr hraje klíčovou roli také při vymáhání práva EU, zejména prostřednictvím žaloby pro nesplnění povinnosti. Tuto žalobu může podat Evropská komise nebo členský stát proti jinému členskému státu, který neplní své povinnosti vyplývající z práva EU. Pokud Soudní dvůr shledá, že členský stát porušil právo EU,nařídí, aby stát přijal nápravná opatření. Pokud stát opatření nepřijme, může mu soud uložit pokutu.

Rušení právních předpisů

Pokud se členský stát, instituce EU, nebo v určitých případech i jednotlivec domnívají, že je právní předpis EU v rozporu se smlouvami EU nebo lidskými právy, mají možnost podat žalobu na neplatnost. Na základě žaloby na neplatnost má pak Soudní dvůr pravomoc tento právní předpis EU zrušit.

Zajištění činnosti orgánů EU

Soudní dvůr rozhoduje o žalobách na nečinnost proti institucím EU. Ty může podat členský stát, jiná instituce EU nebo v určitých případech také fyzická či právnická osoba. Žalobu je možné podat v případě, že se některý z orgánů EU nedokáže řídit svými povinnostmi podle práva EU. Tedy pokud má například povinnost přijmout určité rozhodnutí, ale nečiní tak.

Postihům orgánů EU

Soudní dvůr rovněž rozhoduje o žalobách o náhradu škody. Ty může podat fyzická nebo právnická osoba v případě, že utrpěla škodu způsobenou nezákonným jednáním nebo nečinností institucí EU.

Tip na článek

Tip: Náhrady škody se můžete domáhat v celé řadě situací. Přečtěte si, jaké jsou její principy.

Složení a struktura SDEU

Soudní dvůr Evropské unie zahrnuje dva hlavní soudní orgány – Soudní dvůr a Tribunál:

Soudní dvůr

Soudní dvůr je nejvyšším soudním orgánem Evropské unie.

Složení:

  • 27 soudců: Každý členský stát má jednoho soudce. Jsou voleni na 6 let s možností prodloužení.
  • 11 generálních advokátů: Generální advokáti mají za úkol poskytovat nezávislá stanoviska k případům předloženým Soudnímu dvoru. Tato stanoviska nejsou závazná, ale mají značný vliv na konečná rozhodnutí. Rovněž jsou voleni na 6 let s možností prodloužení.
Tip na článek

Tip: Přečtěte si, jak se stát soudcem v ČR, kolik berou a jak probíhá jejich jmenování.

Funkce:

  • Soudní dvůr rozhoduje o předběžných otázkách, které mu předkládají národní soudy členských států ohledně výkladu práva EU.
  • Řeší žaloby na porušení povinností proti členským státům, které jsou obviněny z nedodržování práva EU.
  • Rozhoduje o žalobách na neplatnost právních aktů přijatých orgány EU.
  • Posuzuje žaloby na nečinnost orgánů EU a žaloby o náhradu škody způsobené jednáním nebo nečinností institucí EU.
  • Rozhoduje o kasačních opravných prostředcích proti rozsudkům a usnesení Tribunálu.

Tribunál

Tribunál byl zřízen v roce 1989 s cílem odlehčit Soudnímu dvoru a zrychlit soudní proces.

Složení:

  • 54 soudců: Počet soudců odpovídá dvěma soudcům za každý členský stát. Jsou voleni na 6 let s možností prodloužení.
  • Tribunál nemá generální advokáty, ale pokud to povaha případu vyžaduje, může některý ze soudců vykonávat roli generálního advokáta.

Funkce:

  • Tribunál se zabývá žalobami fyzických nebo právnických osob s cílem zrušení aktu subjektů EU, které se jich osobně týkají (např. žaloba proti rozhodnutí komise).
  • Rozhoduje o žalobách podaných členskými státy proti komisi a proti Radě v oblasti státní podpory a ochranných obchodních opatření.
  • Řeší žaloby na náhradu škody způsobené orgány a zaměstnanci Evropské unie.
  • Rozhoduje o žalobách týkajících se duševního vlastnictví směřujících proti Úřadu EU pro duševní vlastnictví a Odrůdovému úřadu Společenství.
  • Řeší spory mezi orgány a zaměstnanci EU týkající se pracovněprávních vztahů a sociálního zabezpečení.

