Typy platebních rozkazů: Vyznáte se v nich?

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.
27. září 2024
5 minut čtení
5 minut čtení
Ostatní právní témata

Platební rozkaz je právním nástrojem, který slouží k urychlení soudního řízení ve věci peněžních pohledávek. Jeho hlavním cílem je umožnit věřiteli získat soudní rozhodnutí bez nutnosti absolvovat zdlouhavé a nákladné soudní jednání. Jinými slovy vám soud nařídí zaplatit peněžní částku, kterou žalující strana požaduje. Jaké jsou typy takových rozkazů a čím se liší?

Platební rozkaz vydává soud na základě podaného návrhu, a to v případě, kdy dlužník řádně a včas nesplácí svůj dluh. V závislosti na povaze pohledávky, právních předpisech a místě jejího vzniku existuje několik druhů platebních rozkazů, mezi které patří evropský, směnečný a šekový platební rozkaz. Každý z těchto typů má své specifické charakteristiky, procesní postupy a právní rámce.

Co je platební rozkaz?

Zjednodušeně řečeno jde o nástroj soudu, jak vymáhat dluhy ve zjednodušeném soudním řízení. Při využití platebního rozkazu bývá celý proces často výhodnější jak pro věřitele, tak pro soudy. Čas potřebný k rozhodnutí je totiž výrazně kratší a zároveň se sníží celkové náklady na soudní řízení. Použít je mohou věřitelé v případě směnky, šeku i běžných peněžních pohledávek.

Klasickým případem, kdy dochází k využití platebního příkazu, je situace, kdy věřitel podá návrh k soudu a doloží, že má nárok na uvedenou finanční částku. Soud následně vydá platební rozkaz. Ten začíná být závazný, pokud dlužník ve stanovené lhůtě nevyjádří svůj nesouhlas. Jakmile se dlužník nebrání, nabývá rozhodnutí právní moci a věřitel může přistoupit k vymáhání dluhu. Například prostřednictvím exekuce. Pokud však dlužník podá proti platebnímu rozkazu odpor, přejde celá záležitost do klasického soudního řízení. Tam se rozhoduje na základě důkazů a výpovědi obou zúčastněných stran.

Máte neproplacenou směnku nebo vám někdo dluží?

Pokud držíte v rukách neproplacenou směnku nebo šek, obraťte se na naši právní kancelář. Poradíme vám, jakými způsoby můžete postupovat, abyste peníze, na něž máte nárok, získali co nejdříve.

Typy platebních rozkazů

Evropský platební rozkaz

Evropský platební rozkaz je speciální nástroj, který je určen k vymáhání přeshraničních peněžních pohledávek v rámci Evropské unie. Tento druh rozkazu byl zaveden na základě Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1896/2006. Toto nařízení stanovuje jednotný postup pro vydávání evropských platebních rozkazů.

Hlavní výhodou evropského platebního rozkazu je to, že se dá použít ve všech členských státech EU. Díky tomu mohou věřitelé věřitelům efektivně vymáhat své pohledávky i mimo hranice České republiky.

Jak podat návrh na tento rozkaz: Jednoduše stačí obrátit se na právní poradnu a domluvit se s dostupným advokátem, který za vás všechno zařídí. Případně můžete návrh na vydání podat prostřednictvím standardizovaného formuláře, který je dostupný online na webových stránkách Evropské komise.

Jakmile soud návrh přezkoumá a rozhodne, že splňuje všechny náležitosti, vydá platební rozkaz. Ten následně putuje k dlužníkovi, který má 30 dní na podání odporu. Pokud odpor nepodá, rozkaz se stává vykonatelným a věřitel může dluh začít vymáhat.

Směnečný platební rozkaz

Tento zvláštní druh platebního rozkazu je určený k vymáhání pohledávek založených na směnkách. Směnka je cenný papír, který písemně dokládá a zaručuje, že dlužník zaplatí věřiteli uvedenou částku ve stanoveném termínu. Směnky se většinou používají v obchodních transakcích jako záruka platby. Díky směnečnému platebnímu rozkazu je jejich vymáhání jednodušší. V České republice upravuje směnečné právo zákon směnečný a šekový. Ten stanovuje pravidla pro vystavení směnek, jejich náležitosti i postupy pro jejich vymáhání včetně směnečného platebního rozkazu.

Věřitel, který vlastní platnou směnku, může podat návrh na vydání směnečného platebního rozkazu. Soud na základě předložené směnky zpravidla rovnou vydá platební rozkaz. Žádné další dokazování nebývá potřeba, protože směnka sama o sobě představuje dostatečný důkaz o existenci dluhu. Tento proces je velmi rychlý a efektivní. Nejen proto je u obchodních společností a finančních institucí velice oblíbený, pokud jim někdo prostřednictvím směnky dluží.

Možnosti obrany proti směnečnému platebnímu rozkazu jsou poměrně omezené. Dlužník může podávat námitky pouze ve specifických případech, například pokud směnka neobsahuje všechny zákonem stanovené náležitosti, nebo pokud daný dluh již zaplatil. V ostatních případech mu po obdržená směnečného platebního rozkazu nezbyde nic jiného než uvedenou částku zaplatit.

Tip na článek

Tip: Směnka patří k cenným papírům. Pokud jste zdědili právě směnku nebo jiný druh cenného papíru, přečtěte si, jak dědictví cenných papírů probíhá a co všechno vás při něm může potkat.

