Jak podat odpor proti platebnímu rozkazu?

Obdrželi jste dopis s barevným pruhem a platebním rozkazem uvnitř? Může to sice znamenat, že jste dlužník a máte problémy s termíny, ale také v tom můžete být zcela nevinně. Kdy zaplatit a kdy se proti platebnímu rozkazu aktivně bránit?

platební rozkaz, podání odporu proti platebnímu rozkazu
6 minut čtení

Kapitoly článku

Na kancelář Dostupného advokáta se obrátila klientka s tím, že se stala žalovanou prostřednictvím platebním rozkazu ve sporu se společností, která zprostředkovává online aukce nemovitostí.

Paní Lucie v rámci procházení realitních serverů narazila na inzerát společnosti zprostředkující prodej nemovitých věcí v dražbě. Webová stránka společnosti ovšem slibovala bližší informace o podmínkách aukce až po registraci, kterou klientka nakonec celou prošla. Poté jí přišlo na zadanou e-mailovou adresu několik automatických e-mailů ze strany společnosti, nicméně požadované informace mezi nimi nadále nebyly. Lucie nakonec nijak služeb společnosti nevyužila, žádnou nemovitost nedražila ani nezakoupila a vlastně ani nezískala požadované informace. Přesto jí k jejímu překvapení dorazila výzva k zaplacení údajně zpoplatněné registrace spolu s oznámením, že registrací uzavřela se společností smlouvu. Nic takového ovšem z předchozí komunikace nevyplývalo, a proto na výzvu nijak nereagovala. Za pár měsíců poté ji ovšem přišlo již psaní od soudu, v němž byl platební rozkaz na zaplacení částky 5000 Kč s příslušenstvím. Klientka  se právem domnívala, že se stala obětí spotřebitelského podvodu, a proto se obrátila na nás.

Společně jsme připravili odpor proti platebnímu rozkazu, v němž jsme poukázali na nekalé praktiky, jichž se společnost dopustila. Mimo jiné nebyl v době registrace paní Lucie na webových stránkách společnosti zveřejněn ceník ani informace o tom, že je registrací uzavírána smlouva. Souhlas s Obchodními podmínkami, v nichž jsou drobným písmem skrytá překvapivá ujednání, na něž z dosavadní komunikace a sdělených informací nic nepoukazovalo, nelze považovat za právoplatné uzavření smlouvy, pokud na takový krok nic jiného neukazuje. V reakci na platební rozkaz jsme navrhli, aby soud žalobu v plném rozsahu zamítnul a paní Lucii přiznal právo na náhradu nákladů.

Soud veškeré naše argumenty přijal a žalobu společnosti posléze zamítnul. Paní Lucie tedy nemusela vůbec nic platit. Přesto existuje řada lidí, kteří zmíněné společnosti naletěli a požadované peníze zaplatili.

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu?

Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup.

Kdy lze očekávat platební rozkaz?

Platební rozkaz je rozhodnutí soudu vydané ve zrychleném řízení, pokud se soudu jeví, že má dostatek tvrzení a důkazů, na jejichž základě lze rovnou rozhodnout. Typicky se vydává v případě, kdy je na jedné straně například vydaná faktura po splatnosti, která není druhou stranou zaplacená a situace se jeví jako zcela jasná. Naopak se určitě nebude vydávat platební rozkaz v situaci, kdy požadujete náhradu škody, přičemž není zřejmé, kdo přesně škodu způsobil, v jakém rozsahu a zda nevznikla i vaším přičiněním.

Zajímavostí je, že vydání platebního rozkazu vychází především z úvahy soudce. Platební rozkaz může být vydán dokonce i v případě, kdy jej navrhovatel nenavrhuje. A opačně: pokud žalobce platební rozkaz sice navrhuje, ale nedokládá svá tvrzení zcela přesvědčivě, soud jej nevydá.

Podle zákona nelze vydávat platební rozkaz v případě, kdy má soud jednat a rozhodovat v senátu, případně, pokud není znám pobyt žalované osoby.

Tip: vše o platebním rozkazu a jeho formách najdete v našem samostatném článku

Vzhledem k tomu, že je platební rozkaz vydáván ve zkráceném řízení, v němž jsou do značné míry omezena práva žalovaného, musí být taková omezení alespoň částečně vykompenzována. Především je skutečně nezbytné platební rozkaz doručit do vlastních rukou žalovaného, aby se s ním mohl prokazatelně seznámit. Pokud se rozkaz nepodaří doručit, pak je zrušen a soudní řízení pokračuje k vydání klasického rozsudku. Doručení fikcí se tady nepřipouští.

Jak zaplatit (elektronický) platební rozkaz?

Ne vždy je dobrý nápad se proti platebnímu rozkazu bránit. Pokud víte, že byl platební rozkaz vydán právem, například jste opomněli na nějakou platbu, je nejlepším postupem vše co nejdříve zaplatit, aby částka dále nenarůstala. Není-li vám z platebního rozkazu postup zřejmý, tak kontaktujte přímo žalobce či jeho právního zástupce, aby vám sdělil číslo účtu na který máte uhradit jistinu a příslušenství (a případně i náklady právního zastoupení).