Proti jeho rozhodnutím je možné se do dvou měsíců odvolat k Soudnímu dvoru prostřednictvím kasačního opravného prostředku.

Judikatura Soudního dvora EU

Jednou z nejdůležitějších funkcí soudního dvora Evropské unie je vytváření judikatury. Evropské právo není založeno na precedentech. Soudní dvůr tedy nevytváří závazné právní prameny skrz svoje rozhodování, přesto ale jeho rozhodování hraje důležitou roli.

V praxi totiž Soudní dvůr EU při svém rozhodování často vychází z minulých rozhodnutí, a proto hraje judikatura Soudního dvora významnou roli, i když poněkud neoficiální. Pojďme se podívat na dva judikáty, které významně formovaly právo Evropské unie:

Van Gend en Loos (1963)

Nizozemská vláda zvýšila celní tarif na dovoz určitých chemikálií. Proti tomu se ohradila společnost Van Gend en Loos, která tvrdila, že je zvýšení celního tarifu v rozporu se Smlouvami o založení Evropského hospodářského společenství (dnešní EU).

Soudní dvůr rozhodl, že Smlouvy o založení EHS mají přímý účinek, což znamená, že právo EU může být uplatňováno přímo v rámci právních systémů členských států bez nutnosti vnitrostátních opatření.

Toto rozhodnutí tak posílilo princip přímého účinku práva, integraci jednotného trhu EU a položilo základy pro budoucí rozvoj evropského práva a jeho aplikaci v rámci všech členských států EU.

Tip na článek

Tip: Právo Evropské unie dokáže být poměrně kontroverzním tématem. Zasahuje do všemožných částí našich životů a ovlivňuje řadu oblastí našeho vnitrostátního práva. Jak velké má EU pravomoci a na jakých principech právo Evropské unie funguje? To se dozvíte v našem článku.

Costa vs. Enel (1964)

Italský parlament schválil zákon, který přidělil exkluzivní právo k produkci, distribuci a prodeji elektřiny společnosti ENEL. Tento zákon de facto omezil konkurenci v oblasti energií a upřednostnil státní monopol. Proti tomu se ohradil italský občan Giovanni Costa, který odmítl zaplatit účet za elektřinu a tvrdil, že je tento zákon v rozporu s právem EU.

Soudní dvůr potvrdil, že právo EU má přednost před vnitrostátním právem členských států – to znamená, že pokud je národní právo v rozporu s právem EU, mělo by být považováno za neplatné a rozhodl, že členské státy nemohou jednostranně měnit své vnitrostátní zákony tak, aby byly v rozporu s právem EU.

Toto rozhodnutí tak potvrdilo zásadu nadřazenosti práva EU nad vnitrostátním právem a posílilo princip přímého účinku práva EU. Navíc umožnilo jednotlivcům, jako byl Giovanni Costa, aby se obrátili na vnitrostátní soudy a odvolávali se na práva, která jim vyplývají přímo z práva EU.

Shrnutí

Soudní dvůr byl založen v roce 1952 na základě Smlouvy o Evropském společenství uhlí a oceli a postupně rozšiřoval své pravomoci. Dnes je hlavní soudní institucí EU s funkcí zajišťování jednotného výkladu práva a urovnávání sporů mezi členskými státy, institucemi EU a jednotlivci.

Soudní dvůr má dvě hlavní složky: Soudní dvůr a Tribunál. Soudní dvůr se zabývá výkladem práva, vymáháním práva, rušením právních předpisů, postihy orgánů EU a zajištěním jejich činnosti. Tribunál, založený v roce 1989, řeší zejména případy týkající se jednotlivců a podniků.

Důležitou součástí činnosti Soudního dvora je judikatura, přičemž klíčová rozhodnutí, jako jsou Van Gend en Loos (1963) a Costa vs. Enel (1964), významně ovlivnila aplikaci práva EU.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Při objednání služby přesně víte, co dostanete a kolik vás to bude stát.
On-line i osobně
Vše zvládneme on-line nebo osobně v jedné z našich 4 kanceláří.
Pracujeme rychle
8 z 10 požadavků vyřešíme do 2 pracovních dnů.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

Zatím nehodnoceno

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Tomáš Dastych

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Recenze služby

Tomáš Václavík

Všem vřele doporučuji. Profesionalita, ochota.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)