Šekový platební rozkaz

Šekový platební rozkaz je tomu podobný směnečnému, avšak můžete jeho prostřednictvím vymáhat dluhy vyplývající ze šeků. Šek je cenný papír, který slouží jako příkaz bance k výplatě určité částky peněz třetí osobě. Pokud šek není proplacen, například kvůli nedostatečným finančním prostředkům na účtu, může se věřitel obrátit na soud a požádat o vydání šekového platebního rozkazu. Tento typ rozkazu v České republice opět upravuje zákon směnečný a šekový, který specifikuje náležitosti šeků a postupy pro jejich vymáhání.

Věřitel, který vlastní neproplacený šek, může podat návrh na vydání šekového platebního rozkazu. Soud opět postupuje zjednodušeným způsobem, kdy šek sám slouží jako důkazní prostředek a není potřeba dalšího dokazování. Tento postup je velmi rychlý a efektivní, podobně jako u směnečného platebního rozkazu.

I proti šekovému platebnímu rozkazu jsou omezené možnosti obrany. Šek dokládá, že dlužník opravdu měl danou částku zaplatit. Bránit se tak může pouze v případě, kdy šek nesplňuje zákonné požadavky, anebo pokud ho věřitel vystavil podvodně. Jestliže se šek a jeho platnost nedá napadnout, stává se šekový platební rozkaz opět vykonavatelným a dlužník má povinnost uvedenou částku na šeku, respektive rozkazu, zaplatit.

Jaké rozdíly jsou mezi typy platebních rozkazů?

Každý typ platebního rozkazu má své specifické použití, právní rámec a procesní postupy. Evropský platební rozkaz je určen především pro přeshraniční pohledávky v rámci Evropské unie, zatímco směnečný a šekový platební rozkaz se využívají v obchodních transakcích, které jsou založeny na směnkách a šecích.

Typ platebního rozkazu Použitelnost Právní rámec Obrana dlužníka
Evropský platební rozkaz Přeshraniční pohledávky v rámci EU Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1896/2006 Podání odporu do 30 dnů
Směnečný platební rozkaz Vymáhání pohledávek ze směnek Zákon směnečný a šekový (zákon č. 191/1950 Sb.) Námitky proti náležitostem směnky
Šekový platební rozkaz Vymáhání pohledávek ze šeků Námitky proti náležitostem šeku

Shrnutí

Jak vidíte, jsou platební rozkazy efektivním nástrojem, jak rychle a účinně vymáhat svou peněžní pohledávku. Stačí podat návrh a soud následně vydá dlužníkovi platební rozkaz. Díky evropskému platebnímu rozkazu můžete své pohledávky vymáhat i napříč zeměmi v Evropské unii. Dlužník proti němu může do 30 dnů podat odpor, kdežto u směnečného platebního rozkazu a šekového platebního rozkazu se může bránit pouze v případě, kdy prokáže, že šek nebo směnka nesplňují zákonné povinnosti nebo byly vydány podvodným způsobem.

Neodpověděl vám článek na váš problém? Zeptejte se umělé inteligence


Sdílejte článek


Související služba

Řešení právního problému na míru

Vyřešte libovolný právní problém s týmem Dostupného advokáta! Do 24 hodin vám navrhneme řešení vaší situace a spočítáme, kolik vás to bude stát. Cena za vypracování návrhu je 390 Kč. Když si u nás navržené služby objednáte, máte vypracování návrhu zdarma.

Chci pomoct

Autor článku

JUDr. Ondřej Preuss, Ph.D.

Ondřej je ten člověk, v jehož hlavě uzrál nápad poskytovat advokátní služby online. Právním službám se věnuje již déle než 10 let a rád klientům pomáhá, když si nevědí rady s právními problémy.

Vzdělání
  • Právo, doktorské studium (Ph.D), Pf UK v Praze
  • Právo, L’université Nancy-II, Nancy
  • Právo, magisterské studium (Mgr.), Pf UK v Praze
  • Mezinárodní teritoriální studia (Bc.), FSV UK v Praze

Reference služby Dostupný advokát

Recenze služby

Luboš Zeman

Obrátil jsem se o právní poradu – moje žádost byla vyřízena velmi rychle, kvalitně a hlavně kvalifikovaně. Všichni byli milí a ochotní. Mohu jen doporučit!

Recenze služby

Adam Špinka

Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk Poplatek za posouzení 390 Kč mi přijde naprosto přívětivý a akceptovatelný pro čas, který prostudováním případu někdo musí trávit. Výsledné resumé též velmi oceňuji, jelikož jsme se shodli, že v tomto případě nebudeme postupovat předžalobní výzvou či dalšími kroky – hodnotím kladně váš přístup posoudit situaci relevantně všem okolnostem, přestože to pro vás neznamenalo zisk obchodní příležitosti.

Recenze služby

Michal D.

Rychla odpoved (telefonicky kontakt s pravnikem). Navrhli nekolik variant reseni, serazeno dle pomeru vykon / cena. Rozumne vysvetleno, nic netlacili.

Zobrazit všechny reference

Mohlo by vás také zajímat

Vyřešíme i váš právní problém

Váš problém můžeme probrat on-line i osobně

Najdete nás ve 4 krajských městech

Rychlé kontakty

+420 775 420 436
(Po–Pá: 8–18)
Pravidelně komentujeme právní dění a novinky pro média
Dostupný advokát © 2013-2024
Uveďte původ-Neužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česká republika (CC BY-NC-SA 3.0 CZ)