Na zaplacení částky máte stanovenu lhůtu 15 dnů, stejně jako na podání případného odporu. Pokud nemáte na zaplacení celé částky, pokuste se přímo s žalobcem domluvit na splátkovém kalendáři. Na něj ovšem nemáte ze zákona žádný nárok, záleží spíše na vašich vyjednávacích schopnostech, argumentech a především ochotě věřitele.

Pamatujte ale, že pokud nevyužijete opravného prostředku, ať už s úmyslem dluhy zaplatit či ne, platební rozkaz se stane formou rozsudku se všemi jeho účinky, především pro získání exekučního titulu pro další možné řízení.

Nesouhlasíte? Podejte odpor!

Platební rozkaz není nezvratitelná věc. Pokud si nejste vědomi, že byste danou částku někomu dlužili, rozhodně neplaťte jen “aby byl klid”, ale braňte se. Na podání odporu máte ze zákona stanovenou lhůtu 15 dní. Pokud je v této době opravný prostředek využit, platební rozkaz se zruší a soudní řízení pokračuje klasickou cestou. Za podání odporu se neplatí žádný poplatek.

Podat odpor se často vyplatí i v případě, kdy potřebujete získat čas. Ten pak můžete využít  k tomu, abyste jednali s druhou stranou o smíru.

Tip: Lhůta 15 dní začíná běžet v den následující poté, co vám byl platební rozkaz doručen. Například pokud je doručen v pátek 22. července, pak začne běžet od 23. července. Pokud skončí lhůta ale opět o víkendu či ve svátek (v sobotu 6. srpna), pak platí, že její konec nastane až v první následující pracovní den (v pondělí 8. srpna).

Co má odpor obsahovat?

Před tím, než se do sepisování odporu pustíte, především detailně nastudujte, co vše k vám v obálce od soudu dorazilo. Může se stát, že jste spolu s platebním rozkazem obdrželi i výzvu (ve formě usnesení), abyste se ve stanovené lhůtě vyjádřili, zejména v tom smyslu, zda uplatněný nárok uznáváte či ne a případně uvedli na svou obranu rozhodující skutečnosti a podpořili je důkazy.

Pokud byste se ovšem ve stanovené lhůtě nevyjádřili, nebo nesdělili soudu, jaké důvody vám v tom brání, má se za to, že uplatněný nárok uznáváte.

Ve svém vyjádření či odporu především označte, kdo jej činí a jaké věci /jakého platebního rozkazu se týká. Uveďte, že platební rozkaz neuznáváte a z jakého důvodu. V principu se nutně neočekává, že v krátké lhůtě, kterou pro vyjádření máte, podáte kompletní argumentaci včetně veškerých důkazů, na to bude ještě čas v rámci soudního řízení.

Na druhou stranu pokud tyto důkazy a argumenty již v tuto chvíli máte, je vhodné je uvést. V takovém případě se opravdu nevyplatí využívat vzory odporu proti platebnímu rozkazu z internetu. Jak je i z výše popsané situace zřejmé, každý případ je zcela jiný a je potřeba opřít své tvrzení pádné argumenty pro to, že pro vydání platebního rozkazu nejsou důvody.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Řešíte obdobný problém?

Tým online právníků Dostupný advokát vám jej vyřeší.

Žaloba a zastupování u soudu

Potřebujete pomoci s podáním žaloby nebo zastoupením u soudu? Ať spor teprve začíná, nebo už je řízení dávno rozjeté, rádi vám se vším pomůžeme. Provedeme důkladnou analýzu, posoudíme vaše reálné šance a navrhneme další postup. To vše do 48 hodin od objednávky služeb.

Předem dané ceny
Od začátku víte, kolik a za co platíte.
Vše zvládneme online
Takže ušetříte čas i peníze za dopravu.
Pracujeme rychle
90 % požadavků vyřešíme do druhého dne.
Zkušený tým
Pro každý právní obor máme specialistu.

Pomohl vám tento obsah? Přidejte mu hodnocení

průměrné hodnocení: 5
hodnoceno: 1 krát

…nebo jej sdílejte

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Theresa Cisler

před 8 měsíců

Po hodně dlouhém boji je dobojováno… Díky kanceláří dostupný advokát, Marek, Lucie a druhá Lucie sdělujeme, že jsou to nejlepší právníci jaké jsme mohli oslovit. Bojovali do roztrhání, jezdili po celé republice… Tomu říkám advokáti!!!!!

Recenze služby

Luboš Zeman

před 6 měsíců

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Tomáš Dastych

před 7 měsíců

Službu jsem opakovaně využil s maximální spokojeností. Mohu doporučit.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Znáte nás z médií
Logo Česká advokátní komora Apek Logo Advokátní kancelář roku 2023
Sledujte novinky
Facebook Dostupný advokát Twitter / X Dostupný advokát
Dostupný advokát © 2013-2024